Bílky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
delisa
203 příspěvků 17.09.04 20:10
Bílky

Pomalu, ale jistě se blíží Vánoce, a tak jsem si vzpomněla, že při pečení vánočního cukroví mi zůstane spousta bílků . Nevíte jak je využít ? Třeba ještě na nějaké cukroví .


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 17.09.04 23:53
využití bílků...

buchta od mojí babičky ,
kapání do polévky: 1 bílek, 2 lžíce mléka, cca 40 g mouky
svítek do polévky: do sněhu ze dvou bílků přidáme špetku soli, 50 g morku, 80 g housky, lžíci mléka, sekanou petrželku - morek nahřejeme, přidáme strouhanou housku a po chvilce ostatní pří:,–(y, pečeme ve vymazané pánvi a pak krájíme na kostičky
omeleta z bílků: 120 g cukru třeme se 100 g másla, přidáme z 5 bílků tuhý sníh a 100 g hrubé kouky. Pečenou omeletu naplníme zavařeninou.
jednoduché zákusky: ze 2 bílků tuhý sníh, přidáme 140 g cukru a 140 g mletých oříšků, na pomaštěný plech dáváme kousky těsta a usušíme v troubě. Do horkých uděláme důlek a vyplníme zavařeninou.
Můžeš je také použít při přípravě řízků, které obalíš v bílku, jemné strouhance a do zářezu vložíš kousek sardelového másla, pak vložíš řízky do zapékací misky a necháš v troubě chvíli dusit nebo jsem kdysi vyzkoušela recept z Vlasty, který si ale nepamatuji přesně, vím jen, že se řízky obalily v tuhém sněhu z bílků a pak ve strouhance a byla to bašta…
bílková roláda
bezé dortíčky
a postupně sem vložím recepty na bílkový suchar a chlebíček a cukroví: **trampolínky, vařené koláčky, ruský pasiáns, třené placičky, sněhové rohlíčky, plněné sněhulky a barevné kroužky
, pak mám i recept na nádherný **sněhový dort ze zmrzlinou a ovocem, sněhové misky, houbičky ze sněhu
…a určitě tu najdeš spoustu bílkových pusinek
mimo soudek: sníh z bílků je taky dobré lepidlo k nalepování papíru na sklo-sníh necháme roztéci, papír s ním potřeme a provlhčíme, přitlačíme na sklo a hadříkem na chvíli přitlačíme (bezva na štítky na kompoty, vánoční výzdoby do oken…protože kdo se má umývat se stopami po lepící pásce, že?), také dobře čistí aktovky z kůže či koženky a zašlé vazby kožených knih a lepí dobře i sklo a porcelán…

 
Pilka
113 příspěvků 19.10.04 14:44
A což zkusit klasické kokosky?

Ahoj, je to sice hodně sladké, ale u nás to mívalo úspěch. Mám stejný problém. V mrazáku jsem nashromáždila asi 1/2 litru bílků. Tak jsem po dlouhé době „oprášila“ oblíbený recept na kokosky,dokonce jsem ho nemohla najít, tak jsem ho zkusila z hlavy. Ale podle všeho to vypadá, že jsme je nedělala před tím už dvacet let, protože synovci je 19 a švagrová se nedávno svěřila, že má ráda kokos. No a asi je u nás nikdy nejedla, určitě bych jí je udělala. A můj muž je zatím taky neznal. V sobotu jsem je udělala jen z 1 dcl bílků, a byly pryč okamžitě. Dost zbytečného povídání: 1 dcl bílků, 100 g kokosové moučky, 200 g moučkového cukru a lžička prosáté strouhanky. Všechno, kromě strouhanky, smíchat v silnostěnném nerez kastrole a zahřívat za stálého míchání, až je směs horká a zhoustne. Teď je správná chvíle pro přidání strouhanky. Pak necháme trochu vychladnout v kastrole, možno jen tolik, aby se dalo na směs sáhnout, teplota ale není nijak zvlášť důležitá. Na plech (pečičí papír hladkou stranou) klademe malé hromádky trochu od sebe (lehce nabydou - mně se některé trochu slepily, chce to vyzkoušet, možná tak nechat stejnou mezeru jako je průměr „hromádky“). A zvolna upéct do správné barvy ve středně vyhřáté troubě - mám plynovou a hroznou neregulovatelnou, takže nemůžu říct správný stupeň přsně. Vypadá to složitě, ale je to hrozně jednoduché a rychlé.
Toto je uvedený poměr, z takového množství je cca 1 plech, takže podle potřeby.
Měj se hezky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.10.04 00:21
Bílky

Něco pro ty, kteří nemusí sladké. Bílky průběžně mrazím. Na nízkokalorickou variaci hranolků nebo „klínů“ dám do misky bílky, okořením je podle chuti (u nás je oblíbené koření Cajun) a připravené brambory s tím řádně promíchám. Potom je rozprostřu v jedné vrstvě na pečící plech a peču do zlatova. Během pečení obrátím.
Také je možno „nastavit“ omelety, vajíčka v trojobalu atd…

 
penda
4752 příspěvků 20.10.04 01:56
teda, esme...

to je prima recept…na ty brambory…prudce jedlý!

 
delisa
203 příspěvků 20.10.04 05:33
díky

vám všem za skvělé nápady, určitě je využiju.

 
rosnicka
262 příspěvků 20.10.04 08:40
Esmeraldo,

co je to za koření, ten Cajun? Šel by použít pepř, paprika atd?Dík

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.10.04 12:59
Bílky, Rosničko

Cajun je název pro styl vaření někde kolem New Orleans. Já to samozřejmě kupuju v jedné flaštičce, tak ti to z ní přečtu: sůl, paprika, černý pepř, cibule, bazalka,česnek, pálivé papričky, fenykl a tymián

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.12.06 07:01
Cajunské koření

Cajunské koření

2 lžíce celého bílého pepře
2 lžíce celého černého pepře
4 lžíce kajenského pepře
2 lžíce česneku v prášku
1 lžíce cibule v prášku
2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžička mleté sušené hořčice ½ lžičky mletého fenyklu ½ lžičky sušeného oregana ¼ lžičky mletého římského kmínu

Vše umeleme dohromady. Jedna lžíce směsi stačí na 4 porce jídla. Koření vetřete do steaků či kuřecích prsíček cca 6 hodin před grilováním, ryby směsí potírejte cca 30 minut před.

CAJUNSKÉ KOŘENÍ / CAJUN SEASONING, CAJUN SPICE SEASONING

  • obecně kajunské koření je směs česneku, cibule chilli, černého pepře, hořčice a celeru. V současné době je v amerických obchodech mnoho druhů cajunského koření a všechny mají svoji zřetelně odlišnou, většinou silně aromatickou charakteristiku. Proto musíme počítat, že nákupy tohoto koření v obchodech budou ve výsledku rozdílné.

Cajunské koření od babi z Labužníka

 
DanaJ
1136 příspěvků 08.12.06 07:03
Esme, prosím Tě

Jaký je poměr brambor a bílků?

 
esmeralda
4813 příspěvků 08.12.06 14:01
Bílky - Dana J,

na kilo brambor odhaduji tak čtyři nebo pět bílků.
Poměr ale není důležitý. Po „vykoupání“ bramborových klínů v „bílkové lázni“ se to stejně vyloví a položí na plech, takže přebytek okape zpátky do misky.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.11.09 22:08
Bílková omeleta

V mrazáku se hromadí bílky, tak jsem přemýšlela nad dalším upotřebením…A tu se zrodil nápad:

Do mikrovlnné misky dám dva bílky, přidám jedno celé vejce, dvě lžíce mléka a pořádně metličkou ušlehám. Mohou se přidat i různé bylinky, pepř, trochu soli, nebo trochu nastrouhaného sýru.
Vše vlníme v MV na 30% výkon cca pět minut.
Na plný příkon by byla omeleta „gumová“.
Při pomalém vlnění pěkně vzkypí a je lehká.

Tato omeleta je obzvláště vhodná pro lidi se zvýšeným cholesterolem. Bílky cholesterol neobsahují.

 
casino
4466 příspěvků 16.11.09 10:12
Bílky

Zkuste „upéci“ zmrzlinu :o)))
Nebo „Alaska“, třeba bez piškotu :-), nebo na koupeném korpusu
 http://www.labuznik.com/recipe.php?…

 
Alis
2617 příspěvků 16.11.09 12:14
Mám přesně opačný problém....

… protože žloutky už léta nejím, mám neustále problém, co se žloutky

Bílkovou směs si dělám podobně jako Esmeralda, pokud se mi nechce kvůli dvěma bílkům špinit pánev, také v MW, vlním pomalu, bílky lehce našlehám, v polovině promíchám, bez mléka, jen kapku oleje či másla na vymazání misky, sůl, pepř, občas lžíci vody, někdy špetka vegety, šťávy z masa…, někdy plátky rajčat, žampiónů..

Jinak bílky lze využít všude tam, kde je potřeba celých vajec- jen musíte počítat s dvěma bílky místo jednoho vejce

 
casino
4466 příspěvků 16.11.09 17:09
Žloutky

Na žloutky je nejlepší „žloutkové“ :o) Ani nemusíte dělat rakvičky. Jakékoli formičky naplnit do 2/3… Naši by se za tím umlátili! Ale mně zbývají spíše ty bílky.

 
iva  16.11.09 18:49
alis - ze žloutků

můžeš teď před vánoci připravit vaječný likér.

Ze zbylých bílků dělám kokosky, pořádnou čepici na rýžový nákyp a chystám se i na mé oblíbené štafetky nebo laskonky (když už mám tu šablonu… )

 
gaburiatko
739 příspěvků 20.11.09 09:34
Bielkovy suchar

My robievame bielkove suchare so ymesou orechov vlasskych, lieskovych a mandli. Fakt uzasna vec. Urcite tu na labu bude kopa receptkov.

 
sveva
751 příspěvků 15.03.10 19:58
Panna cotta

se původně připravovala s našlehanými bílky bez želatiny.
Zdravím.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz