České speciality,

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Bali
1254 příspěvků 19.08.06 16:39
České speciality,

v září budu mít doma návštěvu z Francie a ráda bych jim dala uchutnat typicky české dobroty. Nemyslím tím jídla jako svíčkovou atd., ale spíš dobroty jako syrečky, tlačenku.....
Poradíte mi nač bych neměla zapomenout ,aby u nich pak mohli vyprávět jaké tu máme mňamky?Díky za nápady.

Reakce:
Ivo
1045 příspěvků 19.08.06 17:24
Čau Bali...

…ty asi nechceš velké teplé jídla, tak Ti nebudu cpát halušky a spol., ale třeba utopenci, nakládaný hermelín nebo bramboráky…což?
Na další si asi ještě vzpomenu…

Vali
1326 příspěvků 19.08.06 19:44
něco k pivečku

.....Popeluchu a pořádnou mísu… zatím má velký úspěch … doporučuji ;-)))

marmelada
1643 příspěvků 19.08.06 21:15
Popelucha?

Vali, copak to je?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.08.06 21:48
Než bude Vali......

marmeládo, podívej se Valince do Deníčku…

esmeralda
4813 příspěvků 19.08.06 22:22
České speciality - Bali,

synka jsme oženili díky Segedýnu…

Vali
1326 příspěvků 19.08.06 23:16
marmelado

je to v deníčku pod názvem Mlsnější než páníček :-)))

Bali
1254 příspěvků 20.08.06 08:48
Diky,

Popelucha je zajimava, asi vyzkousim. Budeme hodne cestovat a tedy casto jist po restauracich. Tam do nich budu ladovat VPK, svickovou, segoš, gulas, rizky…!
Ale zajimaji mi jen ty malickosti na ochutnani, co muzou zobnout doma. Ten nakladany hermelin asi pripravim.Sama jsem to nikdy nejedla.Doufam, ze stale porostou houby a udelam rizky, to fr. vubec neznaji a ma to tu vzdy veliky uspech!
Jeste mate nekdo nejake zajimave napady?

vranas
130 příspěvků 20.08.06 09:01
Bali,

moje kolegyně má dceru provdanou ve Francii a vždy tam vozí nakládané okurky a vinné klobásy. A když jsem měla návštěvu z ciziny já, byli vykulení z klasických chlebíčků.

Bali
1254 příspěvků 20.08.06 09:05
Chlebicky a chutovky,

ty delam casto kdyz jsme ve Francii.Divi se vzdy, ze si s tim dam takovou praci!!!
Ale vzdy po mne chteji at je udelam. Ve Fr mi ale chybi nase rohliky, ty jsou na chutovky idealni a ve Fr se nedaji nicim nahradit.Treba chutovky s maslem, okurkou, cibulkou a ockem tak to nikdy nevideli!!!
Tesim se az ochutnaji syrecky, ktere z urcitych duvodu do Francie nevozim!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.08.06 17:24
Houby Bali,

pokud opravdu porostou…naší nejoblíbenější pochoutkou jsou kloboučky hub restované ve větším množství tuku, ke konci smažení osolit, opepřit a přidat rozetřený česnek. Nechat okapat…dát na společnou mísu a k tomu čerstvý chléb.

Bali
1254 příspěvků 22.08.06 15:13
Bedlo,

pridej k tomu trochu tymianu a uplne nakonec zelenou petrzelku.Tak to varime my.

Labužník jasmine02
120 příspěvků 22.08.06 16:24
Pro Francouze

Bali, dej jim přivonět syrečky nebo romadur. Jiné sýry nedoporučuji ani ukazovat, budou dost zmlsaní, co se sýrů týče.
Z potravin vyzkoušej nabídnout pravou čabajku, tmavý český chleba, jablečný štůdl se skořicí, sladké palačinky nebo cokoliv s mákem. V posledním případě tě budou podezírat z příslušnosti k nějaké drogové mafii. Budou-li na sladké, doporučuju návštěvu nějaké dobré cukrárny s krémovými zákusky.
U jídel zkus ještě třeba kulajdu, koprovku nebo kuře s nádivkou. To jsou věci, co 100% neznají.

Bali
1254 příspěvků 22.08.06 16:56
Jasne,

z ceskych specialit jim dam ochutnat madarskou cabajku, hihi!
Neboj, ac madarska uz ji mam v seznamu! Taky ji mam nejradsi!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.08.06 17:24
Bali,

není důvod proč to nevyzkoušet…díky za typ.

Labužník jasmine02
120 příspěvků 22.08.06 17:39
Čabajka

Já vím, že nejlepší je pravá maďarská a taky vím, co na cizince funguje. Každopádně můžeš tvrdit, že s původem specialit starého dobrého Rakouska-Uherska to není tak jednoznačné Potomkům Napoleona to možná dosud splývá …

buraci
1136 příspěvků 22.08.06 17:45
Masaci

Bali, z hub by meli ochutnat urcite masaky (muchomurka ruzovka), pokud se ti je podari najit. Hriby, lisky apod. v Evrope znaji, ale mam pocit, ze masaci jsou tak trochu ceska specialita. I podle Smotlachy se jedna o nejlepsi houbu .

Bali
1254 příspěvků 22.08.06 17:51
Masaky,

tak ty jsme letos vubec nenasli!!
Jen same hriby!! Dnes zase plny kos!!!

buraci
1136 příspěvků 22.08.06 18:02
Ach jo

Ja nasla spis klouzky a hribku par, ale je pravda, ze to bylo v trysku za pejskama u cesty a musela jsem si sundat vetrovku, abych ty houby mela kam dat. Masaka mam jednoho a uz se na neho tesim, syslim si ho jenom pro sebe, pekne osmazeneho na cerstvy chlebik, jenom az budu chvili sama. Ale treba se jeste masaci objevi, pocasi je bohuzel na houby.

DanaJ
1136 příspěvků 23.08.06 15:18
speciality

A co třeba boršč. Není to nic českého, ale u nás doma je to klasika. A cpem se jím i studeným.
Nebo nějakou pomazánku.

Bali
1254 příspěvků 30.09.06 12:55
Je po navsteve!

Odjeli totalne prezrany (vse jim chutnalo), maximalne prekvapeny (ze nejsme chuda zeme s rozmlacenymi domy, s tlustymi zenskymi v sedych halenach a prazdnymi obchody!) a u auta malem praskly tlumice, jak meli nakoupeno!!!
Chutnalo jim vse-syrecky,Baladur,Ro­madur,Pivni syr.Uzene maso, anglicka,tlacen­ka,jitrnice,je­lita,klobasy ceske i madarske,veskere jine ochutnane uzeniny,venkovsky chleb, rohliky,kremzska horcice, kren,rychlokvas­ky,dorty,pala­cinky, strudl,chlebic­ky,kachna,zeli,riz­ky,gulas,bram­borak,drzkovka,ces­necka,cevabci­ci,pecene koleno,KVZ,…
Nejvetsi uspech maji KNEDLIKY!! Vezli jich domu 15 sisek!Taky pivo,Becherovka, Lazenske oplatky,peprmintky v cokolade.Tim narvali auto!
Maji zazitky na cely zivot! A nejen ty kulinarske!

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz