Recept Zavařená švestková omáčka pro orientální kuchyni

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Smíchat meruńky, ryngle, 3 hrnky octa a vodu ve velké nereakční nádobě a vařit asi 25min., až vše změkne. Dát stranou. V další velké nereakční nádobě smíchat zbytek octa, cukry, a kukuřičný sirup. Přivéct do varu a přidat ovoce, zázvor, sůl, hořčičná semínka, cibuli, papriky, papričky, česnek, skořici. Přivéct do varu a vařit přikryté po 5min. a potom pomalu vařit odkryté po 1hod. Sem tam zamíchat. Vyndat skořici. Po částech rozmixovat (na úplně jemno, nebo na hruběji, záleží dle chuti). Vrátit do hrnce a pomalu vařit dalších 15min. za stálého míchání, až omáčka víc zhoustne (zhoustne ještě víc při chladnutí). Dát do sterilizovaných skleniček 225ml. nebo 450ml. Zavařit po 10min. pro 225ml. a 15min. pro 450ml. Nechat uležet alespoň 2-4 týdny před použitím. PS: 1 hrnek kukuřičného sirupu se dá nahradit jedním hrnkem cukru smíchaným s 1/4 hrnku vody. 1 hrnek hnědého cukru se dá nahradit 1 hrnkem krystalového cukru a 2 lžíce molasy. Papriku oloupeme, když ji ogrilujeme, až se tvoří puchýře, dáme ji do misky a přikryjeme plastickým filmem. Pak se dá dobře oloupat (nikdy neloupat pod tekoucí vodou, papriky tak ztrácí na chuti). Může se připravit z menší dávky.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 13.07.02 vloženo
  • 6129x zobrazeno

Ingredience

  • 1kg meruněk, vypeckované a rozčtvrcené
  • 1kg červených ringlí, vypeckované a rozčtvrcené
  • 2 1/2hrnku vody (625ml)
  • 5 1/2 hrnku jablečného octa (1l + 375ml)
  • 1 1/2 hrnku jemného krystalového cukru (375ml)
  • 2 hrnky světlého, hnědého cukru (500ml)
  • 1/3 hrnku kukuřičného sirupu (80ml)
  • 1/2 hrnku čerstvého zázvoru, oloupaného a na jemno nakrájeného (125ml)
  • 2 lžíce soli (30ml)
  • 1/4 hrnku opražených hořtičných semínek ( 60ml, nebo 4 lžíce)
  • 1 střední cibule rozčtvrcená
  • 2 serrano, nebo jiné červené pálivé papričky, bez zrníček a nasekané
  • 2 sladké červené papriky, oloupané, bez zrníček a žáber, nasekané
  • 5 utřených česneků
  • 1 celá skořice

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zavařená švestková omáčka pro orientální kuchyni

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Zavařená švestková omáčka pro orientální kuchyni

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Zdenko...

tato omáčka spadá do ¨máčecích¨. Používá se vesměs k pokrmům z orientu, jako jsou na příklad jarní závitky, perlové koule, napařované závitky a knedlíčky, ale také k napařované zelenině atd. Západní kuchyně si ji však často zapujčí a používá k přípravě nejrůzněšího masa, mořských živočichů atd. Znám také jednoduchý recept na omáčku. Něco z uvedeného Ti napíši. Zatím se měj pěkně a Ahoj!

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Ďakujem Babi

Môžeš mi ešte napísať, k čomu to najviac podávaš.
Slivky zbožňujem, preto ten záujem.
Ahoj, Zdenka.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Zdenko...

bylo mně od začátku jasné, že recept je na velké množství a proto jsem přidala poznámku ¨Může se připravit z menší dávky¨. Můžeš si vše propočítat třebas na jednu čtvrtinu (proporce by měly zůstat stejné). K těm hrnkům; 1 hrnek je velikosti 250ml, 1 lžíce je 15ml a 1 lžička je 5ml, vše vrchovaté, anebo zarovnané třebas obráceným nožem, jedná-li se o sypké ingredience (nějaké přepočty jsou dnes přidány). Doufám, že jsem alespoň trošínku pomohla. Ahoj!

Labužník Zděnka02
8 příspěvků 25.1.09 03:43
...

Aké veľké hrnky prosím.
5 1/2 hrnku jablčného octu sa mi zdá veľa. Ďakujem Babi

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečená kuřecí stehna

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz