Čokoládové ovoce - kdo to už ochutnal?
Čeští novináři často píší jako diletanti a mějte to na zřeteli
při nějaké pochybnosti.
Wydro zadejte si do vyhledávače správný název DIOSPYROS a najdete obrázky
jak hledané ‚čokoládové‘ odrůdy tak odrůdu kaki, která se prodává
i v Česku. Bohužel jen jednou jsem našla ty tmavě oranžové, měkké a
slaďoučké plody, které milovala moje maminka. Dovezli jsme jí stromek, ale
nepřežil české podmínky. Obvyklejší je v prodeji odrůda pomerančové
barvy, tvrdá, s tuhou slupkou, často nepoživatelná protože nazralá.
Poradila bych, pokud si ji někdo koupí, ať má trpělivost a někde na okně
plod nechá dozrát, aspoň týden i 14 dní a víc. Nezměkne, ale po
nakrájení si pochutnáte na sladké dužnině.
Tu čokoládu jsem neochutnala, ale pokud ji najdu nebudu váhat, kaki
zbožňuji.
Zdravím.
Ač se jedná o stejný genus, mezi Persimonem a Black Sapote je přeci jen dost velký rozdíl.
Persimon (Diospyros virginiana) dozrává do oranžové až tmavěoranžové barvy a přes svoji sladkost je tam přeci jen trochu kyselosti.
Black Sapote (Diospyros digyna) je po dozrání jak uvnitř tak zvenčí čokoládově hnědý. Konsistencí spíše připomíná puding.
to neni DIOSPIROS ! To je kaki, ale tohle je neco uplne jineho a ten nazev co jsem uvadela, je naprosto spravny. Tohle je BLACK SAPOTE - DIOSPORIS DIGINA ! Kdyz zadas do Google - obrazky, uvidis, ze je to sice tvarem podobne, ale jinak uplne neco jineho!
Ahoj zvířátko pod zákonem, anglický název je asi správný, ale latinský jim nejspíš jaksi ujel.
Me by zajimalo, jestli je to opravdu tak lahodne, jak pisi?Neco mi rika, ze jsem to ochutnala nekde na svych cestach, ale nejsem si jista .
Ochutnala. Vzdáleně to připomíná puding s příchutí čokolády. Musí
se to jíst (lžičkou) když je to dobře vyzrálé. Plod je měkký a vypadá
už skoro jako na vyhození.
Mám ráda takřka bez výjimky všechno ovoce, ale toto bych do skupiny
nejoblíbenějších neřadila.
Ale každý má jiné chutě…
dik za popis! Zkusim nekde ve svete to potkat. Zatim z toho, co jsem venku
ochutnala me doslovca uchvatilo chayote a to je hlavne v Jizni Americe a i tam
je drahe. Jsem chudak , takove lahudky a nedostupne v nasich sirkach a delkach
A neni to jen tohle ,
samozrejme .
Wydro, ono je asi ve všech koutech světa něco k dostání běžně a něco ne.
Já se například těším jestli pojedu někdy do ČR začátkem léta jak
se naperu třešní až mi bude špatně.
Tady se prodávají na gramy a jsou příšerně drahé. I v té největší
sezóně je cena málokdy pod $10,– (185,–Kč) za kilo.
První líska třešní tu zvěstuje oficielně jaro a vydraží se za cca $
30 000,–. Tato suma jde samozřejmě na dobročinné účely.
Přiznám se že jsem si musela vyhledat co je chayote. Tady je to Choko. Jen
mě napadlo jestli sis to s něčím nepopletla.
Tady se totiž snad v obchodech ani neprodává. Plazí se to tu jako plevel po
plotech.
Jelikož kdysi rostly i kolem mé chaloupky, udělala jsem z nich párkrát
polévku na způsob kedlubnové. Choko se musí napřed oloupat jako brambora.
Je to dosti nepříjemná práce,neboť vylučuje lepkavý sliz.
Uvnitř je celkem měkká pecka která se musí také vykrojit. Čemu jsem se
divila…že to je drahé.
Ano, kdyz jsem ti to psala, na tresne jsem myslela!!Takze i myslenku jsem
prenesla! Jinak kdyz si je u nekoho narves, naceses, tak se naperes. Ovsem
v obchodech jsou drahe taky. A navic jeste dovazene !!
Jinak velika omluva, dneska by to fakt neslo (tedy posledni dobou porad) ,
napsala jsem chayote, myslela jsem pejivalle ! Viz obrazek. Nicmene chayote
miluju, velke chutnaji varene jako kedlubna, s maslem jsou skvele, male jsme
sjizdely s kamoskou na dlouhych trasach busem spolu s nejakou plackou, nic
jinyho nebylo. Taky nam chutnaly.
Ovsem varene pejivalle je nedostizne! Znas? I kdyz dost pochybuju, je to takova
„latinska“ specialita, roste to na palme. Varej to normlane jako brambory a
prodavaj na ulici v hrncich. Vypada to osklive, ale krasne se to oloupe a chut
je neco mezi bramborou a kukurici. A s maslem? Ach!
Wydro, pejivalle neznám. U nás na jihu je na to asi zima.
Stromky této palmy (peach palm) se prodávají v zahradnictví.
Nám tady roste palma s podobnými, ale malými plody. Kromě papoušků a mě to nikdo nejí. Můj partner ty obrovské hrozny oseká dříve než dozrají, neboť se po nich snadno uklouzne.
V květnu se opět chystáme do tropů, tak se musím opět porozhlédnout po exotickém ovoci.
Wydro, na tvoje zapote jsem narazil až teď, už je tu dost komentářů, ale jestli máš chuť, koukni se i na moje zmínky o zapote, zadej si „zapote“ do vyhledávače vpravo na mé stránce. Mně docela chutná, mám pro tropické ovoce slabost.