Zkusím vložit příslušný recept:
Ožralé kuřePamětníci Labužníka už tenhle recept znají, ale jelikož se
k nám neustále trousí noví a noví hladovci a zároveň se nám tenhle
recept v průběhu času vypařil, tak zařazuji jeho reprízu.
Ožralé kuřeTento recept jsem objevil v nejmenovaném časopise, ano byl to
Cooks Illustrated a nedalo mi to, abych honem nezaběhnul do konzumu pro kuře a
pár plechovek piva.Myšlenka vrazit kuřeti do zadku plechovku piva mě nedala
spát dokud jsem si to nevyzkoušel … a řeknu Vám je to BOMBA! Tak tedy vezměte celé kuře (obr. 1), vyndejte
z něj co Vám tam Xaverov nadělil omyjte, osolte a vůbec připravte jako na
běžné grilování.Máte-li nějaký oblíbený recept na potírací omáčku,
klidně přeskočte následující řádky a udělejte si ji po svém. Kdo se
chce nechat vést nechť na pánvi dvě minuty prohřeje vlevo popsané
ingredience nálevu.Kuře nyní vložíme do misky (obr. 2), zalijeme nálevem a
necháme cca 1 hodinu nasáknout nálev pod kůži. Předem varuju, že kdo
chce kůrčičku klasicky křupavou měl by se vyvarovat medu.Posuneme se
o hodinu kupředu. Vezměte plechovku piva (obr. 3), otevřete, cca 1 deci
upijte a poté ostrým nožem vytvořte ve víku ještě další dva otvory.
Plechovku dejte na plech, podložte nejlépe pečícím papírem.Vezměte kuře
a posaďte jej na plechovku s pivem.Kdo si rád hraje může, jako já, upravit
pózu kuřete do libovolné polohy, jediná podmínka je, že musí pořád
sedět. Nyní vložte plech i s kuřetem do trouby a pečte jej při 180°C
cca 35 minut.A nyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde
ji má zaraženou. Pivo důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř
kuřete atmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vyvzlíná do
masa, díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabé
přirovnání, to maso je božská mana.Já osobně se velkým kusům bílého
masa na kuřeti vždycky vyhýbal a zpracovával ho následně na něco jiného.
Těm časům je teď konec. Věřte, či nevěřte, na talíři mi zbylo stehno
i křídlo, nacpal jsem se tím dříve odsuzovaným masíčkem k prasknutí,
je to prostě balada. Myslím, že u mě doma bude sedět na pixle jedno kuře
každý týden
Tak a máme hotovo, kuřátko je
krásně dozlatova propečené, takže jej vyndáme z trouby, dvěma
papírovými utěrkami přidržíme, zaklepeme a plechovka se vlastní vahou
sama vysune. Naporcujte a hurá ke stolu, ať Vám ta pochoutka nevychladne jako
mě při focení
Ingredience:1 celé kuře (cca 1,5kg)
,1 plechovka piva Nálev:2 lžíce medu ,3 lžíce oleje ,3 lžíce sojové
omáčky ,1 lžíce vinného octa ,4 stroužky česneku ,1 lžička chilli
v prášku ,1 lžíce červené chilli omáčky ,sůl 1. kuře z Fosterovy
farmy 2. naložíme do nálevu a necháme hodinku natáhnout 3. pivo usrkneme
a do víčka uděláme další dvě díry
Originál článku pochází ze serveru Labužník.com a naleznete jej spolu s komentáři na adresehttp://www.labuznik.com/article.php?ID=33
Vše co uvádím mám ztažené z internetu. Vyzkoušel jsem a není to pravé ořechové. Ale proti gustu žádný dišputát. Zdravím