Recept smaženky - dotaz z USA

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 08.01.11 23:00
Recept smaženky - dotaz z USA

Toto nám doputovalo na Labužníkův email, pokud chcete p. Neilovi prahnoucím po smaženkách odpovědět, můžete na jeho email neilzdunk (zavináč) aol.com:

Bydlím v USA. Moje prarodiče přistěhoval sem z Evropy. Když jsem byl dítě, moje babička se něco volalo smazenky. To bylo mouky / těsto skoro jako koláče, ale ona to smažené. Na internetu, když jsem hledal smazenky to není totéž. Víte, co je smažené pečivo snídaně se nazývá / Možná, že jméno bylo ztraceno v pohybu z Evropy. Je mi líto, ale neumím mluvit česky, já jsem s použitím on-line překladový software.

In English: I live in the US. My great grandparents immigrated here from Europe. When I was a child, my grandmother made something called smazenky. It was flour/dough almost like a kolache, but she fried it. On the internet, when I research smazenky it is not the same. Do you know what the fried breakfast pastry is called/ Maybe the name was lost in the move from Europe.

Neil Z

:think: :think: :think:

Adminka Tereza

Reakce:
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.01.11 01:31

Já myslím, že by to mohly být Smažené uzly… Nebo se jim říká Smažené šišky…?
Z koblihového těsta, usmažené v oleji a obalené v moučkovém cukru…

Co myslíte?? :think:

bocianka
528 příspěvků 09.01.11 08:07

Mohlo by být. Taky se to balí ve skořicovém cukru. U nás tomu pekař říka mimino. Tvarem to připomíná zavinovačku. :mrgreen:

podzim27
31 příspěvků 09.01.11 15:51
smaženky

Já si také myslím , že byly udělané z koblihového těsta. Buď , jako uzle nebo tvar jako bavorské vdolky.
Na bavorské vdolky dáváme ještě švestkové povidla a šlehaný tvaroh.Nebo pak se dělají , také smaženky z tvarohového těsta. Hází se do rozpáleného oleje lžíčkou a teplé se obalují v moučkovém cukru.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.11 01:56
Boží milosti

to mohly být.

http://www.mamincinyrecepty.cz/…bozi-milosti

hebo

http://kucharka.cwa1.net/recepty.asp?…

Na bozi milosti jsou samozrejme recepty v kazde rodine trochu jine a tady na Labuznikovi jsou take ruzne.

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 11.01.11 12:27

Další info od Neila:

Děkuji vám všem za vaši pomoc! Vyrůstal jsem v Texasu, a po angličtině a španělštině, České mluvilo mých mnoha lidí. Bohužel, když jsem byl dítě, jsem se naučil jen pár slov česky, v té době to bylo více populární se učit anglicky a ne váš předek jazyka. Když jsem byl na vysoké škole jsem se Česká třídy, ale moji prarodiče řekl, že jsem se učil vysoké české, a tak jsem zastavil tříd. Takže jsem pomocí on-line překladový software - Omlouváme se za podivných česká slova jste asi viděli, ale já jsem chtěl vysvětlit.

Nejlepší popis mohu říct o české smazenky Texas je, že těsto bylo podobné koláče těsto, ale více hustý a nebylo sladké. Rádi bychom smažit těsto a pak použít cukr, skořice, med nebo ovoce. Těsto bylo ruka se zformoval do malé kuličky a ručně vyrobený do amorfní tvary a smažené.

Thank all of you for your help! I grew up in Texas, and after English, and Spanish, Czech was spoken my many people. Unfortunately when I was a child, I only learned a few words of Czech, at that time it was more popular to learn English and not your ancestor’s lan­guage. When I was at university I took Czech classes, but my grandparents said I was learning high Czech, so I stopped the classes. So I am using an online translation software – sorry for the strange Czech words you are probably seeing but I wanted to explain.

The best description I can tell you about the Texas Czech smazenky is that the dough was similar to kolache dough, but more dense and was not sweet. We would fry the dough and then apply sugar, cinnamon, honey, or fruit. The dough was hand formed into little balls and hand made into amorphous shapes and fried. Neil

spanny
159 příspěvků 11.01.11 16:38

Hi Neil,
Moje maminka a babicka delaly koblihy a to zni presne tak jak ty rikas ty smazenky jsou delane. Jedli jsme je slane nebo sladke.

I think that the smazenky you are talking about are called koblihy. At least my mum and my grandmother called it that name. It was made out of a yeast dough and then shaped and fried. We had them either salty with Bramborova polevka - potato soup or sweet as you remember them.

di
2451 příspěvků 11.01.11 16:54

spanny: já myslím, že to, co Neil hledá, jsou podle popisu spíš vdolky, ne koblihy (píše, že se cukr, skořice, med a ovoce dávaly nahoru, ne dovnitř).
Neil: I think that the recipe you are looking for is called „vdolky“ in Czech, there are several of them from this website: http://www.labuznik.com/…ni/podrobne/?…

spanny
159 příspěvků 11.01.11 20:13
smaženky

Di, ano mas pravdu, to co jsem myslela jsou vdolky. Nejak mi to odpolende spatne myslelo.

di
2451 příspěvků 11.01.11 22:37

spanny: mě to zas nemyslelo předtím, vůbec jsem netušila, o co se podle původního popisu může jednat.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz