Ahoj, už nějakou dobu jsem žila v domnění, že jím zdravé celozrnné
pečivo, ale teď jsem si přečetla tohle (http://nutrizone.cz/…en-obarvene/)
a zjistila jsem že to je zřejmě jen podvod supermarketů a jde pořád
o pečivo z klasické bílé mouky Nevíte jak to bezpečně poznat, případně
doporučit nějakou dobrou pekárnu v Brně kde pečou celozrnné?
Celozrnné pečivo
@Ivana.875 dobré
vodítko je cena, celozrnná mouka je dražší a pokud stojí „celozrnný“
rohlík 3 koruny nejspíš celozrnný nebude. Podezřelé jsou hodně tmavé
produkty - celozrnná mouka není nijak zvlášť tmavá, dobarvení se
nabízí. A hlavně - po rozlomení by měly být aspoň minimálně znát
zbytky zrn…
V hyper/super myslím v 90% o celozrnné pečivo nejde.
Brno nevím, jsem z jiného konce.
Ahoj, hnědé pečivo není podvod supermarketů, ale pekařů
Ale jinak - všechno, co se jmenuje vícezrnné, pětizrnné a má nápadně
medově hnědou barvu, je pečené z bílé mouky, obarvené karamelem a
obohacené semínky, takže dostaneš ještě víc kalorií, než z čistě
bílého rohlíku.
Celozrnné pečivo mívá našedlou barvu, celozrnná mouka není hnědá, ale našedlá. Jediné poctivě celozrnné pečivo jsou grahamy a dost to poznáš i při jídle, déle se koušou a těžko polykají. Ale je to vláknina.
@Kateřina
Říhová
A to se jedná ii o klasické grahamové rohlíky, které se v supermarketech
normálně prodávají nebo máš na mysli nějaké speciální grahamové
pečivo? Protože já žádnou lepší pekárnu poblíž nemám. :/
@ElisU
Grahamové rohlíky skutečně nejsou podvod, však taky nechutnají zdaleka tak
dobře, jako různé „celozrnné“ pečivo. Ale nejsem pekařka a nebyla jsem
ve všech supermarketech na světě, abych si byla jistá, že je někdo nepeče
jinak. Šlo mi čistě o to, abych odtajnila podezřele medově zlaté pečivo
jako obarvené a různé zdravožrouty odradila od konzumace kalorických bomb.
To, že je pečivo doslazené nebo dobarvené karamelem, ještě neznamená, že
je jedovaté - pouze zneužívá naši představu, že co je tmavé, to je
zdravější.
Bezpečně poznat to nejde asi nikdy.. jediná jistota je doma si sama péct
pečivo Já doma peču chléb jen pro dceru,
protože je celiačka a musím říct, že sehnat nějakou směs na pečení,
která by i dobře chutnala je umění. Zejména pro ni kupuji ** Občas, když
je nálada, tak peču celozrnné rohlíky, ale jinak je prostě kupuji
v obchodech s vědomím, že nějaká bílá mouka tam je.
Edit admin - odstraněn odkaz