Ahojte, dnes som sa docitala, ze niektori ludia si pocas Vianoc alebo na Novy
rok robia Caltu. Ma niekto overeny, dobry receptik na toto tradicne pecivko ?
Vopred dakujem.
Calta
Calta
moučné pečivo, polský koláč,. placka, vdolek nemazaný, jenž se láme a
mlékem paří; také vánočce jméno toto dáváno. Dále [Calta] na Mor.
Valašsku jméno bochníku (pecínku) ovčího sýra (brynzy).
Ani letos nebude chybět!
Štědrovice, pletanka, pletenice, húska, štědrovečernice, štricka, štrucla, calta, ceplík, žemle… – těmito všemi jmény se jí říkalo. Ať už však ponese jakékoliv jméno, zůstane jistě i v následujících letech součástí snad nejkrásnějších svátků v roce.
Neviditelný pes:
První recept je podle mé babičky, ona tomu říkává jídlo chudých a ne
pro návštěvy. Mě to ale od mala moc chutná a mám to společně s vůní
horké melty spojeno se svým dětstvím. I babička vaří bez receptu a mně
kdysi nadiktovala jen ty ingredience, váhové poměry byly pro mě velký
oříšek:
Babiččiny calty
Na 12 placek:
80 dkg hladké mouky + 1 prášek do pečiva
2 vejce
3 dcl mléka ? lžičky soli Škvarky
20dkg sádla
5 dkg másla
15dkg máku
Vše se na vále smíchá a prohněte a vypracují se placky o průměru cca
8 cm. Placky trochu po prášku vyběhnou. Já je ještě sypu hrubozrnnou
solí, babička ne. Ta je taky jí jen tak k té meltě, ale já jako obvykle
děsně ráda „klouzavější“,tak je přimáznu máslem. Mňam!
Možná, že je to ono. Když, tak dej vědět. Jarka
Recept na caltu z Ukrajiny
Vůbec nejstarším českým pokrmem byly calty. O jejich existenci víme už
ze 14. století. Z generace na generaci ubývalo na jejich chuti a jakosti,
zato jim přibývalo na kráse. Původní jednoduchý chlebový vzhled calt se
měnil na ,,húsky", ,,pletence", ,,vrkoče", ,,štědrovky" - z calt časem
vznikly vánočky, jejichž tvar měl vzdáleně připomínat betlémské dítě
zabalené v peřince. V Praze kdysi pekli calty caletníci, většina z nich
žila a živnost provozovala v krásné staroměstské ulici, která se dodnes
jmenuje - Caletná…
Co kdybyste si místo vánoček upekli pravou staročeskou caltu? Tento recept je prý starý přes dvě stě let - nedá se to už ověřit - přesně odpovídá technologii užívané našimi předky před šesti stoletími…
Calta se připravuje z pšeničné mouky, kteráž se zadělá 625g s 500g
cukru, 375g loupaných, na proužky nakrájených mandlí, 125g krájeného
citronátu (není-li citronát, lze nahradit kandovanou dýní), lžící
tlučené skořice, 2 rozkloktanými vejci, koflíkem vody a se 4 g
uhličitanu amonného. Místo něj můžeme použít 30 g droždí. Z dobře
propracovaného těsta se udělají 4 podlouhlé calty. Měly by se trochu
podobat šišce chleba a být nižší. Na plechu je před pečením potřete
rozšlehaným vejcem. Calta se krájí ještě teplá.
Připravil Veronika Hubáčková, 7.C
Calta - středověký recept
Doba přípravy: 60 min.
Autor: Miloslav Hrdý
Počet porcí: 6
Ingredience:
625g pšeničné mouky (hladká a polohrubá 1:1), 300g mletého cukru, 300g
loupaných mandlí nebo vlašských ořechů, 100g kandovaného ovoce (dýně,
pomerančová kůra dle chuti), 1 lžíce mleté skořice, 2 celá
vejce,1 šálek teplé vody, 30g droždí, 150g rozpuštěného másla
Postup přípravy:
Z ingrediencí vypracovat těsto, vytvarovat do tvaru malých chlebů a péci
na vymaštěném plechu, před pečením potřít rozšlehaným vajíčkem.
Zázrak středověkých mistrů cukrářských je na světě!
Jarka, velmi pekne Ti dakujem za receptiky, vsetko toto som si nasla na
internete aj ja , ale chcela som nejaky receptik, ktory
by bol overeny. Totiz vzdy, ked sa rozhodnem, ze nieco neoverene skusim, tak to
nedopadne najlepsie
Verim, ze sa ozve niekto, kto Caltu pripravuje
Ak nie, tak mozno vyskusam nieco z receptikov
od Teba
Este raz dakujeeem
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
