Recept Základní těsto na pizzu

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Do mističky nalijeme vodu a rozpustíme v ní cukr. Přidáme droždí a rozmícháme ho vidličkou. Misku zakryjeme a na 10 minut postavíme na teplé místo, až kvásek vzejde a na povrchu se objeví pěna. 2. Do mísy prosijeme mouku a sůl, vetřeme máslo a uprostřed uděláme důlek. Kvásek promícháme, vlijeme do mouky a vypracujeme měkké těsto. 3. Na lehce pomoučené pracovní desce těsto prohněteme - přehneme ho směrem k sobě a klouby rukou ho tlačíme směrem od sebe a dolů. Pak těstem pootočíme o 90° a vše opakujeme tak dlouho, až je těsto hladké, pružné a nelepí se. 4. Vypracované těsto vložíme do čisté lehce pomoučené mísy a zakryjeme ho mikrotenovou fólií. Na teplém místě ho necháme kynout asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Chceme-li, aby kynulo pomalu, necháme ho přes noc v chladničce. 5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou desku a pěstmi z něj vytlučeme vzduch. Znovu těsto prohněteme a válečkem ho vyválíme podle pokynů v receptu do kulatého nebo oválného tvaru. *Tip:* Z dvojnásobného množství surovin si můžeme připravit čtyři základy na pizzu. Těsto vypracujeme podle pokynů 1-5, rozdělíme ho na 4 stejné díly a z každého vyválíme kulatou placku o průměru 20 cm. Rozložíme je na tácky vyložené fólií a dáme do mrazáku. Když ztuhnou, přemístíme je z tácku do pevné nádoby nebo do mikrotenového sáčku a uložíme do mrazáku. Při přípravě pizzy ze zmrazeného těsta položíme připravený základ na vymazaný plech, navrch rozložíme náplň a pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 220 °C. *Poznámka:* Těsto necháváme kynout na teplém místě, například ve větrané kredenci nebo poblíž topení, případně můžeme urychlit kynutí v mikrovlnce: Vypracované těsto dáme do mísy a zakryjeme fólií. Špičkou nože nebo jehlou fólii na dvou nebo třech místech propíchneme, aby se nenafukovala. Na 10 vteřin vložíme do trouby nastavené na nejvyšší stupeň a pak necháme 5-10 minut stát. Tento postup opakujeme tak dlouho, až těsto zdvojnásobí objem. Z mísy odstraníme fólii a těsto vyklopíme na pracovní desku poprášenou moukou. prohněteme 1-2 minuty do hladka a vytvarujeme podle pokynů uvedených v receptu. Čerpáno z knihy Recepty pro jeden hrnec - One Dish Meals The Easy Way (1996).

Recept je z kategorií: Základní těsto

Nahlásit recept

  • 13.10.04 vloženo
  • 33613x zobrazeno

Ingredience

  • *Uvedené množství odpovídá dvěma hotovým pizzám o průměru asi 23 cm:*
  • 150 ml vlažné vody
  • 1/2 KL moučkového cukru
  • 1 KL sušeného droždí
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 KL soli
  • 50 g másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Základní těsto na pizzu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Jenofefa
1315 příspěvků 13.07.09 17:47
Re: Základní těsto na pizzu

Pardon, chybička se vloudila: **Mikrovlnné trouby **

Jenofefa
1315 příspěvků 13.07.09 17:45
Re: Základní těsto na pizzu

Já to vím, to byl pokus o ironii. Myslím, že je užitečné si občas něco přečíst, např. **O vaření v mikrovlnce koluje mnoho nesmyslných mýtů ** nebo článek Doc. RNDr. Luďka Pekárka, Dr.Sc. na stránkách Státního zdravotnického ústavu
**Mikrovlnné trouby **

Landospandos
256 příspěvků 13.07.09 07:03
Re: Základní těsto na pizzu

Ne, nerozkládala. Ani bílkoviny, ani cukry, ani tuky, ani nic jiného. Pouze ohřívá na jiném principu, než je běžný ohřev teplem. Občas ten fígl s mikrovlnkou používám, když se těstu nechce kynout a jak se tak dívám, rodina je kompletní, vypadá zdravě a spokojeně :-). Domnívám se, že kdyby MVT byly škodlivé, dávno by se už neprodávaly.

Jenofefa
1315 příspěvků 13.07.09 02:47
Re: Základní těsto na pizzu

Ona je někdy rozkládala? Tedy mikrovlnka bílkoviny?

mirkuj
15 příspěvků 13.07.09 01:48
Re: Základní těsto na pizzu

Se mi líbí nejvíce použití mikrovlnky. Je to hlavně zdravé !? Mikrovlnka už svým zářením nerozkládá bílkoviny, nebo ano ?

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Abies, to jsem ráda, že i Tobě se pizza povedla, asi v té kuchařce fakt nekecali, protože to opravdu funguje! ;o)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Takhle dobrou domácí pizzu jsem měla poprvé, navíc i studená byla výborná. Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně na program „příprava těsta“ a rovnou z dvojité dávky. Vzduch jsem z něj vytloukla až poté a vyválené pláty jsem nechala chvilku ještě kynout, než jsem stihla připravit různé zeleninky, slaninky, houbičky a sýry a pod. :) Díky za recept, je báječný! :o)

marmelada
1642 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Tohle těsto jsem nedělala, ale běžně mám zkušenost s instantním čili sušeným droždím takovou, že vynechávám fázi kvásku, droždí rozmíchám v mouce a pak přidávám ostatní ingredience dle receptu. Pokud zadělávám v pekárně (tedy vždy), tak začínám od tekutých a navrch suché, ale to je v pekárně obvyklé. Droždí se rozdělí pravidelně a nevyběhne v tekutině naprázdno.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Povedlo se. Těsto šlo krásně vytvarovat, fakt, žádný problém. Jako pokryv jsem dala kečup, sterilované žampiony, šunku a sýr, posypala oreganem, protože malej ho má rád a žampiony jsem naopak ukryla do nejspodnější vrstvy, protože ty on nerad a zbaštil vše beze zbytku. ;o)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Zuzu, díky tomu, že babi vložila chybný odkaz u svého receptu domnívaje se, že prezentuje asi svůj hovězí vývar (nebo jestli myslela hovězím vývarem mě, že by vedle Veselé krávy osceoly přibyl ještě hovězí vývar z pendy, to nevím ;o), dostala jsem se k tomuto receptu. Ještě včera bych Ti napsala, že je recept pouze opsán, dnes už začíná být zkoušen. Zatím info ze zpracování těsta - je skvělé, hned hotové, nelepí se, kvásek bez problémů vykynul (jen je lepší ty suché kvasnice rozmíchat v troše vody a až pak vylít do toho požadovaného množství, lépe se to rozmíchává). Teď těsto kyne a pak se uvidí. Pokud máš větší rodinu nebo plnou jedlíků, dělej to hned z dvojité dávky. (Upozorňuji, že je to třetí kynuté těsto v mém životě ;o))) )

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Pendo, máš to těsto osobně vyzkoušené nebo je to jen opsané?

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

ano, sušené je instantní (aspoň si myslím) ;-)

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Pendo, sušené droždí je totéž co instantní droždí? Kupuji takové malé modrobílé sáčky, na kterých je napsáno instantní droždí, anebo klasické čerstvé kvasnice zabalené v kostce..

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz