Američané si letos opět připomenou „nejameričtější svátek ze
všech“, Den díkůvzdání. Nový kontinent slaví díkůvzdání vždy
čtvrtý listopadový čtvrtek jako upomínku na první úrodu, kterou sklidili
nejstarší angličtí o:,–(níci Nového světa v roce 1621. Američané
tak zahájí čtyřdenní volno, do něhož oslavy v současnosti
přerostly.Kdo by měl zájem o hlubší poznání historie Dne díkuvzdání,
nechť si to najde na internetu, kde se vesele opisuje a opsaný text každý
prohlašuje za svůj. Dám vám nahlédnout do receptu jedné domácnosti, kde
se bude krocan v tento sváteční den připravovat. Pojďme si o tom něco
povědět. Receptů je mnoho a rozdílných a prakticky každý stát má něco
svého. Pravidlem však je, že nesmí chybět bramborová kaše, brusinky a
dýňový koláč. my si zde představíme pečeného krocana s a bez nádivky,
makarony se sýrem jako jednu z příloh a omáčku z portského.
Nádivka. Budeme potřebovat najemno nakrájenou střední cibuli, jednu až
dvě chlebíčkové veky, dvě pol. lžíce šalvěje, nasekané vlašské
ořechy, dva celery nakrájené na kostičky, sůl, pepř, jednu až dvě kostky
slepičího bujonu asi půl litru vody (gramáž, ani litráž se v receptu
nenalézají). Veku nakrájíme na 2cm kostičky, bujon a eventuelní
vnitřnosti z krocana uvaříme. Veškeré ostatní ingredience přidám do
mísy a přilijeme přecezený bujon tak, aby po promíchání zůstala nádivka
vlhčí. A teď buď vyplníme nádivkou vymazanou zapékací formu a pečeme
jí 45-60 min. při 225°C až je povrch křupavý a nebo nacpeme krocana.
Výhodou je, že krocan bez nádivky bude upečen dříve, než naplněn
nádivkou. Radí. Jestli se však má krocan třeba osolit nebo jinak okořenit
už neradí a ani jak dlouho péci nádivkáře.
Makarony se sýrem. Uvaříme makarony dle návodu na obalu a do zapékací
formy vrstvíme takto. Makarony, sůl, pepř, mletá paprika, strouhaný sýr a
plátky másla. Poslední fáze je strouhaný sýr. Vše se zalije do dvou
třetin smetanou. Peče se 45-60 min. při 225°C a před podáváním musí
příloha 30 minut odpočívat.
Portská omáčka s ořechy. Budeme potřebovat 4 dcl vývaru, 3 pol. lžíce
(zřejmě) hladké mouky, 1 dcl pořádné smetany, 1 dcl portského vína,
sekané vlašské ořechy, sůl a pepř. Vývar uvedeme do varu, přidáme
hladkou mouku rozmíchanou v trošce vody. Necháme pět minut povařit.
Přidáme smetanu, portské a ořechy a promícháme. Ochutíme solí a
pepřem.
Recepty jsou převzaty z norského tisku, bez laskavého svolení
norsko-americké rodiny.
Recepty jsou nevyzkoušené a případné negativní následky ať si každý
nese sám. Avšak Rodina tu žije již 13 let, mají čtyři děti, tak si
nemyslím, že jsou ty recepty rizikové.....
Díkůvzdání
První příspěvek v tématu
Váš příspěvek
Díkůvzdání
Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!