Recept Základní recept na těsto pro ruské Pelmeni
babi Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Smíchat mléko se stejným množstvím vody a solí. Přidávat do mouky (po částech) a vypracovat vláčné těsto (něco jako jemné nudlové). Nakonec vpracovat dovnitř olej a dobře vše prohníst. Vyválet těsto na tenko (jako papír, což je důležité) a pomocí kulatého vykrajovátka, nebo malé skleničky vykrájet kolečka asi 5-6cm velká. (existuje plastické stlačovátko, kam se dá těsto i s nádivkou a stlačovátko se zavře. Tím se dobře uzavře těsto. Nevím jeho jméno, ale myslím si že Eja se o něm znínila). Každé kolečko naplnit žádanou náplní velikosti asi jako vlašský ořech (pozor nepřeplnit), přeložit jej napůl a dobře stisknout okraje. Potom zhrnout rožky k sobě a také je dobře přitisknout k sobě. Připravit slabě osolenou vařící vodu (nebo na slané pelmeni v lehký vývar) a Pelmeni v ní uvařit (když jsou hotové, vyplavou na povrch) a vyjmout je drátěnou naběračkou. Dávat pozor, by se pelmeni neslepily, nebo se neotevřely. Podávet je s máslem, máslem s octem, smetanou jek sladkou tak kyselou, hořčicí, nebo ostrým sýrem. TIP: Syrové Pelmeni se mohou zmrazit na 3 měsíce a potom bez rozmražení uvařit. Takto jsou vlastně nejlepší. P.S. Pelmeni jsou podobné italským Ravioli. I když mají Pelmeni svůj původ v Mongólii, považují se za Sibiřské a jí se jako hlavní pokrm dodnes. Původní však byly plněné koňským masem. Během zimních měsíců se sejdou všechny ženy z okolí dohromady a připraví velké množství Pelmeni, které poskládají na prkna a venku je nechají zmrznout. Takto mají připravené jídlo na celou zimu. Zmrzlé Pelmeni si také sibiřané berou na cesty. Při svém zastavení, na příklad při cestách na lov, si do kotle nahrabou sníh a na rozdělaném ohni si uvaří Pelmeni. Avšak v dnešní době Pelmeni nejsou populární jenom na Sibiři, ale po celém Rusku a to díky jedné restauraci v Moskvě, která měla šéfkuchaře ze Sibiře. Říká se, že jednou navštívili restauraci vlastníci nejdůležitějších zlatých dolů, očekávajíc ¨Zakuski¨, ale nic jiného nejedli než Pelmeni plněné různým masem a rybami a jako dessert pelmeni plněné ovocem podávaném v růžovém šampaňském. Údajně tu noc, dvanáct lidí zpořádalo 2,500 těchto malých těstovinových taštiček zvaných Pelmeni.
Recept je z kategorií: Základní těsto
- 20.01.05 vloženo
- 40798x zobrazeno
Ingredience
- asi 100ml mléka
- špetka soli
- 200g hladké mouky
- 1 lžíce oleje
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Základní recept na těsto pro ruské Pelmeni
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Základní recept na těsto pro ruské Pelmeni
Babi - jsem ráda že vyplaval tento recept, vyzkouším na pár kouscích tenké těsto, uvidíme.
Jsem naučená na silnější, stejně jako u nudlí. Na snímku vidím jak tence je vyváleno.
Nafotím, ukážu.
Dobrot je moc, už se přestávám orientovat ve fotografiích a mnohdy nemohu dohledat autora receptu. Ale prokoušu se tím, bude zas klidněji
Esmeraldo - naprosto souhlasím a ještě dodám, co ústní prostor, to chuť
Belin - nudlové těsto má mnoho podob…

Co se tvaru týká, vidím na talíři kloboučky, což je správně.
Jestli znáš další variantu, sem s ní, ráda vyzkouším. Já už dělala druhů
Babi snad promine, mrkni na tento postup:
http://ano1.mujblog.centrum.cz/…e-64130.aspx
Pátrala jsem po původu receptu, nedopátrala, je to asi jako s naší svíčkovou omáčkou…
Recept který uvádím ve svém postupu je od carského kuchaře Kornilova, přítele mého dědy.
Ale kdo ví co vše bylo upraveno babičkou, mamkou, děda vařil z hlavy, babi rovněž.
Držím se toho, co říkával můj děda, když se povedou, neuteče maso a chcete přidat, jsou to ty pravé
4812 příspěvků 10.8.11 22:23
Opravdu si myslíte že bude v celém Rusku existovat jediný druh Pelmeni?
4 příspěvky 10.8.11 11:17
ani tohle nejsou pelmeně, složení těsta je špatně a tvar je uplně mimo
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, tento recept jsem zkoušel s náplní s mletým masem, jogurtem a kari a jako přílohu jsme měli zakysanou smetanu s koprem a byla to mňamka. Tu poznámku o poměru tekutin a mouky jsem nemyslel nijak zle. Já jen prostě nedokážu z poměru 1:1 uválet těsto, které by se šíleně nelepilo. Možná jde i kvalitu mouky, nevím. Nicméně já i žena víme, že pelmeně budou vítaným zpestřením našeho jídelníčku (příště se chystáme na náplň s bryndzou, už se na to těším.
Takže díky za recept, já si ho prostě jen
trošku upravím. 
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Oprava - cesto ma byt trosinku jemnejsie ( potom sa nebude lepit ).
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
…ak mozem poradit. Cesto ma byt take ako na nudle - trosinku tuhsie. Bochnicek zabalit alebo prikryt dobre foliou a nechat ulezat 15-20 minut a potom valkat. Valcek na tieto cesta (podla mna na vsetky cesta ) je lepsi ten dlhy a nie ten hruby co ma po bokoch rucky. Pozor na kvalitu muky. Ja olej nedavam.
dík za informaci, už jsem shlédla na int.vysílání. Postupně totiž ujídám z mrazáku asi čtyři verze pelmení, (nikdo jiný je nechce) a ne a ne přijít na tu „správnou“ konzistenci těsta. Soudě dle kluků a jejich boje s válečkem je lepší tužší těsto, mě to taky tak přišlo, že mi šlo balení snáz.
Dneska to v TV dělali Kluci v akci a dávali tam mouku hladkou a polohrubou půl na půl. To abysme to v Labužníku měli a nezapomněli.
Pokud ti, babi, můj komentář zas bude vadit, tak se s tím budeš muset nějak vyrovnat. Tu poznámku připojuji, protože očekávám, že zas budeš mít něco proti ní i proti mně.
Přes to ti přeji pěkný den.
recept je přesně tak jako originál, ale té tekutiny si tam člověk může přidat kolik potřebuje. Prohlídla jsem plno receptů a poměr mouky a tekutiny se pohybuje od 1:1 do pouze jedné lžíce tekutiny…na příklad Russian Foods¨udávají 2 hrnky mouky (kolem 200 g), 1 hrnek mléka, nebo vody (250 ml) a 3 vejce, což by odpovídalo tomuto receptu ;o) Nakonec jsem však Pelmeně po dlouhé době uvařila a byly výborné! Manžel Ti děkuje…Ale jestli jsi recept vyzkoušel? tak tedy nevím.
Přeji Ti příjemný den!
15 příspěvků 25.1.09 03:43
Nevloudila se dp receptu chybka? V ingrediencích je uvedeno 100 ml mléka a v postupu pak, že se má přidat dalších 100 ml vody. To ovšem v kombinaci s pouhými 200g mouky vytvoří lepkavou kašičku, z níž je nemožné vypracovat vláčné těsto. Tento recept jsem zkoušel a potřebné množství tekutin bylo zhruba poloviční…
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
taky jsem se té sojové omáčce divila, ale když se dívám na mapu, tak je to pochopitelnější. Rusové mají s Čínou pěkně dlouhou hranici.
tak to jsem tedy osobně neslyšela, aby se pelmeni polévaly sójovkou. No ale nakonec, proč ne ;o)
Ještě jednou zdraví,
takovéto komentáře člověk přece nemůže číst na hladový žaludek? ;o))) Dík za výměnu zkušeností!
jsem moc zvědavá co receptu řekneš ;o)
Příjemný víkend!
Ivo, ty tipy pochopitelně nejsou z mé hlavy, ale ze zkušeností pradávných ruských kuchařek a kuchařů, kteří je předávali z generace na generaci. Tak jako Ty máš svoji sousedku, tak já jsem v tom Rusku opravdu byla a nasbírala si kuchařské skvosty, které i tam jsou již někdy napůl v zapomnění. A to nemluvím o kolegyni a sousedce v Kanadě, také Rusky, od kterých mám mnoho v kuchařkách nepopsaných triků ;o) Jsem moc ráda, že sdílíš moje nadšení…
Krásný víkend!
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Před mnoha lety stavěl můj bývalý muž v Sydney ruský kostel.
Byli jsme pozváni na slavnost jeho otevření (nejspíš ho po naší návštěvě museli znovu vysvětit). Kromě jiných lahůdek se tam také podávali pelmeně. Říkali jim pelmeniki…a polévali je sojovou omáčkou.
Nejlepší jsem jedl v Taškentu, mleté skopové (ne jehněčí!!) pěkně lojovaté s cibulí, opepřené a osolené jako náplň, a uvaření pilmeni v míse plavali v rozšlehané směsi (skoro jako majonéza) teplého estragonového octa a rozpuštěného žluťoučkého másla.
Na Ukrajině to dělají bez ohřátí a rozšlehání, ale do octa s máslem přidají čerstvě sekaný kopr. Mňamky!!!
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,
Ivo to tak krásně vylíčil, že jdu do toho! Plnit budu masem!
Takže pokusím se povědět svoji zkušenost s tímto pokrmem:
ve vedlejší chalupě bydlí babička, která se jmenuje Lusja (kdyby zjistila, že jsem ji nazval babičkou, ta by mě hnala) a ta, jakožto ryzí ruska, vyrabí mimo mnoho jiných zajímavých věcí i pelmeně. A samozřejmě jsem měl tu čest ty základní ochutnat. Takže jsou to „mikropirožky“, které jsou plněné (v jejim případě) masovou směsí. Tyto „těstoviny“ se po uvaření šoupnou na talíř a buďto si je zalijete zakysanou smetanou anebo jsme je konzumovali polité kečupem (pravověrní Italové asi právě zaplakali). Mohu povědět, že je to skvělé jídlo, je to nový rozměr, je to bašta, je to něco, co se dá připravit „do foroty“, zamrazit a pak poměrně jednoduše ohřát........VELMI DOPORUČUJI (i když máme jaksi vrozenou averzi vůči všemu, co má zn. RU). Povím vám, Lusja mi již připravila takové netradiční ruské lahůdky, o kterých se mnoha lidem zatím ani nezdálo. Nejblíž se svými tipy byla zatím Babi…
A čím jsi je plnila, masem? Děkuji Ti mnohokrát za vyzkoušení receptu!
Měj se krásně ;o)
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Já jsem k nim dnes udělala teplou sýrovou omáčku a byly taky mňam!!
opagme, děkuji Ti za poučný a dokreslující komentář. 50 pilmení sníst na posezení, to je ale síla! No možná pro dřevorubce je to tak akorát ;o) O tom octu a smetaně jsem věděla, ale ne tak o rajčatech a jejich přípravě - moc zajímavé!
Přeji Ti pěkný víkend!
6 příspěvků 25.1.09 03:43
Pelmeně byly v naší rodině vždy jedním z nejoblíbenějších jídel. Vařili jsme je výhradně s mletým masem, ty s ovocem se jmenují vareniky.. Většinou se počítalo na každého cca 20 kousků (to pro nás pro Čechy, ale Rusové počítají cca 50 ks/ osoba). Chci jen doplnit jak se pelmeně jí - většinou s kysanou smetanou, nebo se zředěným octem (jako na naši tlačenku). Stojí za to také vyzkoušet studenou rajčatovou omáčku - rajčata překrojíme na půlku, nastrouháme na hrubém struhadle a vznikne nám rajčatová pasta. Přidáme česnek, sůl a pepř. Tento způsob je běžný hlavně ve Střední Asii, kde se tato studená omáčka jí k nejrůznějším vařeným plněným taštičkám.. (manty vařené v páře, pigodi z kynutého těsta v páře, apod.)
děkuji Ti mockrát, že sis našla chvíli a podělila se s námi o Tvoji rodinnou zkušenost i si zavzpomínala na svoji babičku! Recept na Pirogi - Pirožky je také na Labužníku a i tento Rybnik Asi je také znáš ;o)
Moc pěkný den!
163 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi,
Moje babička pocházela z ukrajinské Volyně
a dělala tyhlety pelmeně - ale říkala jim pirohy. Dělala je s mletým
masem, se slanou tvarohovou nádivkou a nasladko s třešněmi -
kompotovanými. Mohla jsem se po nich utlouct - a s věkem se mi i měnily
chutě: jako dítě jsem měla nejradši ty třešňové a postupně jsem
přešla hlavně na masové… nad čtením Tvého receptu na mně padla
krásná nostalgie, a i když babička už mi je nikdy neuvaří, stejně si na
ni vždycky vzpomenu, když někde takový recept uvidím, nebo když si její
pirohy - pelmeně udělám
Díky, Babi, a přeju krásný den 
děkuju za moc krásný recept a za výklad o sibiřských lovcích
589 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak já to tedy někdy v budoucnu zkusím s těmi povidly, ale pochybuji, že moje „pelmeni“ budou tak hezké, jako ty na obrázku… ;o)))
Přeji hezký den
)
Víš, že jeden se nazývá pelmen a více pelmeni? Těsto se dá plnit sladkými nádivkami, což se i v Rusku dělá. Do povidlí však zamíchej třebas nastrouhaný perník (no záleží na jeho hustotě). Plní se také na př. houbovou, nebo zelnou směsí atd. Dovnitř se kdysi dávala stříbtná mince, nebo bobkový list a ten kdo jej našel, měl štěstí zaručeno ;o) Těsto existuje také s vejcem, ale myslím si, že to už netí tak autentické (ale asi i ten recept přidám k tomuto).
Přeji Vám pohodu, a zajisté neméně tak Okurce!
589 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, dá se toto těsto plnit i sladkou náplní??? třeba povidlovou???
zaujalo mne totiž to mražení hotových pelmení, měla bych tak nachystané jídlo pro Okurku, ale ona má raději sladké náplně než masové…
přeji hezký víkend
)
DĚKUJU TI ;o)
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Tedym babi, klobouk dolů - to je naprosto vyčerpávající výklad ke skvělému receptu!
Díky *