Červená řepa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
gaburiatko
739 příspěvků 24.01.11 19:09
cervena repa

Kupila som bulvu cervenej repy, poradte mi prosim nejaky overeny, dobry recept na jedlo, polievku…z repy. Milujem zavaranu repu, ale v inej podobe ju vobec nejedavam, niekedy som este zvykla kupit cerstovo lisovanu stavu z repy, ale to je asi tak vsetko.

Reakce:
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.01.11 19:43
mnoho krásných

a zajimavych receptu tady je
http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…

urcite je z ceho vybirat !

lucie.t
3 příspěvky 25.01.11 12:50

ja delam salat z repy. Varena repa a brambory, cibule, majolka nebo jogurt, trochu horcice, sul, pepr.

sveva
751 příspěvků 25.01.11 16:21
další a další

recepty jsou na Labu. Stačí zadat do vyhledávání řep*
Zdravím.

kltko
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.01.11 16:21

určite boršč!
z labužníckych mi skvelo vyšiel tento:
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

gaburiatko
739 příspěvků 14.02.11 20:06
Dakujem

Hladala som nieco osvedcene, co niekto skusil. Musim sa priznat, ze som mala obdobie experimentovania podla roznych receptov a zvacsa mi nechutili, takze sa skor priklanam k tym overenym. Kltko ten borsc je super tip, vyzera to nenarocne na ingrediencie :) Tento tyzden varim :))) !!!

di
2451 příspěvků 14.02.11 20:44

gaburiatko: nechtěla jsem do diskuse zasahovat, čekala jsem víc tipů, tak aspoň ex post přidám tři moje ověřené, dělám je teď přes zimu docela často: 1) rychlý salát: syrovou řepu nastrouhat nahrubo, jemně osolit, opepřit, přidat trošku hnědého cukru a zakápnout panenským slunečnicovým nebo olivovým olejem a trochou balzamikového octa; 2) řepa pečená v alobalu: bulvy řepy zabalit do alobalu a cca 1,5 hod péct (do změknutí, doba pečení se řídí velikostí řepy) - pak pokrájet na libovolné tvary a ochutit podobně jako je uvedeno v bodě 1. Dají se přidat různé bylinky (petržel apod.) nebo česnek - nejlíp neloupaný, upečený zároveň s řepou; 3) řepa pečená v pekáči: řepu oloupat, pokrájet na větší kusy, mírně podlít vodou, osolit, opepřit, pokapat olivovým olejem a dát péct. Když je řepa napůl měkká, přidat mrkev pokrájenou také na větší kusy a dál péct. Těsně před dokončením přidat listový špenát a balkánský sýr nebo sýr feta. Opět lze při pečení přidat neoloupaný česnek. Nechte si chutnat, my doma tyhle ty tři recepty máme dost rádi.

gaburiatko
739 příspěvků 15.02.11 22:17
di

Di, dakujem Ti za skvele tipy :) Vsetky tri vyzeraju super :) Urcite coskoro vyskusam, pretoze by som rada zacala zaradovat viac repy do jedalnicka :)

anickav
2904 příspěvků 16.02.11 10:36
Gabu,

my milujeme tiež pečenú repu - bulvy v šupe každá osve v alobale a vyše hodiny piecť, potom ošúpeš a čaruješ s ňou ako Di, niekdy stačí osoliť, pokvapkať olejom a okoreniť a k tomu čerstvý chlieb, v chladničke upečená pár dní vydrží. Ale je super aj takáto - očistenú pokrájať na tenké plátky, zmiešať s cesnakom, medom, soľou, trochou balzamico, korenie aké máš rada, tesne alobal a dlho, dlho piecť, sem tam premiešať…mierne to skaramelizuje, scvrkne sa to počas pečenia, preto upeč väčšie množstvo. Pekáč stráž vlastným telom, je to veľmi jedlé!

alena45
588 příspěvků 16.02.11 11:19

stále hľadám na nete šalát z cvikly, kde je cvikla, vlašské orechy a granátové jablko,a ďalej neviem, možno jogurt, vraj je to ruský recept, Aj to by mohla byť úloha pre Wydru s Jolanou, výmyselníčky !
Okrem toho, tiež pečiem v rúre ako Anička, a robím podobné recepty ako Di,s pečeným cesnakom, syrom a pod, ale jeden som robila aj nasladko, normálne pokrájať ovocie aké máš, upečenú alebo uvarenú cviklu rovnako pokrájať a zaliať osladenou smotanou. Tiež môžeš posypať vlašákmi.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.11 15:00
salát z řepy

Nastrouhej si asi 10 dkg vlasaku , přidej 2 - 3 strouzky cesneku ,špetku červené papriky a mletého koriandru, zalej asi 2 lzicema vinneho octa nebo bileho vina, pridej hodne zeleneho estragonu , petrzelky a kopru (tak 2 polevkove lzice kazdeho)
Vznikne takova kase.
Vmichej do varene cervene repy (varim 2 bulvy) , nakrajene na nudlicky. rozloz na misu a ozdob seminky granatoveho jablicka a snitkou kopru .

Presne pomery po mne nechtej, delam to z hlavy uz moc dlouho.Snad ti bude chutnat.
S pozdravem wydra :-P

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.11 15:10
jeste jeden salat

delam, nevim zda tady je, nechci hledat. Uvarim repu, opet udelam nudlicky, nastrouham kren, zesklovatim nudlicky cibule (velke). To smicham s majolkou (majonezou), osolim a dochutim.
(horcice,cukr, citron)

midla
266 příspěvků 16.02.11 15:22
Úkoly pro wydřičku

He, he, wydro, já bych pro tebe taky měla úkol. Nevim co dneska k večeři. Přijdu domu tak v sedm, nevim co bude v lednici, ale vím jistě, že bude hlad. Jsem si jistá, že ve špajzu bude syrový celer, pár kuliček labneh, konzerva okry, nějaké rybičky, nakládané kyselé houby, konzerva fazolí a nějaké ty běžné věci. Jo a vůbec nebudu mít chuť nic vařit. A do hospody se nám taky nebude chtít. A teď se ukaž děvče. :lol:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.11 15:41
midlo,

:lol: ja bych to neresila nijak zasadne. Ze surovin co mas, je to jednoduche. Nastrouhej celer (kdyz nechces varit) pokapej citronem, pridej fazole z konzervy a pokapej olejem a dochut peprem, soli, citronem. Dej na talir, vedle toho uprav labneh, ten posypej cernuchou a pokapej olejickem. Zakousni placku nebo bruschetu.
Kysele houby kdyz properes a pridas sparenou a vyzdimanou cibuli (nakrajim na kolecka nebo pulkolecka, přeliju vařici vodou, necham asi 15 min dokud tam neudrzim ruce. Pak ji peclive, hodne peclive vymnu v te horke vode, scedim a vysusim v uterce), nove koreni, bobkovy lis a kulicky pepre a zalejes olejem, tak mas vynikajici houbove pecenace :-) Na sraz jsem do nich pridala majolku a zeleny roh a pry to bylo vynikajici.

Okru vyhod, tu nemam rada :-)
Rybicky na chleba s maslem s koleckama cibule, pocitronovat

p.s. na vsechno pouzivam pouze lehke, rostlinne oleje nebo ochucene Estermann - citronovy, cesnekovy, maslovy.

Příspěvek upraven 16.02.11 v 16:15

midla
266 příspěvků 16.02.11 16:03
:-D
alena45
588 příspěvků 16.02.11 19:12

Wydro, to je fakt dobré počteníčko. Teba asi tak rychlo nič nerozhodí a musíš byť labužníčka každým coulem. Sorry, ten jazyk, no neviem to po slovensky inak povedať.
A ten recept s granátovým jablkom neviem či je to to čo myslím, ale niekedy vyskúšam, nemám totiž estragon, ak by sa dal niečím nahradiť, tak ešte niečo vymysli. Lenže takýto recept by si mohla prosím dať medzi recepty, veď ako si ho pridám do obľúbených ? Ďakujem.

alena45
588 příspěvků 16.02.11 19:14

a teraz čítam, že Gaburiatko kúpila len jednu cviklu, tak čo si teda z nej spravila, priznaj sa.

rettiska
38 příspěvků 17.02.11 13:10
k červené řepě

nazdar,vařím jednoduchou polévku.Červenou řepu nakrouháme a podusíme na zkus.Hlavně přídáme koření římský kmín koriandr a oregano,nové koření,bobkový list a pepř.Jasně,že posolíme a podlijeme přidáme bujobnovou kostku.Strouček česneku nazaškodí.Na talíř přidáme do polévka kysanou smetanu.REcept je v receptech.
Dál řepu upravuji jako teplou přílohu k masům.Řepu nakrouhám podusím s uvedeným kořením a přidám pokrájené čerstvé žampiony,nebo hlívu.Velice chutné.Řepa má ráda koření jiíhu,t.j. právě římský kmín. koriandr,bazalku apod.Velice doré je přidání fenyklu,nebo salát z fenyklu a červené řepy.Dobrou chuť,rettiska :potlesk:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 12:42
a tady?

taky ti midlo neco teklo do klavesnice, nebo ses smichy valela po zemi? :-P

midla
266 příspěvků 18.02.11 13:32

Ne, tady jsem hnala na němčinu. Tvůj návrh byl mooooc pěkný, ale já byla večer tak zdrchaná, že jsme si vzali smraďocha limburského na chleba abylo. Hele děvče a co to kafe? Třeba v účerý?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 13:42
jo

treba v utery a vim o hezci kafirne! Jen kousek od tydle. V ul. Jana Zajice , hned za stad Sparta. Ze by sla nejaka labuznice ci labuznik s nami?

midla
266 příspěvků 18.02.11 13:53

Klidně pujdu i do jine kafirny. Ta v Jirečkově je stejně mala, tam se vedou tak 3-4 labiznici/ce najednou. Já můžu nejdřív v 17, radši v 17:30
:-D A teď mám padla, tak zmizím :-P

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 14:05

v 18 hod si nedam kafe ! To bych sla spat pozejtri !

di
2451 příspěvků 18.02.11 15:07

Ještě anketní dotaz k řepě - která kniha začíná slovy:
„Červená řepa je ze všech zelenin nejvášnivější. Ředkvička je možná horečnatější, avšak její žár plane chladným plamenem úzkosti, a nikoli vášně. Rajčata jsou sice dostatečně bujará, ale zase se vyznačují jistou lehkomyslností. Řepa je smrtelně vážná.
Slovanské národy získaly své tělesné vlastnosti díky bramborám, svůj doutnající neklid od ředkviček a svou vážnost z červené řepy. Červená řepa je melancholická zelenina, vždy připravená trpět. V takovém tuřínu se krve nedořežete…“ ;-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 15:52

Tim Robins - Parfém bláznivého tance..

Píše o tom Šárka tady…včetně zkopírovaného úryvku z knihy… :wink: http://dolcevita.blog.cz/…bilem-taliri
:mrgreen:

A navíc se tam najde mnoho odkazů na různé další úpravy, viz Mlsná kočka…
:mrgreen:

di
2451 příspěvků 18.02.11 17:11

No, glamo, prozradím Vám sladké tajemství - do té diskuse jsem to pod jiným nickem Šárce (a ona to potom převzala do původního článku) kdysi vepsala já sama… ;-) :-D :-)))
P.S. Četla jste to? Knížka samotná o jídle není, jen tou pasáží o řepě začíná.
PPS. Moje autorství onoho inkriminovaného přípěvku lze ověřit celkem jednoduše - napište mi na mail tam uvedený, nebo napište Bali, ta to taky ví, včetně mého občanského jména a adresy. ;-)

di
2451 příspěvků 18.02.11 17:13

P.S. Emotikony měly být ASCII, ne tyhle obrázkové potfory, fakt je nemám ráda.

di
2451 příspěvků 18.02.11 17:53

Pokud by to někoho zajímalo (asi spíš nebude, nepředpokládám to), zde jsou ona úvodní slova v originále:
„The beet is the most intense of vegetables. The radish, admittedly, is more feverish, but the fire of the radish is a cold fire, the fire of discontent not of passion. Tomatoes are lusty enough, yet there runs through tomatoes an undercurrent of frivolity. Beets are deadly serious.
Slavic peoples get their physical characteristics from potatoes, their smoldering inequietude from radishes, their seriousness from beets.
The beet is the melancholy vegetable, one of most willing to suffer. You can’t squeeze blood out of a turnip…“

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 18:06
di,

Spanish, please ! :-P

di
2451 příspěvků 18.02.11 18:24

wydro, omlouvám se, kromě češtiny to mám jen v anglickém originále - opisovala jsem to z paperbacku, který mi před lety koupila kamarádka v Dublinu.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.02.11 18:51

Di..já si to ověřovat nepotřebuji..mně je to tak nějak jedno ;-) :mrgreen:

gaburiatko
739 příspěvků 18.02.11 19:12
Co som pripravila z repy

Tak na odporucanie Kltka som urobila Borsc, na ktory tu je vlozeny link a bolo to vyborne. Moje poznamky su pri recepte :) No a trochu som si z tej repy nechala, aby som skusila od Di ten salatik so solou, korenim, octom a cukrom. Ochutila som ho tak, ze som to aj hned zjedla a utekala kupit novu repu a spravila som si misku salatiku a odteraz budem robit salatik z cerstvej repy podla Di stale :) A idem sa buduci tyzden pustit do pecenia repy, kedze to tu viaceri spominate :))
Tesim sa na experimentovanie. Zasa mam z neho radost :) No a este som tento tyzden robila torticku na ktoru tu bol odkaz v inej diskusii na tomto webe a ta bola tiez supeeeer. Takze tento tyzden som robila z Labu 3 recepty a vsetky zozali uspech. Huraaaa :)

di
2451 příspěvků 18.02.11 23:50

glamo, nic ve zlém, ale kdyby Vám to bylo tak nějak jedno, ten článek u Dolcevity byste nehledala…
Já mám z Vás vždycky docela švandu, jak si sama sobě naskočíte na hrábě a pak to vehementně popíráte.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.02.11 00:05

Di, nic ve zlém…ale já u Šárky nehledala žádný váš článek. (Tedy…článkem bych to vaše dílo opravdu nenazvala…spíše komentář, ne?? :mrgreen: ) Koukala jsem před časem po receptech z červené řepy, kterou mám taky ráda, a vaše anketní otázka mi to připomněla.
Hrábě jsou zřejmě vaše nářadí, já si pěstuji dlouhé nehty, to není nic pro mě.. :wink:
Jsem ráda, že se kvůli mně alespoň občas trochu zasmějete. To se máte lépe než já…Mně se z Vás totiž chce spíš permanentně plakat.. :cry:
:mrgreen: :mrgreen:

di
2451 příspěvků 19.02.11 00:29

glamo, nevím jak slušně odpovědět a neurazit, tak snad jen „LOL“ + „ROFL“ + „OMG“. Nicméně přeju pěkný zbytek večera, opravdu jsem se pobavila.

JanP
141 příspěvků 13.04.11 02:12
Nuz.....

V nasej rodine cviklu = cervenu repu nikdy nezavarame ale ju uchovavame cez zimu tak ako zemiaky.
Pri roznych prilezitostiach (vianoce, velka noc a pod) sa sa repa vyberie a uvari.
Teraz uvediem nas stary rodinny recept, ako robila salat z cvikle moja babka a ako ho mame radi.
Z pivnice sa vyberie dostatocne mozstvo cvikle a prida sa k toku (ak je) asi 1/3 cukrovej repy. Bulvy sa ocistia a umyju. Daju sa spolocne varit po dobu asi 1 hod.
Uvarene sa necha vychladnut a olupe. Cervena i cukrova repa sa nastruhaju do vacsej misy. Kto ma rad na jemno, nech si posluzi.
Zoberie sa poriadny kus chrenu a postruha sa na jemnom struhadle do zmesi. (Bez chrenu to nema cenu. :roll: )Kto nemoze koreniste, da chrenu menej.
Podla mnozstva masy, prida sa niekolko lyzic oleja, panensky olivovy je vitany.
Dalej sa prida mala lyzicka soli, polievkova lyzica octu a kedye je tam cukrova repa, cukrom mozeme trosku setrit a pridat ho len podla chuti.
Pridame stipku kminu(rasce)a pripadne feniklu alebo anyzu.
Pomiesame, ochtname a dochutime.
Vyborne k udeninam, rozlicnym masam a zabijackam.

gaburiatko
739 příspěvků 14.04.11 20:12
JanP

Super, dalsi prispevok na repu :) Vyskusam :)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.04.11 21:29
nic noveho

gaburiatko,

http://www.labuznik.com/recept/repa/

gabi
551 příspěvků 14.04.11 21:52

wydra, JanP tu hovori o trosku inej cervenej repe ako je ta Tvoja…jeho cvikla sa robi s cukrovou repou…nepridava sa do nej ziaden nalev…iba sa ochuti…myslim, ze takyto recept na labuznikovi nie je

JanP
141 příspěvků 21.04.11 01:23
Nezúzaj!

Gabi, nezúfaj, ak nemáš cukrovú repu, dá sa to aj bez nej. Tá však dodáva šalátu svojskú chuť. Ale bez chrenu to nemá cenu :roll:

gabi
551 příspěvků 21.04.11 13:47
  • JanP, ja nezufam :)…prave som vysiala cukrovu repu (od firmy Semo, vybornu odrodu Caruso)…a minuly tyzden z mrazaku pouzila posledne zasoby cukrovej repy na makove pagaciky k fazuli s krupami…
  • robila som cviklu s cukrovou repou aj bez nej…a ta s cukrovou repou je skutocne vynikajuca…pridavam k nej citronovu stavu, rascu a domaci chren…poznas kvasenu bumburicu?
petrle
2 příspěvky 24.08.11 07:31
červená řepa + rozmarýn + olivový olej

My máme rádi tohle: řepu nechám předvařit, používám spíše menší řepičky - tak 5-7 cm. Vařím klidně 45 minut. Nechám trochu vychladnout, oloupu a nakrájím na měsíčky. Hodím do pekáče, posolím (hrubozrnná sůl je nejlepší) a posypu rozmarýnem a tymiánem - nejlepší samozřejmě čerstvý. Vydatně zaliju kvalitním oliváčem. Hodím do trouby a cca 15 min nechám zapéct s horním grilem. vynikající!!! :-D :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.08.11 09:15

Takový recept jsem ještě nepotkala. Řepu moc nejíme, ale tuhle upeču jistě !

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz