Kupila som bulvu cervenej repy, poradte mi prosim nejaky overeny, dobry recept na jedlo, polievku…z repy. Milujem zavaranu repu, ale v inej podobe ju vobec nejedavam, niekedy som este zvykla kupit cerstovo lisovanu stavu z repy, ale to je asi tak vsetko.
Červená řepa
a zajimavych receptu tady je
http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…
urcite je z ceho vybirat !
ja delam salat z repy. Varena repa a brambory, cibule, majolka nebo jogurt, trochu horcice, sul, pepr.
určite boršč!
z labužníckych mi skvelo vyšiel tento:
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
Hladala som nieco osvedcene, co niekto skusil. Musim sa priznat, ze som mala
obdobie experimentovania podla roznych receptov a zvacsa mi nechutili, takze sa
skor priklanam k tym overenym. Kltko ten borsc je super tip, vyzera to
nenarocne na ingrediencie Tento tyzden varim
!!!
gaburiatko: nechtěla jsem do diskuse zasahovat, čekala jsem víc tipů, tak aspoň ex post přidám tři moje ověřené, dělám je teď přes zimu docela často: 1) rychlý salát: syrovou řepu nastrouhat nahrubo, jemně osolit, opepřit, přidat trošku hnědého cukru a zakápnout panenským slunečnicovým nebo olivovým olejem a trochou balzamikového octa; 2) řepa pečená v alobalu: bulvy řepy zabalit do alobalu a cca 1,5 hod péct (do změknutí, doba pečení se řídí velikostí řepy) - pak pokrájet na libovolné tvary a ochutit podobně jako je uvedeno v bodě 1. Dají se přidat různé bylinky (petržel apod.) nebo česnek - nejlíp neloupaný, upečený zároveň s řepou; 3) řepa pečená v pekáči: řepu oloupat, pokrájet na větší kusy, mírně podlít vodou, osolit, opepřit, pokapat olivovým olejem a dát péct. Když je řepa napůl měkká, přidat mrkev pokrájenou také na větší kusy a dál péct. Těsně před dokončením přidat listový špenát a balkánský sýr nebo sýr feta. Opět lze při pečení přidat neoloupaný česnek. Nechte si chutnat, my doma tyhle ty tři recepty máme dost rádi.
Di, dakujem Ti za skvele tipy Vsetky tri vyzeraju super
Urcite coskoro vyskusam, pretoze by som rada
zacala zaradovat viac repy do jedalnicka
my milujeme tiež pečenú repu - bulvy v šupe každá osve v alobale a vyše hodiny piecť, potom ošúpeš a čaruješ s ňou ako Di, niekdy stačí osoliť, pokvapkať olejom a okoreniť a k tomu čerstvý chlieb, v chladničke upečená pár dní vydrží. Ale je super aj takáto - očistenú pokrájať na tenké plátky, zmiešať s cesnakom, medom, soľou, trochou balzamico, korenie aké máš rada, tesne alobal a dlho, dlho piecť, sem tam premiešať…mierne to skaramelizuje, scvrkne sa to počas pečenia, preto upeč väčšie množstvo. Pekáč stráž vlastným telom, je to veľmi jedlé!
stále hľadám na nete šalát z cvikly, kde je cvikla, vlašské orechy a
granátové jablko,a ďalej neviem, možno jogurt, vraj je to ruský recept, Aj
to by mohla byť úloha pre Wydru s Jolanou, výmyselníčky !
Okrem toho, tiež pečiem v rúre ako Anička, a robím podobné recepty ako
Di,s pečeným cesnakom, syrom a pod, ale jeden som robila aj nasladko,
normálne pokrájať ovocie aké máš, upečenú alebo uvarenú cviklu rovnako
pokrájať a zaliať osladenou smotanou. Tiež môžeš posypať vlašákmi.
Nastrouhej si asi 10 dkg vlasaku , přidej 2 - 3 strouzky cesneku ,špetku
červené papriky a mletého koriandru, zalej asi 2 lzicema vinneho octa nebo
bileho vina, pridej hodne zeleneho estragonu , petrzelky a kopru (tak
2 polevkove lzice kazdeho)
Vznikne takova kase.
Vmichej do varene cervene repy (varim 2 bulvy) , nakrajene na nudlicky. rozloz
na misu a ozdob seminky granatoveho jablicka a snitkou kopru .
Presne pomery po mne nechtej, delam to z hlavy uz moc dlouho.Snad ti bude
chutnat.
S pozdravem wydra
delam, nevim zda tady je, nechci hledat. Uvarim repu, opet udelam nudlicky,
nastrouham kren, zesklovatim nudlicky cibule (velke). To smicham s majolkou
(majonezou), osolim a dochutim.
(horcice,cukr, citron)
He, he, wydro, já bych pro tebe taky měla úkol. Nevim co dneska
k večeři. Přijdu domu tak v sedm, nevim co bude v lednici, ale vím
jistě, že bude hlad. Jsem si jistá, že ve špajzu bude syrový celer, pár
kuliček labneh, konzerva okry, nějaké rybičky, nakládané kyselé houby,
konzerva fazolí a nějaké ty běžné věci. Jo a vůbec nebudu mít chuť nic
vařit. A do hospody se nám taky nebude chtít. A teď se ukaž
děvče.
ja bych to neresila nijak zasadne. Ze surovin co
mas, je to jednoduche. Nastrouhej celer (kdyz nechces varit) pokapej citronem,
pridej fazole z konzervy a pokapej olejem a dochut peprem, soli, citronem. Dej
na talir, vedle toho uprav labneh, ten posypej cernuchou a pokapej olejickem.
Zakousni placku nebo bruschetu.
Kysele houby kdyz properes a pridas sparenou a vyzdimanou cibuli (nakrajim na
kolecka nebo pulkolecka, přeliju vařici vodou, necham asi 15 min dokud tam
neudrzim ruce. Pak ji peclive, hodne peclive vymnu v te horke vode, scedim a
vysusim v uterce), nove koreni, bobkovy lis a kulicky pepre a zalejes olejem,
tak mas vynikajici houbove pecenace Na sraz jsem do nich pridala majolku a zeleny
roh a pry to bylo vynikajici.
Okru vyhod, tu nemam rada
Rybicky na chleba s maslem s koleckama cibule, pocitronovat
p.s. na vsechno pouzivam pouze lehke, rostlinne oleje nebo ochucene Estermann - citronovy, cesnekovy, maslovy.
Příspěvek upraven 16.02.11 v 16:15
Wydro, to je fakt dobré počteníčko. Teba asi tak rychlo nič nerozhodí a
musíš byť labužníčka každým coulem. Sorry, ten jazyk, no neviem to po
slovensky inak povedať.
A ten recept s granátovým jablkom neviem či je to to čo myslím, ale
niekedy vyskúšam, nemám totiž estragon, ak by sa dal niečím nahradiť, tak
ešte niečo vymysli. Lenže takýto recept by si mohla prosím dať medzi
recepty, veď ako si ho pridám do obľúbených ? Ďakujem.
nazdar,vařím jednoduchou polévku.Červenou řepu nakrouháme a podusíme
na zkus.Hlavně přídáme koření římský kmín koriandr a oregano,nové
koření,bobkový list a pepř.Jasně,že posolíme a podlijeme přidáme
bujobnovou kostku.Strouček česneku nazaškodí.Na talíř přidáme do
polévka kysanou smetanu.REcept je v receptech.
Dál řepu upravuji jako teplou přílohu k masům.Řepu nakrouhám podusím
s uvedeným kořením a přidám pokrájené čerstvé žampiony,nebo
hlívu.Velice chutné.Řepa má ráda koření jiíhu,t.j. právě římský
kmín. koriandr,bazalku apod.Velice doré je přidání fenyklu,nebo salát
z fenyklu a červené řepy.Dobrou chuť,rettiska
Ne, tady jsem hnala na němčinu. Tvůj návrh byl mooooc pěkný, ale já byla večer tak zdrchaná, že jsme si vzali smraďocha limburského na chleba abylo. Hele děvče a co to kafe? Třeba v účerý?
treba v utery a vim o hezci kafirne! Jen kousek od tydle. V ul. Jana Zajice , hned za stad Sparta. Ze by sla nejaka labuznice ci labuznik s nami?
Klidně pujdu i do jine kafirny. Ta v Jirečkově je stejně mala, tam se
vedou tak 3-4 labiznici/ce najednou. Já můžu nejdřív v 17, radši
v 17:30
A teď mám padla, tak zmizím
Ještě anketní dotaz k řepě - která kniha začíná slovy:
„Červená řepa je ze všech zelenin nejvášnivější. Ředkvička je
možná horečnatější, avšak její žár plane chladným plamenem úzkosti,
a nikoli vášně. Rajčata jsou sice dostatečně bujará, ale zase se
vyznačují jistou lehkomyslností. Řepa je smrtelně vážná.
Slovanské národy získaly své tělesné vlastnosti díky bramborám, svůj
doutnající neklid od ředkviček a svou vážnost z červené řepy.
Červená řepa je melancholická zelenina, vždy připravená trpět.
V takovém tuřínu se krve nedořežete…“
Tim Robins - Parfém bláznivého tance..
Píše o tom Šárka tady…včetně zkopírovaného úryvku z knihy…
http://dolcevita.blog.cz/…bilem-taliri
A navíc se tam najde mnoho odkazů na různé další úpravy, viz Mlsná
kočka…
No, glamo, prozradím Vám sladké tajemství - do té diskuse jsem to pod
jiným nickem Šárce (a ona to potom převzala do původního článku) kdysi
vepsala já sama…
P.S. Četla jste to? Knížka samotná o jídle není, jen tou pasáží
o řepě začíná.
PPS. Moje autorství onoho inkriminovaného přípěvku lze ověřit celkem
jednoduše - napište mi na mail tam uvedený, nebo napište Bali, ta to taky
ví, včetně mého občanského jména a adresy.
Pokud by to někoho zajímalo (asi spíš nebude, nepředpokládám to), zde
jsou ona úvodní slova v originále:
„The beet is the most intense of vegetables. The radish, admittedly, is more
feverish, but the fire of the radish is a cold fire, the fire of discontent not
of passion. Tomatoes are lusty enough, yet there runs through tomatoes an
undercurrent of frivolity. Beets are deadly serious.
Slavic peoples get their physical characteristics from potatoes, their
smoldering inequietude from radishes, their seriousness from beets.
The beet is the melancholy vegetable, one of most willing to suffer. You can’t
squeeze blood out of a turnip…“
wydro, omlouvám se, kromě češtiny to mám jen v anglickém originále - opisovala jsem to z paperbacku, který mi před lety koupila kamarádka v Dublinu.
Tak na odporucanie Kltka som urobila Borsc, na ktory tu je vlozeny link a
bolo to vyborne. Moje poznamky su pri recepte No a trochu som si z tej repy nechala, aby som
skusila od Di ten salatik so solou, korenim, octom a cukrom. Ochutila som ho
tak, ze som to aj hned zjedla a utekala kupit novu repu a spravila som si misku
salatiku a odteraz budem robit salatik z cerstvej repy podla Di stale
A idem sa buduci tyzden pustit do pecenia repy,
kedze to tu viaceri spominate
Tesim sa na experimentovanie. Zasa mam z neho radost No a este som tento tyzden robila torticku na
ktoru tu bol odkaz v inej diskusii na tomto webe a ta bola tiez supeeeer. Takze
tento tyzden som robila z Labu 3 recepty a vsetky zozali uspech. Huraaaa
glamo, nic ve zlém, ale kdyby Vám to bylo tak nějak jedno, ten článek
u Dolcevity byste nehledala…
Já mám z Vás vždycky docela švandu, jak si sama sobě naskočíte na
hrábě a pak to vehementně popíráte.
Di, nic ve zlém…ale já u Šárky nehledala žádný váš článek.
(Tedy…článkem bych to vaše dílo opravdu nenazvala…spíše komentář,
ne?? ) Koukala jsem před časem po
receptech z červené řepy, kterou mám taky ráda, a vaše anketní otázka
mi to připomněla.
Hrábě jsou zřejmě vaše nářadí, já si pěstuji dlouhé nehty, to není
nic pro mě..
Jsem ráda, že se kvůli mně alespoň občas trochu zasmějete. To se máte
lépe než já…Mně se z Vás totiž chce spíš permanentně plakat..
glamo, nevím jak slušně odpovědět a neurazit, tak snad jen „LOL“ + „ROFL“ + „OMG“. Nicméně přeju pěkný zbytek večera, opravdu jsem se pobavila.
V nasej rodine cviklu = cervenu repu nikdy nezavarame ale ju uchovavame cez
zimu tak ako zemiaky.
Pri roznych prilezitostiach (vianoce, velka noc a pod) sa sa repa vyberie a
uvari.
Teraz uvediem nas stary rodinny recept, ako robila salat z cvikle moja babka a
ako ho mame radi.
Z pivnice sa vyberie dostatocne mozstvo cvikle a prida sa k toku (ak je) asi
1/3 cukrovej repy. Bulvy sa ocistia a umyju. Daju sa spolocne varit po dobu asi
1 hod.
Uvarene sa necha vychladnut a olupe. Cervena i cukrova repa sa nastruhaju do
vacsej misy. Kto ma rad na jemno, nech si posluzi.
Zoberie sa poriadny kus chrenu a postruha sa na jemnom struhadle do zmesi. (Bez
chrenu to nema cenu. )Kto nemoze koreniste, da chrenu menej.
Podla mnozstva masy, prida sa niekolko lyzic oleja, panensky olivovy je
vitany.
Dalej sa prida mala lyzicka soli, polievkova lyzica octu a kedye je tam cukrova
repa, cukrom mozeme trosku setrit a pridat ho len podla chuti.
Pridame stipku kminu(rasce)a pripadne feniklu alebo anyzu.
Pomiesame, ochtname a dochutime.
Vyborne k udeninam, rozlicnym masam a zabijackam.
wydra, JanP tu hovori o trosku inej cervenej repe ako je ta Tvoja…jeho cvikla sa robi s cukrovou repou…nepridava sa do nej ziaden nalev…iba sa ochuti…myslim, ze takyto recept na labuznikovi nie je
Gabi, nezúfaj, ak nemáš cukrovú repu, dá sa to aj bez nej. Tá však
dodáva šalátu svojskú chuť. Ale bez chrenu to nemá cenu
- JanP, ja nezufam
…prave som vysiala cukrovu repu (od firmy Semo, vybornu odrodu Caruso)…a minuly tyzden z mrazaku pouzila posledne zasoby cukrovej repy na makove pagaciky k fazuli s krupami…
- robila som cviklu s cukrovou repou aj bez nej…a ta s cukrovou repou je skutocne vynikajuca…pridavam k nej citronovu stavu, rascu a domaci chren…poznas kvasenu bumburicu?
My máme rádi tohle: řepu nechám předvařit, používám spíše menší
řepičky - tak 5-7 cm. Vařím klidně 45 minut. Nechám trochu vychladnout,
oloupu a nakrájím na měsíčky. Hodím do pekáče, posolím (hrubozrnná
sůl je nejlepší) a posypu rozmarýnem a tymiánem - nejlepší samozřejmě
čerstvý. Vydatně zaliju kvalitním oliváčem. Hodím do trouby a cca 15 min
nechám zapéct s horním grilem. vynikající!!!