Burek

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník Berry02
80 příspěvků 10.08.05 16:06
Burek

Ahoj labužníci, tak jsem se zařadila po dovolené pět do pracovního procesu a marně hledám na netu nějakou informaci o moučníku, který jsem si letos prvně dopřávala na dovče v Chorvatsku. Jmenuje se to BUREK. Myslím že původem pochází ze Srbska ale ty co jsme kupovali na tržnici v Zadaru byli vynikající. Je to jakési listové těsto, ale asi jiné než to co známe, to tam měli také na jablečných štrůdlících. Burek má to těsto silnější a myslím že i mastnější. Plní to buď jablky nebo ovčím sýrem, v Zagrebu měli i s masem. Je to ňamka i když dietní to asi moc nebude. Na netu jsem našla jeden recept v srbštině ale moc mi to nepomohlo.
Předem děkuji.
Hezký zbytek léta přeje všem labužníkům Berry!!

Reakce:
esmeralda
4813 příspěvků 10.08.05 21:52
Burek

Berry, burek jsem nikdy nedělala. K tomu je třeba typické slovanské trpělivosti kterou bohužel postrádám. Zato si ho však občas koupím: plněný směsí mletého masa, různými sýry, nebo špenátem. Ale na Google jsem se dočetla, že se k přípravě převážně používá filo těsto (tady Phillo, v US Phyllo). Konec konců tady je skoro deset tisíc LINKS .

Labužník Berry02
80 příspěvků 12.08.05 09:32
Burek

Děkuji Ti Esmeraldo za radu, filo těsto bude asi to ono, co dělá burek nějaký jiný, dobroučký. Z listového těsta by to asi nebylo ono. Vyrábět si ho ale myslím nebudu, takže počkám zda na něj někde nenarazím a pak ho zkusím použít. Nevyrábím si ani těsto listové, to je na mě mooooooc práce :)
Takže ještě jednou dík a přeji krásné dny. Berry

lydia
1227 příspěvků 12.08.05 19:08
Berry,

je to filo testo, nebo turecky Yufka (myslim, ze jsem to dobre napsala). Mohla bys toto testo dostat v nejakem tureckem, reckem nebo chorvatskem/srbskem obchode. Jestli v Cesku takove obchody jsou.
Na burek (masovy)mam nekde recept v nemcine.
Ale obycejne to, co chutna na dovolene, doma uz tak nechutna.
Presto ti preji abys mela uspech jak pri koupi testa, tak pri priprave :)))

gabi
551 příspěvků 15.08.05 10:07
Burek

Ahoj, Berry!
Pozerala som recepty na burek na juhoslovanskych strankach. Pouzivaju nan strudlove cesto-500 g hladkej muky, 2 lyzice oleja, asi 200 ml vlaznej vody, 1 vajce, trosku soli, lyzica octu-zamiesit vlacne, ale nie velmi makke cesto, rozdelit na bochniky, nechat prikryte postat pol hodiny. Potom vyvalkat alebo vytiahnut tenke kruhy a skladat do formy striedavo s plnkou. Kazdy plat cesta potierat maslom alebo olejom.

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz