Díkůvzdání

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Bunter
457 příspěvků 02.11.09 21:10
Díkůvzdání

Američané si letos opět připomenou „nejameričtější svátek ze všech“, Den díkůvzdání. Nový kontinent slaví díkůvzdání vždy čtvrtý listopadový čtvrtek jako upomínku na první úrodu, kterou sklidili nejstarší angličtí o:,–(níci Nového světa v roce 1621. Američané tak zahájí čtyřdenní volno, do něhož oslavy v současnosti přerostly.Kdo by měl zájem o hlubší poznání historie Dne díkuvzdání, nechť si to najde na internetu, kde se vesele opisuje a opsaný text každý prohlašuje za svůj. Dám vám nahlédnout do receptu jedné domácnosti, kde se bude krocan v tento sváteční den připravovat. Pojďme si o tom něco povědět. Receptů je mnoho a rozdílných a prakticky každý stát má něco svého. Pravidlem však je, že nesmí chybět bramborová kaše, brusinky a dýňový koláč. my si zde představíme pečeného krocana s a bez nádivky, makarony se sýrem jako jednu z příloh a omáčku z portského.
Nádivka. Budeme potřebovat najemno nakrájenou střední cibuli, jednu až dvě chlebíčkové veky, dvě pol. lžíce šalvěje, nasekané vlašské ořechy, dva celery nakrájené na kostičky, sůl, pepř, jednu až dvě kostky slepičího bujonu asi půl litru vody (gramáž, ani litráž se v receptu nenalézají). Veku nakrájíme na 2cm kostičky, bujon a eventuelní vnitřnosti z krocana uvaříme. Veškeré ostatní ingredience přidám do mísy a přilijeme přecezený bujon tak, aby po promíchání zůstala nádivka vlhčí. A teď buď vyplníme nádivkou vymazanou zapékací formu a pečeme jí 45-60 min. při 225°C až je povrch křupavý a nebo nacpeme krocana. Výhodou je, že krocan bez nádivky bude upečen dříve, než naplněn nádivkou. Radí. Jestli se však má krocan třeba osolit nebo jinak okořenit už neradí a ani jak dlouho péci nádivkáře.
Makarony se sýrem. Uvaříme makarony dle návodu na obalu a do zapékací formy vrstvíme takto. Makarony, sůl, pepř, mletá paprika, strouhaný sýr a plátky másla. Poslední fáze je strouhaný sýr. Vše se zalije do dvou třetin smetanou. Peče se 45-60 min. při 225°C a před podáváním musí příloha 30 minut odpočívat.
Portská omáčka s ořechy. Budeme potřebovat 4 dcl vývaru, 3 pol. lžíce (zřejmě) hladké mouky, 1 dcl pořádné smetany, 1 dcl portského vína, sekané vlašské ořechy, sůl a pepř. Vývar uvedeme do varu, přidáme hladkou mouku rozmíchanou v trošce vody. Necháme pět minut povařit. Přidáme smetanu, portské a ořechy a promícháme. Ochutíme solí a pepřem.
Recepty jsou převzaty z norského tisku, bez laskavého svolení norsko-americké rodiny.
Recepty jsou nevyzkoušené a případné negativní následky ať si každý nese sám. Avšak Rodina tu žije již 13 let, mají čtyři děti, tak si nemyslím, že jsou ty recepty rizikové.....

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz