Recept Zavařená švestková omáčka pro orientální kuchyni

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Smíchat meruńky, ryngle, 3 hrnky octa a vodu ve velké nereakční nádobě a vařit asi 25min., až vše změkne. Dát stranou. V další velké nereakční nádobě smíchat zbytek octa, cukry, a kukuřičný sirup. Přivéct do varu a přidat ovoce, zázvor, sůl, hořčičná semínka, cibuli, papriky, papričky, česnek, skořici. Přivéct do varu a vařit přikryté po 5min. a potom pomalu vařit odkryté po 1hod. Sem tam zamíchat. Vyndat skořici. Po částech rozmixovat (na úplně jemno, nebo na hruběji, záleží dle chuti). Vrátit do hrnce a pomalu vařit dalších 15min. za stálého míchání, až omáčka víc zhoustne (zhoustne ještě víc při chladnutí). Dát do sterilizovaných skleniček 225ml. nebo 450ml. Zavařit po 10min. pro 225ml. a 15min. pro 450ml. Nechat uležet alespoň 2-4 týdny před použitím. PS: 1 hrnek kukuřičného sirupu se dá nahradit jedním hrnkem cukru smíchaným s 1/4 hrnku vody. 1 hrnek hnědého cukru se dá nahradit 1 hrnkem krystalového cukru a 2 lžíce molasy. Papriku oloupeme, když ji ogrilujeme, až se tvoří puchýře, dáme ji do misky a přikryjeme plastickým filmem. Pak se dá dobře oloupat (nikdy neloupat pod tekoucí vodou, papriky tak ztrácí na chuti). Může se připravit z menší dávky.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 13.07.02 vloženo
  • 5904x zobrazeno

Ingredience

  • 1kg meruněk, vypeckované a rozčtvrcené
  • 1kg červených ringlí, vypeckované a rozčtvrcené
  • 2 1/2hrnku vody (625ml)
  • 5 1/2 hrnku jablečného octa (1l + 375ml)
  • 1 1/2 hrnku jemného krystalového cukru (375ml)
  • 2 hrnky světlého, hnědého cukru (500ml)
  • 1/3 hrnku kukuřičného sirupu (80ml)
  • 1/2 hrnku čerstvého zázvoru, oloupaného a na jemno nakrájeného (125ml)
  • 2 lžíce soli (30ml)
  • 1/4 hrnku opražených hořtičných semínek ( 60ml, nebo 4 lžíce)
  • 1 střední cibule rozčtvrcená
  • 2 serrano, nebo jiné červené pálivé papričky, bez zrníček a nasekané
  • 2 sladké červené papriky, oloupané, bez zrníček a žáber, nasekané
  • 5 utřených česneků
  • 1 celá skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zavařená švestková omáčka pro orientální kuchyni

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Zdenko...

tato omáčka spadá do ¨máčecích¨. Používá se vesměs k pokrmům z orientu, jako jsou na příklad jarní závitky, perlové koule, napařované závitky a knedlíčky, ale také k napařované zelenině atd. Západní kuchyně si ji však často zapujčí a používá k přípravě nejrůzněšího masa, mořských živočichů atd. Znám také jednoduchý recept na omáčku. Něco z uvedeného Ti napíši. Zatím se měj pěkně a Ahoj!

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Ďakujem Babi

Môžeš mi ešte napísať, k čomu to najviac podávaš.
Slivky zbožňujem, preto ten záujem.
Ahoj, Zdenka.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Zdenko...

bylo mně od začátku jasné, že recept je na velké množství a proto jsem přidala poznámku ¨Může se připravit z menší dávky¨. Můžeš si vše propočítat třebas na jednu čtvrtinu (proporce by měly zůstat stejné). K těm hrnkům; 1 hrnek je velikosti 250ml, 1 lžíce je 15ml a 1 lžička je 5ml, vše vrchovaté, anebo zarovnané třebas obráceným nožem, jedná-li se o sypké ingredience (nějaké přepočty jsou dnes přidány). Doufám, že jsem alespoň trošínku pomohla. Ahoj!

Labužník Zděnka02
8 příspěvků 25.01.09 03:43
...

Aké veľké hrnky prosím.
5 1/2 hrnku jablčného octu sa mi zdá veľa. Ďakujem Babi

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Ořechový koláč Ořechový koláč
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz