burek

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
airan
652 příspěvků 15.08.05 11:26
burek

Berry, ta priprava je dost zlouhava, musis se obrnit trpelivosti a mit dostatek casu.
Na zacatku ti postaci 1/2 kg hl.mouky, asi dve lzice slunecnicoveho oleje, jedna lzice octa, sul , hrnek teple vody, kousek masla a asi 3-4 lzice oleje navic (omlouvam se, ja to vse davam od oka)
Testo je nejlepsi rozmochat v robotu, je hotove az se zacnou delat v nem male vzduchove dirky, my tomu rikame suplicky.Poznas to, kdyz testo rozriznes nozem. Delaji se z toho male bochanky, rozplacnou se jako medajle, prvni se pomaze teple (ne horke) smesi masla a oleje, na to se da druha placka, taky se pomaze a prikryje se treti placku.Okraje se lehounce pritisknou k sebou. Tento postup se opakuje do spracovani celeho testa. Necha se pulhodinky odpocivat pri pokojove telote prikryte ason dvou vrstvou uterek.
Dobre je si dat na kuchynsky stuk pomouceny bily balici papir a testo rozvalet valeckem jak nejvic to jde. Pak ja to beru hrbetem obou ruk a rychle to prechazuji a tak vlatne to roztahuji od stredu, neco podobne jak delaji italove u pizzy. Az mam stred tenky, polozim to opet na ten pomouceny papir a roztahuji dokola konce. Kdyz se nekde protrha, nevadi:-) pak to pocakam maslem a olejem, a dam napln - muze to byt balkansky syr s vejcem spenat s vejcem a syrem, dyne s orechama, mlete maso, dusene zeli…svine se to jako roladu a da na vymazany plech stoceny jako hlemizd, tak se postupuje do konce. Navrh semuze pocakat zbylym tukem.Pece se to zhruba na 180° 20 minut a pak se trouba snizi na 160-170° Za takovych 35minut je to hotove ale zalezi na troube - vetsinou to pozvednu a kdyz se zezdola i zvrchu krasne nacervenale, je to hotove. Je to pracne a ja to delam akorat na Stedry vecer, my mame tam pravoslavny pust a musime mit tech jidel 7:-)) A toto je jedno z tradicnich…i kdyz leta uz kvuli tomu prosim deti abysme si aspon jednou udelali rizky a kapra , nechteji porusit tradice a ja zasedam ke stolu uplne vyrizena. Drzim palce az te to neodradi a budes to u vas na stole pravidelne. Mezi nama, na Balkane tato pochoutka byla vzdy jen slavnostni! Az fabricni vyroba z toho udelala svacinu:-))) Vareni zdar! Airan

Reakce:
 
Labužník Berry02
80 příspěvků 18.08.05 13:29
Airan děkuji!

Jak tak koukám na recept, tak ztrácím odvahu se do toho pouštět a myslím, že si počkám až zase vyrazíme na jih a někde si to koupím. Je to teda věc neuvěřitelně složitá ale zároveň neuvěřitelně dobrá. Dovedu si představit, že po výrobě burku usedáš ke svátečnímu stolu úplně kaput, mě stačí kapr a salátek . No, každopádně si tvůj recept uložím a budu přemýšlet nad tím, jak se dostat do té právné burkové nálady a až na to přijdu, tak si ho upeču. Pak dám určitě vědět jak jsem dopadla.
Díky, Berry.

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz