Pomalu, ale jistě se blíží Vánoce, a tak jsem si vzpomněla, že při pečení vánočního cukroví mi zůstane spousta bílků . Nevíte jak je využít ? Třeba ještě na nějaké cukroví .
Bílky
buchta od mojí
babičky ,
kapání do polévky: 1 bílek, 2 lžíce mléka, cca 40 g
mouky
svítek do polévky: do sněhu ze dvou bílků přidáme
špetku soli, 50 g morku, 80 g housky, lžíci mléka, sekanou petrželku -
morek nahřejeme, přidáme strouhanou housku a po chvilce ostatní
pří:,–(y, pečeme ve vymazané pánvi a pak krájíme na kostičky
omeleta z bílků: 120 g cukru třeme se 100 g másla,
přidáme z 5 bílků tuhý sníh a 100 g hrubé kouky. Pečenou omeletu
naplníme zavařeninou.
jednoduché zákusky: ze 2 bílků tuhý sníh, přidáme
140 g cukru a 140 g mletých oříšků, na pomaštěný plech dáváme kousky
těsta a usušíme v troubě. Do horkých uděláme důlek a vyplníme
zavařeninou.
Můžeš je také použít při přípravě řízků, které
obalíš v bílku, jemné strouhance a do zářezu vložíš kousek
sardelového másla, pak vložíš řízky do zapékací misky a necháš
v troubě chvíli dusit nebo jsem kdysi vyzkoušela recept z Vlasty, který si
ale nepamatuji přesně, vím jen, že se řízky obalily v tuhém sněhu
z bílků a pak ve strouhance a byla to bašta…
bílková roláda
bezé dortíčky
a postupně sem vložím recepty na bílkový suchar a
chlebíček a cukroví: **trampolínky, vařené koláčky,
ruský pasiáns, třené placičky, sněhové rohlíčky, plněné sněhulky a
barevné kroužky, pak mám i recept na nádherný **sněhový dort ze
zmrzlinou a ovocem, sněhové misky, houbičky ze sněhu…a určitě
tu najdeš spoustu bílkových
pusinek …
mimo soudek: sníh z bílků je taky dobré lepidlo k nalepování
papíru na sklo-sníh necháme roztéci, papír s ním potřeme a provlhčíme,
přitlačíme na sklo a hadříkem na chvíli přitlačíme (bezva na štítky
na kompoty, vánoční výzdoby do oken…protože kdo se má umývat se stopami
po lepící pásce, že?), také dobře čistí aktovky z kůže či koženky a
zašlé vazby kožených knih a lepí dobře i sklo a porcelán…
Ahoj, je to sice hodně sladké, ale u nás to mívalo úspěch. Mám
stejný problém. V mrazáku jsem nashromáždila asi 1/2 litru bílků. Tak
jsem po dlouhé době „oprášila“ oblíbený recept na kokosky,dokonce jsem
ho nemohla najít, tak jsem ho zkusila z hlavy. Ale podle všeho to vypadá,
že jsme je nedělala před tím už dvacet let, protože synovci je 19 a
švagrová se nedávno svěřila, že má ráda kokos. No a asi je u nás nikdy
nejedla, určitě bych jí je udělala. A můj muž je zatím taky neznal.
V sobotu jsem je udělala jen z 1 dcl bílků, a byly pryč okamžitě. Dost
zbytečného povídání: 1 dcl bílků, 100 g kokosové moučky, 200 g
moučkového cukru a lžička prosáté strouhanky. Všechno, kromě strouhanky,
smíchat v silnostěnném nerez kastrole a zahřívat za stálého míchání,
až je směs horká a zhoustne. Teď je správná chvíle pro přidání
strouhanky. Pak necháme trochu vychladnout v kastrole, možno jen tolik, aby
se dalo na směs sáhnout, teplota ale není nijak zvlášť důležitá. Na
plech (pečičí papír hladkou stranou) klademe malé hromádky trochu od sebe
(lehce nabydou - mně se některé trochu slepily, chce to vyzkoušet, možná
tak nechat stejnou mezeru jako je průměr „hromádky“). A zvolna upéct do
správné barvy ve středně vyhřáté troubě - mám plynovou a hroznou
neregulovatelnou, takže nemůžu říct správný stupeň přsně. Vypadá to
složitě, ale je to hrozně jednoduché a rychlé.
Toto je uvedený poměr, z takového množství je cca 1 plech, takže podle
potřeby.
Měj se hezky.
Něco pro ty, kteří nemusí sladké. Bílky průběžně mrazím. Na
nízkokalorickou variaci hranolků nebo „klínů“ dám do misky bílky,
okořením je podle chuti (u nás je oblíbené koření Cajun) a připravené
brambory s tím řádně promíchám. Potom je rozprostřu v jedné vrstvě na
pečící plech a peču do zlatova. Během pečení obrátím.
Také je možno „nastavit“ omelety, vajíčka v trojobalu atd…
Cajun je název pro styl vaření někde kolem New Orleans. Já to samozřejmě kupuju v jedné flaštičce, tak ti to z ní přečtu: sůl, paprika, černý pepř, cibule, bazalka,česnek, pálivé papričky, fenykl a tymián
Cajunské koření
2 lžíce celého bílého pepře
2 lžíce celého černého pepře
4 lžíce kajenského pepře
2 lžíce česneku v prášku
1 lžíce cibule v prášku
2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžička mleté sušené hořčice ½ lžičky mletého fenyklu ½ lžičky
sušeného oregana ¼ lžičky mletého římského kmínu
Vše umeleme dohromady. Jedna lžíce směsi stačí na 4 porce jídla. Koření vetřete do steaků či kuřecích prsíček cca 6 hodin před grilováním, ryby směsí potírejte cca 30 minut před.
CAJUNSKÉ KOŘENÍ / CAJUN SEASONING, CAJUN SPICE SEASONING
- obecně kajunské koření je směs česneku, cibule chilli, černého pepře, hořčice a celeru. V současné době je v amerických obchodech mnoho druhů cajunského koření a všechny mají svoji zřetelně odlišnou, většinou silně aromatickou charakteristiku. Proto musíme počítat, že nákupy tohoto koření v obchodech budou ve výsledku rozdílné.
na kilo brambor odhaduji tak čtyři nebo pět bílků.
Poměr ale není důležitý. Po „vykoupání“ bramborových klínů v
„bílkové lázni“ se to stejně vyloví a položí na plech, takže
přebytek okape zpátky do misky.
V mrazáku se hromadí bílky, tak jsem přemýšlela nad dalším upotřebením…A tu se zrodil nápad:
Do mikrovlnné misky dám dva bílky, přidám jedno celé vejce, dvě
lžíce mléka a pořádně metličkou ušlehám. Mohou se přidat i různé
bylinky, pepř, trochu soli, nebo trochu nastrouhaného sýru.
Vše vlníme v MV na 30% výkon cca pět minut.
Na plný příkon by byla omeleta „gumová“.
Při pomalém vlnění pěkně vzkypí a je lehká.
Tato omeleta je obzvláště vhodná pro lidi se zvýšeným cholesterolem. Bílky cholesterol neobsahují.
Zkuste „upéci“ zmrzlinu )))
Nebo „Alaska“, třeba bez piškotu , nebo na koupeném korpusu
http://www.labuznik.com/recipe.php?…
… protože žloutky už léta nejím, mám neustále problém, co se žloutky
Bílkovou směs si dělám podobně jako Esmeralda, pokud se mi nechce kvůli dvěma bílkům špinit pánev, také v MW, vlním pomalu, bílky lehce našlehám, v polovině promíchám, bez mléka, jen kapku oleje či másla na vymazání misky, sůl, pepř, občas lžíci vody, někdy špetka vegety, šťávy z masa…, někdy plátky rajčat, žampiónů..
Jinak bílky lze využít všude tam, kde je potřeba celých vajec- jen musíte počítat s dvěma bílky místo jednoho vejce
Na žloutky je nejlepší „žloutkové“ ) Ani nemusíte dělat rakvičky. Jakékoli
formičky naplnit do 2/3… Naši by se za tím umlátili! Ale mně zbývají
spíše ty bílky.
můžeš teď před vánoci připravit vaječný likér.
Ze zbylých bílků dělám kokosky, pořádnou čepici na rýžový nákyp a chystám se i na mé oblíbené štafetky nebo laskonky (když už mám tu šablonu… )
My robievame bielkove suchare so ymesou orechov vlasskych, lieskovych a mandli. Fakt uzasna vec. Urcite tu na labu bude kopa receptkov.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
