Berry, ta priprava je dost zlouhava, musis se obrnit trpelivosti a mit
dostatek casu.
Na zacatku ti postaci 1/2 kg hl.mouky, asi dve lzice slunecnicoveho oleje, jedna
lzice octa, sul , hrnek teple vody, kousek masla a asi 3-4 lzice oleje navic
(omlouvam se, ja to vse davam od oka)
Testo je nejlepsi rozmochat v robotu, je hotove az se zacnou delat v nem male
vzduchove dirky, my tomu rikame suplicky.Poznas to, kdyz testo rozriznes nozem.
Delaji se z toho male bochanky, rozplacnou se jako medajle, prvni se pomaze
teple (ne horke) smesi masla a oleje, na to se da druha placka, taky se pomaze a
prikryje se treti placku.Okraje se lehounce pritisknou k sebou. Tento postup se
opakuje do spracovani celeho testa. Necha se pulhodinky odpocivat pri pokojove
telote prikryte ason dvou vrstvou uterek.
Dobre je si dat na kuchynsky stuk pomouceny bily balici papir a testo rozvalet
valeckem jak nejvic to jde. Pak ja to beru hrbetem obou ruk a rychle to
prechazuji a tak vlatne to roztahuji od stredu, neco podobne jak delaji italove
u pizzy. Az mam stred tenky, polozim to opet na ten pomouceny papir a roztahuji
dokola konce. Kdyz se nekde protrha, nevadi:-) pak to pocakam maslem a olejem, a
dam napln - muze to byt balkansky syr s vejcem spenat s vejcem a syrem, dyne
s orechama, mlete maso, dusene zeli…svine se to jako roladu a da na vymazany
plech stoceny jako hlemizd, tak se postupuje do konce. Navrh semuze pocakat
zbylym tukem.Pece se to zhruba na 180° 20 minut a pak se trouba snizi na
160-170° Za takovych 35minut je to hotove ale zalezi na troube - vetsinou to
pozvednu a kdyz se zezdola i zvrchu krasne nacervenale, je to hotove. Je to
pracne a ja to delam akorat na Stedry vecer, my mame tam pravoslavny pust a
musime mit tech jidel 7:-)) A toto je jedno z tradicnich…i kdyz leta uz
kvuli tomu prosim deti abysme si aspon jednou udelali rizky a kapra , nechteji
porusit tradice a ja zasedam ke stolu uplne vyrizena. Drzim palce az te to
neodradi a budes to u vas na stole pravidelne. Mezi nama, na Balkane tato
pochoutka byla vzdy jen slavnostni! Az fabricni vyroba z toho udelala
svacinu:-))) Vareni zdar! Airan
burek
První příspěvek v tématu
Reakce:
Váš příspěvek
burek
Airan děkuji!
Jak tak koukám na recept, tak ztrácím odvahu se do toho pouštět a
myslím, že si počkám až zase vyrazíme na jih a někde si to koupím. Je to
teda věc neuvěřitelně složitá ale zároveň neuvěřitelně dobrá. Dovedu
si představit, že po výrobě burku usedáš ke svátečnímu stolu úplně
kaput, mě stačí kapr a salátek . No, každopádně si tvůj recept uložím
a budu přemýšlet nad tím, jak se dostat do té právné burkové nálady a
až na to přijdu, tak si ho upeču. Pak dám určitě vědět jak jsem
dopadla.
Díky, Berry.
Další podobná témata podle názvu
Další témata z kategorie
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
