Calta

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gaburiatko
739 příspěvků 27.11.07 12:57
Calta

Ahojte, dnes som sa docitala, ze niektori ludia si pocas Vianoc alebo na Novy rok robia Caltu. Ma niekto overeny, dobry receptik na toto tradicne pecivko ?
Vopred dakujem.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jarka7
208 příspěvků 27.11.07 13:52
informace z netu

Calta
moučné pečivo, polský koláč,. placka, vdolek nemazaný, jenž se láme a mlékem paří; také vánočce jméno toto dáváno. Dále [Calta] na Mor. Valašsku jméno bochníku (pecínku) ovčího sýra (brynzy).
Ani letos nebude chybět!

Štědrovice, pletanka, pletenice, húska, štědrovečernice, štricka, štrucla, calta, ceplík, žemle… – těmito všemi jmény se jí říkalo. Ať už však ponese jakékoliv jméno, zůstane jistě i v následujících letech součástí snad nejkrásnějších svátků v roce.

Neviditelný pes:
První recept je podle mé babičky, ona tomu říkává jídlo chudých a ne pro návštěvy. Mě to ale od mala moc chutná a mám to společně s vůní horké melty spojeno se svým dětstvím. I babička vaří bez receptu a mně kdysi nadiktovala jen ty ingredience, váhové poměry byly pro mě velký oříšek:

Babiččiny calty
Na 12 placek:
80 dkg hladké mouky + 1 prášek do pečiva
2 vejce
3 dcl mléka ? lžičky soli Škvarky
20dkg sádla
5 dkg másla
15dkg máku
Vše se na vále smíchá a prohněte a vypracují se placky o průměru cca 8 cm. Placky trochu po prášku vyběhnou. Já je ještě sypu hrubozrnnou solí, babička ne. Ta je taky jí jen tak k té meltě, ale já jako obvykle děsně ráda „klouzavější“,tak je přimáznu máslem. Mňam!

Možná, že je to ono. Když, tak dej vědět. Jarka

 
Jarka7
208 příspěvků 27.11.07 14:00
Calta-další informace z netu

Recept na caltu z Ukrajiny
Vůbec nejstarším českým pokrmem byly calty. O jejich existenci víme už ze 14. století. Z generace na generaci ubývalo na jejich chuti a jakosti, zato jim přibývalo na kráse. Původní jednoduchý chlebový vzhled calt se měnil na ,,húsky", ,,pletence", ,,vrkoče", ,,štědrovky" - z calt časem vznikly vánočky, jejichž tvar měl vzdáleně připomínat betlémské dítě zabalené v peřince. V Praze kdysi pekli calty caletníci, většina z nich žila a živnost provozovala v krásné staroměstské ulici, která se dodnes jmenuje - Caletná…

Co kdybyste si místo vánoček upekli pravou staročeskou caltu? Tento recept je prý starý přes dvě stě let - nedá se to už ověřit - přesně odpovídá technologii užívané našimi předky před šesti stoletími…

Calta se připravuje z pšeničné mouky, kteráž se zadělá 625g s 500g cukru, 375g loupaných, na proužky nakrájených mandlí, 125g krájeného citronátu (není-li citronát, lze nahradit kandovanou dýní), lžící tlučené skořice, 2 rozkloktanými vejci, koflíkem vody a se 4 g uhličitanu amonného. Místo něj můžeme použít 30 g droždí. Z dobře propracovaného těsta se udělají 4 podlouhlé calty. Měly by se trochu podobat šišce chleba a být nižší. Na plechu je před pečením potřete rozšlehaným vejcem. Calta se krájí ještě teplá.
Připravil Veronika Hubáčková, 7.C

 
Jarka7
208 příspěvků 27.11.07 14:06
Poslední calta z netu

Calta - středověký recept

Doba přípravy: 60 min.
Autor: Miloslav Hrdý
Počet porcí: 6

Ingredience:
625g pšeničné mouky (hladká a polohrubá 1:1), 300g mletého cukru, 300g loupaných mandlí nebo vlašských ořechů, 100g kandovaného ovoce (dýně, pomerančová kůra dle chuti), 1 lžíce mleté skořice, 2 celá vejce,1 šálek teplé vody, 30g droždí, 150g rozpuštěného másla

Postup přípravy:
Z ingrediencí vypracovat těsto, vytvarovat do tvaru malých chlebů a péci na vymaštěném plechu, před pečením potřít rozšlehaným vajíčkem. Zázrak středověkých mistrů cukrářských je na světě!

 
gaburiatko
739 příspěvků 27.11.07 15:11
Jarka 7

Jarka, velmi pekne Ti dakujem za receptiky, vsetko toto som si nasla na internete aj ja :), ale chcela som nejaky receptik, ktory by bol overeny. Totiz vzdy, ked sa rozhodnem, ze nieco neoverene skusim, tak to nedopadne najlepsie :( Verim, ze sa ozve niekto, kto Caltu pripravuje :) Ak nie, tak mozno vyskusam nieco z receptikov od Teba :) Este raz dakujeeem :)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz