Čokoládové ovoce - kdo to už ochutnal?

Fotoalbum tématu (3) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.11 01:48
kdo to ochutnal už ?
Reakce:
sveva
751 příspěvků 10.01.11 13:02
Oprava názvu

Čeští novináři často píší jako diletanti a mějte to na zřeteli při nějaké pochybnosti.
Wydro zadejte si do vyhledávače správný název DIOSPYROS a najdete obrázky jak hledané ‚čokoládové‘ odrůdy tak odrůdu kaki, která se prodává i v Česku. Bohužel jen jednou jsem našla ty tmavě oranžové, měkké a slaďoučké plody, které milovala moje maminka. Dovezli jsme jí stromek, ale nepřežil české podmínky. Obvyklejší je v prodeji odrůda pomerančové barvy, tvrdá, s tuhou slupkou, často nepoživatelná protože nazralá. Poradila bych, pokud si ji někdo koupí, ať má trpělivost a někde na okně plod nechá dozrát, aspoň týden i 14 dní a víc. Nezměkne, ale po nakrájení si pochutnáte na sladké dužnině.
Tu čokoládu jsem neochutnala, ale pokud ji najdu nebudu váhat, kaki zbožňuji.
Zdravím.

esmeralda
4813 příspěvků 10.01.11 20:46

Ač se jedná o stejný genus, mezi Persimonem a Black Sapote je přeci jen dost velký rozdíl.

Persimon (Diospyros virginiana) dozrává do oranžové až tmavěoranžové barvy a přes svoji sladkost je tam přeci jen trochu kyselosti.

Black Sapote (Diospyros digyna) je po dozrání jak uvnitř tak zvenčí čokoládově hnědý. Konsistencí spíše připomíná puding.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.01.11 20:52
ale to nemáš pravdu,

to neni DIOSPIROS ! To je kaki, ale tohle je neco uplne jineho a ten nazev co jsem uvadela, je naprosto spravny. Tohle je BLACK SAPOTE - DIOSPORIS DIGINA ! Kdyz zadas do Google - obrazky, uvidis, ze je to sice tvarem podobne, ale jinak uplne neco jineho!

midla
266 příspěvků 11.01.11 12:50
černá sapota

Ahoj zvířátko pod zákonem, anglický název je asi správný, ale latinský jim nejspíš jaksi ujel.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.11 15:13
esme, a jedla jsi to?

Me by zajimalo, jestli je to opravdu tak lahodne, jak pisi?Neco mi rika, ze jsem to ochutnala nekde na svych cestach, ale nejsem si jista .

esmeralda
4813 příspěvků 11.01.11 22:29

Ochutnala. Vzdáleně to připomíná puding s příchutí čokolády. Musí se to jíst (lžičkou) když je to dobře vyzrálé. Plod je měkký a vypadá už skoro jako na vyhození.
Mám ráda takřka bez výjimky všechno ovoce, ale toto bych do skupiny nejoblíbenějších neřadila.

Ale každý má jiné chutě…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.11 23:07
esmeraldo

dik za popis! Zkusim nekde ve svete to potkat. Zatim z toho, co jsem venku ochutnala me doslovca uchvatilo chayote a to je hlavne v Jizni Americe a i tam je drahe. Jsem chudak , takove lahudky a nedostupne v nasich sirkach a delkach :mrgreen: A neni to jen tohle , samozrejme .

esmeralda
4813 příspěvků 11.01.11 23:37

Wydro, ono je asi ve všech koutech světa něco k dostání běžně a něco ne.

Já se například těším jestli pojedu někdy do ČR začátkem léta jak se naperu třešní až mi bude špatně.
Tady se prodávají na gramy a jsou příšerně drahé. I v té největší sezóně je cena málokdy pod $10,– (185,–Kč) za kilo.
První líska třešní tu zvěstuje oficielně jaro a vydraží se za cca $ 30 000,–. Tato suma jde samozřejmě na dobročinné účely.

Přiznám se že jsem si musela vyhledat co je chayote. Tady je to Choko. Jen mě napadlo jestli sis to s něčím nepopletla.
Tady se totiž snad v obchodech ani neprodává. Plazí se to tu jako plevel po plotech.
Jelikož kdysi rostly i kolem mé chaloupky, udělala jsem z nich párkrát polévku na způsob kedlubnové. Choko se musí napřed oloupat jako brambora. Je to dosti nepříjemná práce,neboť vylučuje lepkavý sliz.
Uvnitř je celkem měkká pecka která se musí také vykrojit. Čemu jsem se divila…že to je drahé.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.11 23:57
:-)

Ano, kdyz jsem ti to psala, na tresne jsem myslela!!Takze i myslenku jsem prenesla! Jinak kdyz si je u nekoho narves, naceses, tak se naperes. Ovsem v obchodech jsou drahe taky. A navic jeste dovazene !!
Jinak velika omluva, dneska by to fakt neslo (tedy posledni dobou porad) , napsala jsem chayote, myslela jsem pejivalle ! Viz obrazek. Nicmene chayote miluju, velke chutnaji varene jako kedlubna, s maslem jsou skvele, male jsme sjizdely s kamoskou na dlouhych trasach busem spolu s nejakou plackou, nic jinyho nebylo. Taky nam chutnaly.
Ovsem varene pejivalle je nedostizne! Znas? I kdyz dost pochybuju, je to takova „latinska“ specialita, roste to na palme. Varej to normlane jako brambory a prodavaj na ulici v hrncich. Vypada to osklive, ale krasne se to oloupe a chut je neco mezi bramborou a kukurici. A s maslem? Ach!

esmeralda
4813 příspěvků 14.01.11 21:55

Wydro, pejivalle neznám. U nás na jihu je na to asi zima.
Stromky této palmy (peach palm) se prodávají v zahradnictví.

Nám tady roste palma s podobnými, ale malými plody. Kromě papoušků a mě to nikdo nejí. Můj partner ty obrovské hrozny oseká dříve než dozrají, neboť se po nich snadno uklouzne.

V květnu se opět chystáme do tropů, tak se musím opět porozhlédnout po exotickém ovoci.

Alice_G
505 příspěvků 18.06.11 11:18

Wydři,

tu máš odkaz:
http://www.pawpaw.cz/…g,czech1250/

A až napěstuješ, dej okoštovat.

AG

Manana
1515 příspěvků 18.06.11 12:04
Zapote

Wydro, na tvoje zapote jsem narazil až teď, už je tu dost komentářů, ale jestli máš chuť, koukni se i na moje zmínky o zapote, zadej si „zapote“ do vyhledávače vpravo na mé stránce. Mně docela chutná, mám pro tropické ovoce slabost.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.06.11 13:10
všem dík ,

už jen někde ochutnat.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz