Casino

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.09 20:28
Casino

Dobřetedy, na vlastní přání casina zakládám nové „vlákno“, kde může pokračovat v tzv. „impotentních diskuzích“, které tak rád pod různými recepty zakládá, aby pak mohl odkazovat ty, kteří reagují, nejlépe pod příspěvek gmp o vepřové hlavě…

Příteli casino, jen jedno chci tím říct, že prudiči se snad rodí ve velkém. Jeden skončí a dva nastoupí místo něj… Ovšem jak jsi chtěl, máš tu nyní prostor sám pro sebe.

Reakce:
casino
4483 příspěvků 15.11.09 21:51
Prudič ?:o() Jak je ctěná libost :o)))

Vepřový perkelt dle Petra Voka

manek, děkuji Vám za laskavost.
Naváži tedy na komentáře:
„Casino, kolik jsi ty osobně vymyslel svých VLASTNÍCH receptů? Ani jeden.“
Manek, připouštím (mám-li hovořit pouze za sebe :-)), že jsem si upravil význam, nebo spíše jsem větu pochopil jinak než Vy jste myslel. Dobře. Ale jaký je tedy význam té věty, co jste jí chtěl říci???

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.11.09 21:56
Jen jedno.

Pokud se nepodařilo ani mistrovi casinovi vymyslet vlastní recept, jak se to může podařit komukoliv z nás? A čím tedy má přepsat recept, který je od někoho jiného? Jo, nejlépe svým vlastním…

Jenže: Pokud se nepodařilo ani mistrovi casinovi vymyslet vlastní recept, jak se to může podařit komukoliv z nás? atd., atd… Pes jitrničku sežral, že?

casino
4483 příspěvků 15.11.09 22:05
Jen jedno.

Chápu, že skrzeva animozitu budete obtížně překračovat svůj stín, ale pokuste se odpovědět na otázku: Ale jaký je tedy význam té věty, co jste jí chtěl říci???

jolana
5065 příspěvků 16.11.09 17:37
Tak akosi...

Staci sa usmiat. S usmevom je vsetko krajsie, na svete lahsie a bytie je zmysluplnsie.
Dakedy sa mi zda, ze tu treba zvlastne povolenie… mame demokraciu uz 20 rokov…vraj
Pekny vecer a krasne snicky vsem

Sylvie
2302 příspěvků 16.11.09 18:02
...

Jézuskote, chlapi, já vám vůbec nerozumím.

casino
4483 příspěvků 16.11.09 23:28
jj, sylvie :o)

…já taky ne! Začínám z toho být jelen :-) Původně to vypadalo na Petrův zdar, teď i na sv. Huberta ( už i carminek to zkouší s vábením a začíná ládovat :-) Hodně zajíců, psova smrt :-(

Manek, co říkáte, zahrajeme to do autu; já tedy tu otázečku budu považovat za ryze řečnickou… Myslím, že je to fér…
Ale jinak jste celkem inspirativní (nebo inspirující?) osoba :-) To že jsem si vybral vlákno gmp nebylo samoúčelné; říkal jsem si, že když si dám prasečí hlavu (Nomen Omen :o), bude obtížnější na:,–(it mi psí :o) Ale asi se pletu…

Manana
1515 příspěvků 17.11.09 09:13
ke casino 15.11.2009 - 22:05

Význam té věty je kolosální až nebetyčný, kdo toho nevidí, pomoci mu není.

casino
4483 příspěvků 17.11.09 10:41
Tož mi pomožte, člověče boží !

„Casino, kolik jsi ty osobně vymyslel svých VLASTNÍCH receptů? Ani jeden.“ Na tuto větu jsem odpověděl: ŽÁDNÝ
Ale význam této věty lze chápat tak (jak to zřejmě, soudě podle reakcí pochopilo i několik Labužnic :o), že pokud nevytvořím vlastní recept, nemám právo se kriticky vyjadřovat k jiným receptům (k receptům jiných).
Manana, chápete to ve své kolosální nebetyčnosti také tak?o))) Nebo spolu budeme vepři?o)

ucitelas
328 příspěvků 17.11.09 15:07
Možná, že ti Casino pomohu.

předpokládám, že Mánek chtěl naznačit, že není špatné, že se sem kopírují recepty od jinud. někdo třeba já, chodím pro inspiraci pouze sem a jsem rád, že se tu nové recepty objevují.A je mi jedno odkud jsou. Co všek mi jedno není, je to, že se sem nových receptů přidává stále méně....... možná, že jsou už něteří otráveni podobným hašteřením a to je škoda.

casino
4483 příspěvků 10.04.10 11:53
Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

10.03.2010 12:31 jolana napsala pod tento recept
Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

..som sa dochichotala , citam a volaam zas a znova… Casino?!
a ostatnym radsej poviem nevarte to!--to ked date do chladu, triast sa vam a drolit po nom bude ako Napoleon v Rusku… nechajte ho pomalinky tahnout na plotne , len tak bude sulc jak lusk, ciry, vonavy, v chlade stuhne ako bojar v plnej zbroji, nebudete musiet preklinat casina co to v receptoch tmoli.. :-):D :P
PS: navyse ak to pomalinky tahne, ta mast sa pozbiera lahko zvrchu lyzicou..:-)

…lekl jsem se, co se děje. Co je to za blábol? Že by se mi porouchaly PC? Možná připojení! Beru flašku a jdu na počítač k sousedovi s pozdravením, že se mi zbláznily PC. Soused žil většinu života na Blízkém východě, rád vaří, ale s LABUŽNÍKEM se seznamuje teprve nyní. Popíjíme, čučíme na komentář k SULCu (s úlevou konstatuji, i tady na PC je psáno totéž co u nás doma:-) a soused se diví jak může někdo napsat pod recept takovou ptákovinu. Po chvíli už sám surfuje po LABU, asi v receptech na hovězinu, protože si brble: „to je pane vůl“ nebo „kde´s to viděla, krávo“, (možná se dočkáme na LABU dalšího odborníka přes Levantu:-) já konstatuji že bych zde opět (jako už tolikrát v životě:-) dělal zbytečně třetího a zvedám se k odchodu. Mezi futry zaslechnu: „…ses nezblánil, asi si seděla na vedení!“ ***** Nu což :-)
S kamarády kecáme většinou o „babách“… Když některý začne s tím, jak ho ta jeho dusí, tak ostatní ho přesvědčujeme, že jsme na tom hůř :-()
S kamarádkami si povídám obvykle o vaření (to jsem to dopracoval! :-) Jako jsem dříve propagoval Recepty cz, teď kudy chodím, tudy pěju chválu na Labužníka. Nevím, kolik mých známých se zaregistrovalo, ale na Lab jich chodí neúrekom. Vůbec mě tedy nepřekvapila má grafička ke které jsem si dojel vyzvednout jídelníčky, když místo pozdravu zaječela: " Ta baba se zbláznila… Nebo se na MDŽ zlískala tak, že neví co mele!!!" NECHÁPU :-(((…„No, no, no, ta s tím sulcem… Si z lidí dělá prču, nebo co!“ Odpovídám, že jolana se mnou jen svérázným způsobem laškuje. ***** Nu což :-)
S další přítelkyní jsme testovali nově otevřenou restauraci a zákonitě jsme „drbali“ co a jak na Labu. „Víte, já sama sulc nedělám, ani jsem jej ještě nejedla…, ale myslím si, že když je něco jako sulc, tak je to takové, takové… třepotavé? Ano, třepotavé! Já tý Jolaně asi dobře nerozumím…“ ***** Nu což :-)
Mimochodem:
1. Přítelkyni jsem dal možnost sulc podle uvedeného receptu ochutnat; myslím, že slova chvály nebyla pouhá slušnost.
2.„třepotavé“ - vzpomene si někdo na J.Lábuse, ve kterém filmu se takto vyjádřil o pudingu?-)

Jolana, docela by mě zajímalo, čím Vás ten chudák sulc vytočil až k takovému kategorickému odsudku.

Pokud se Vám sulc drolí, nejpíše tam dáváte moc vody, nebo šetříte na základní surovině :-). Kdysi v Káně Galilejské jeden dokázal z vody víno…, asi nemáte ty potřebné schopnosti jako ten oný, a z vody „sulc jak lusk, ciry, vonavy,“ neuděláte a neuděláte:-(

A co se týká toho „táhnutí“? Jako terminus technicus v kulinařině je to myslím v pořádku; vybavilo se mi homonymum. Ze Suchého Kytice-Zlatý kolovrat:
Feudál v plné zbroji ke své choti: „A teď táhnu do boje!“
Ona: „Táááhni!!!“ :-)))))
Doufám, že to nevezmete jako přihrávku na smeč a nedoporučíte mi (nebo některá má skalní fanynka) abych táhl z Labužníka :-)))

ester
288 příspěvků 10.04.10 12:41
...

Možná by Labužník po „odtáááhnutí“ bojovníka zalitoval.....já tedy ano…trochu :-))).
zdůrazňuju TROCHU „okořeněné hašteření neuškodí
Možná se jen.........milý Casino ozýváš pozdě........­.......když už je papiňák přetlakován.......
třeba by to chtělo se vyjadřovat dřív.........­........často máš moc zajímavý postřehy,ale když tam je té "štiplavosti“ příliš…tak už lidi většinou reagují podrážděně na tu štiplavost a neslyší,cos chtěl vlastně říct.........­.............

jolana
5065 příspěvků 10.04.10 13:30
Casino, odpoved

Re: Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)
Svata prostota …na to snad nebilo treba zakladat forky na fore…ale ked sa racii a sa paci, tak coby nie…aj ked kral lezi tak sa zem toci!…no a ked casino nevie co sa tmoli, tak ja budu brzy kralovna ..a to teda aj som! ale pretoze mi pred chvilou zomrel milovany hlavny hrdina v telke a som sa vybulila a som ako baranok, tak ta ani neustknem :)) mas milost :D

…takze k danemu problemu :
Huspenina/Sulc.
Hlavnym zdrojom tohto vyrobku je velky obsah glejovitych latok. Zdrojom tychto latok su koze, kolienka, nozicky, usi, chvostik..pri priprave musime dbat na to, aby teplota pri vareni nebola vacsia ako 100 stupnov celzia, pretoze sa glrjovite latky rozkladaju sa nevytvara sa dost tuha huspenina..

PS:len si let ptacku, hoc aj s prestrelenym kridlom :D

ester
288 příspěvků 10.04.10 15:08
...

Co já vím..........­....královny nestřílí.....­....ikdyby se coby náboje nabízelo tisíce vědomostí a poznatků.....­.............­.tak prostě zbraně jsou jim naobtíž

jolana
5065 příspěvků 10.04.10 16:01
ester,

juj.. a ty tu jak pri mariasi ten piaty :-)…pravda pravduca, preco by strielali sa namahali, ked na to maju zbrane od boha, prijemnejsie, krajsie a lepsie

casino
4483 příspěvků 11.04.10 13:26
Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

e.s.t.e.r, ad. 10.04.2010 - 12:41
máte pravdu!!! No, na takových 51% :-))) Myslím že v komentářích (a tím spíše v Diskuzích) je běžné, že se k tématu vyjadřujeme opožděně, s časovým odstupem mnohdy i několik let :-) Z tohoto pohledu možná až tak příliš „retardovaný“ nejsem :-)
Konkrétně v tomto případě jsem se ve stejném čase někde o jolana „otřel“ a podle rčení „Čeho je moc, toho je příliš“ jsem pro klid raději nereagoval. Teď, když esmeralda recept znovu zviditelnila, jsem si říkal, je po Svátcích, snad mi nikdo nebude předhazovat že nabourávám sváteční pohodu:-() A také proto, že příliš nefandím faktu když mi někdo věší bulíky na nos jsem tedy napsal, co jsem napsal. Tož tak :-)))

ester
288 příspěvků 11.04.10 20:35
Casino,

říkala jsem si,že tě nazasáhla....­.............­.....:-)

casino
4483 příspěvků 11.04.10 23:05
Sulc, huspenina - nejlevnější, nejzdravější na klouby :-)

jolana,
asi jste těmi „klihovitými látkami“ myslela glutin, který se tvoří varem kolagenu, jenž je obsažen i v těch prasečinkách které jmenujete :-) Tím co píšete, popíráte zkušenosti celých generací předků z manželčiny i z mé strany, které „kůže“ vařily. Netvrdím, že pokud se „kůže“ nechávají jen táhnout, nebude želatinace vývaru lepší, nevím, nemám tu zkušenost. Mám ale odzkoušeno, že varem proces želatinace se nijak dramaticky nesníží, pokud vůbec (nikdy jsem to neporovnával).
Abych předešel neprůkazné debatě podobné té o používání ČERSTVĚ mleté mořské soli, zkusím následující: uvařím vepřové nožky v hrnci při teplotě 100°C (bublinkový var) a paralelně v tlakáči (tedy asi při 120°C). Pokud je Vaše úvaha správná, teoreticky by měl být vývar z papiňáku po vychlazení o poznání méně sulcovitý.
Vyzkoušíme, uvidíme :-)))
A dáme vědět!

jolana
5065 příspěvků 11.04.10 23:18
Casino,ja mam rada oba!

Ak je kolagen v podobe huspeniny a gluten v podobe dobreho krajca chleba…

Sice moji predkovia nemali ani sajnu o glutene ani kolagene, ale ked som bola este vrkocata a copy som mala pomaly dlhsie ako som bola sama, uz som huspeniny mala rada. Na stoliku stala a cumela do hrnca, pomahala varit…a ze to bol kastrol obrovsky , to je teda fakt…
Len skus varit, ta huspenina bude traslava a mutna. Huspenina ma byt tuha a cista ako slza, ze vidis kazde vlakno maska na nozicke cez nu- aj ked je stuhnuta..ono, ja som z vychodu a u nas je zabijacka a co k nej patri zakladom obzivy. Okrem toho, ze to je moja milovana strava, na ktorej som vyrastala. Slaninu som jedla este som zuby nemala, to mi mozes verit
A asi dlzime inym vysvetlenie, nie kazdy musi vediet ..

http://en.wikipedia.org/wiki/Gluten

http://en.wikipedia.org/wiki/Collagen

casino
4483 příspěvků 12.04.10 00:50
ja mam rada oba!

jj, asi se ztratilo v překladu… k huspenině glutEn, do huspeniny glutIn :-)

jolana
5065 příspěvků 12.04.10 08:49
Casino, v akom preklade, prosim..

…odpisala som automaticky co viem. O glutine nemam ani sajnu, ze sa tomu vravi glutin takisto, takze nemozem napisat to jojo… tak som si teraz klikla na Seznam, najdu tam co neznam… a aha ho! ..tady je povora, to zrnko varneho nesvaru :-)

http://cs.wikipedia.org/…C5%BDelatina

PS: este dobre, ze som ti nenapisala aby si na mna nesil boudu jak na male decko

zlomax
426 příspěvků 12.04.10 10:48
...

Mánku, co to je impotentní diskuze?
Casino, co to je gluten a glutan a glutol? Jako blonďák to nedokážu ani vygooglovat.
To se maže na chleba či rohlík? Škodičům zdar!

di
2451 příspěvků 12.04.10 12:04
Zlomaxi

gluten je česky lepek, glutin je rozpustná želatina, zopovědná za rosolování „sulcu“, a glutol je obchodní název pro roztok dextrózy (aspoň tolik tvrdí můj gůgl, tenhle název jsem neznala).

casino
4483 příspěvků 12.04.10 21:27
zlomax...

…dovolím s za manek :o) Tohoto výraziva jsem užil při jakési neplodné diskuzi v KOMENTÁŘÍCH pod recepty, ve snaze je přesunout MIMO MÍSU :-)))
Kdo touží vědět víc o sulcu: http://www.facebook.com/topic.php?…

zlomax
426 příspěvků 12.04.10 22:18
Jsem šťasten

kolik tady je hodných člověků. Asi se fakt nechám nastříkat na blonďáka, protože tomu se vše odpustí. A jsou hájený! Ale neberte mne vážně, tohle se mnou dělá začínající puberta. Di a Casino díkes!!

sveva
751 příspěvků 13.04.10 00:09
DI

V diskuzi mne zaujala odborná terminologie, a nakonec tvůj komentář. Podezření vzešlo z faktu, že v Itálii lepku říkáme běžně glutine. Tak jsem šla hledat a od anglických přes švýcarské, spanělské, francouzské až po ty italské stránky se opravdu používá pro lepek jak výraz glutin tak výraz gluten (tento dokonce méně). Nenašla jsem výraz glutin ve spojení s výrobou želatiny. Tam používají výhradně výraz kolagen. Přiznám se, že o glutenu jsem slyšela až na těchto stránkách. Je nějaké vysvětlení? Je to příklad jak může dojít k nedorozumění.
Děkuji za jakoukoliv odpověď a zdravím.

di
2451 příspěvků 13.04.10 07:46
Svevo

Co jsem tak zběžně koukala do slovníků, tak lepek se opravdu italsky řekne glutine (f.), anglicky a latinsky ale gluten a opravdu se jedná o dvě rozdílné sloučeniny (gluten je rotlinného původu, je třeba v pšenici; glutin je živočišného původu a vzniká povařením želatiny). Viz. třeba hesla lepek vs. želatina na české a na italské wiki; dobrý je i odkaz kousek níž na článek z facebooku. Pokud byste měla zájem, na další informace se když tak večer kouknu do moudré knihy (Chemie potravin), teď ji u sebe nemám.

jolana
5065 příspěvků 13.04.10 08:38
svevo,

glutin je ceska terminologia vo vztahu s kolagenom.
Gluten je lepek. Aj mna to zmiatlo a som si myslela ze to bouda od Casino :-). Nieze by som bola potravinarsky odbornik, ale vzhladom k mojej praci viem co je gluten a kolagen.
Pekny den :)

casino
4483 příspěvků 13.04.10 09:12
martin_etzl...

…v úvodu tohoto vlákna se manek vyjadřuje k množení prudičů… Podle mého gusta je to řečeno příliš polopatisticky /> Mému naturelu spíše vyhovuje způsob jakým 13.04.2010 00:29 pod receptem Filátka z mořského jazyka se sabayonem z ježovek komentujete reprodukci hovězích kastrátů :-))))) Bylo by ale škoda trojjediného autora znechutit až natolik, aby LAB opustil. Možná těžce nese kritické komentáře a nedokáže se nad ně povznést, ale určitě toto forum svým způsobem obohatil. Jím psané recepty si rád čtu. Už pro ten nezaměnitelný styl :-)))

Frantiska
927 příspěvků 13.04.10 10:16
...

Casino trosku seberefxe: Lidská schopnost sebereflexe je předpokladem odpovědnosti a má tudíž zá:,–(ní význam také pro etiku, pro vedení a hodnocení vlastního jednání. Jen proto, že je člověk s to o vlastním jednání přemýšlet a sám je hodnotit, mohou se i ostatní na toto jeho hodnocení spolehnout a uznat jej jako odpovědnou a tudíž i svobodnou osobu. O tom, kdo není schopen hodnotit vlastní jednání a přičítat si jeho důsledky, říkáme, že je „nepříčetný“ a pokud takový stav trvá, v důsledku toho i nesvéprávný.

Vy nezvladate jakoukoliv kritiku presvedceny o sve dokonalosti, bez uzardeni pridavate recepty, ktere zde uz jsou a myslite si jaky nejste borec. Kritizujete a honite si ego neuveritelnym zpusobem.

jaga13
399 příspěvků 13.04.10 10:55
františka

já si naopak myslím, že casino zvládá kritiku skvěle, zvláště tu Tvoji… o duplicitě casinových receptů bych s dovolením polemizovala, zkus se na jeho recepty znovu podívat pls :)

sveva
751 příspěvků 13.04.10 11:03
františka

Moc mne potěšilo jak se po mém dotazu všichni obrátili na technickou a odbornou diskuzi, hlavně klidnou. Možná si hodně z nás oddechlo, Jolanka vysvětlila svůj pohled, Casino se zastal trojjediného. Někdy je elegantnější nedohadovat se do nekonečna. Vraťme se raději pod recepty.
Zdravím

casino
4483 příspěvků 16.04.10 19:12
sveva, frantiska

sveva,
nejsem úplný troglodyt a Váš náznak jsem pochopil… :-)
Víte, frantiska je nevyčerpatelnou studnicí možná i moudrosti, ale rozhodně mého obveselování :-) Jistým způsobem je mi dokonce sympatická. Několikrát si přála abych ji ignoroval… Stálo mě to dost sebezapření abych vyhověl, ale zřejmě si toho vůbec nevšimla a při každé možné i nemožné příležitosti se o nickname casino „otře“. OPRAVDU MI TO NEVADÍ!!! Mám totiž z její snahy neskonalou psinu :-) Dokonce ani teď v mé odpovědi nehledejte projev animozity, nebo uražené ješitnosti. Když už jsem byl ale osloven, cítím nutkání odpovědět. Snažil jsem se mlčet seč bylo v mých silách, ale déle než 81 hodin to nevydržím :-))) Vím, byl by to projev určité velkorysosti na příspěvek nereagovat, ale ten první odstavec mě opravdu zaujal.
frantiska,
napřed jsem si říkal, že jste se co se uvažování týká, změnila. Když jsem se ale ujistil, že se neudálo něco na způsob Černobylu, (ta sopka na Islandu Vás přece nemohla ovlivnit, psala jste to před erupcí :-) vyloučil jsem možnost Vaší mutace a znovu si to 2× přečetl. Už jsem někde psal že jsem původně analytik, tak jsem se nad Vaší písankou zamyslel. Z hluboka :-) Došel jsem k přesvědčení, že to o sebereflexi jste s velkou pravděpodobností nenapsala bez cizí pomoci :-( Píšete, že studujete. Tak mě napadlo, jestli ne v Plzni na Právnické fakultě :-())

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz