Nevím, zda mi někdo porozumí, natož poradí…
Kdysi (před rokem 1989) existoval u nás pivní sýr, (mimo olomouckých
syrečků asi nejlepší originální český sýr), z výrobny Kruh u Roztok.
Ta byla asi zrušena a s ním vzal za své i tento druh pivního sýra. Vím
z vlastní zkušenosti a z reakce francouzských přátel jak jej vysoce
hodnotili, pozor!! a to zdaleka nejen k pivu, ale i k červenému vínu.
Po nějakém čase se objevil jakýsi „Jarošovský pivní sýr“ ze
sýrárny bří Brunnerů, což je paskvil - je jakýmsi předraženým druhem
Romaduru (nic proti Romaduru, ani jiným tzv. „zrajícím sýrům“, např.
proti Žumberovi), ale toto je zjevně falešná reklama anebo i nevědomost a
ignorance výrobců ale i znalých lahůdkářů!!!
Pravý pivní sýr byl bílý, „tvarohovité“ konzistence, ale po
náležitém uzrání se specifickou chutí, ke které se má onen
„jarošovský“ jako koza k petrželi.
Mimochodem, i to že se kdysi podával v restauracích „na rozdělání“,
svědčí o tom, že byl něco jiného než to co se dnes za něj vydává.
Ví snad někdo, že by se ještě někde vyráběl ten pravý
PIVNÍ sýr???