Recept Základní těsto na pizzu

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

1. Do mističky nalijeme vodu a rozpustíme v ní cukr. Přidáme droždí a rozmícháme ho vidličkou. Misku zakryjeme a na 10 minut postavíme na teplé místo, až kvásek vzejde a na povrchu se objeví pěna. 2. Do mísy prosijeme mouku a sůl, vetřeme máslo a uprostřed uděláme důlek. Kvásek promícháme, vlijeme do mouky a vypracujeme měkké těsto. 3. Na lehce pomoučené pracovní desce těsto prohněteme - přehneme ho směrem k sobě a klouby rukou ho tlačíme směrem od sebe a dolů. Pak těstem pootočíme o 90° a vše opakujeme tak dlouho, až je těsto hladké, pružné a nelepí se. 4. Vypracované těsto vložíme do čisté lehce pomoučené mísy a zakryjeme ho mikrotenovou fólií. Na teplém místě ho necháme kynout asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem. Chceme-li, aby kynulo pomalu, necháme ho přes noc v chladničce. 5. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou desku a pěstmi z něj vytlučeme vzduch. Znovu těsto prohněteme a válečkem ho vyválíme podle pokynů v receptu do kulatého nebo oválného tvaru. *Tip:* Z dvojnásobného množství surovin si můžeme připravit čtyři základy na pizzu. Těsto vypracujeme podle pokynů 1-5, rozdělíme ho na 4 stejné díly a z každého vyválíme kulatou placku o průměru 20 cm. Rozložíme je na tácky vyložené fólií a dáme do mrazáku. Když ztuhnou, přemístíme je z tácku do pevné nádoby nebo do mikrotenového sáčku a uložíme do mrazáku. Při přípravě pizzy ze zmrazeného těsta položíme připravený základ na vymazaný plech, navrch rozložíme náplň a pečeme 30-35 minut v troubě předehřáté na 220 °C. *Poznámka:* Těsto necháváme kynout na teplém místě, například ve větrané kredenci nebo poblíž topení, případně můžeme urychlit kynutí v mikrovlnce: Vypracované těsto dáme do mísy a zakryjeme fólií. Špičkou nože nebo jehlou fólii na dvou nebo třech místech propíchneme, aby se nenafukovala. Na 10 vteřin vložíme do trouby nastavené na nejvyšší stupeň a pak necháme 5-10 minut stát. Tento postup opakujeme tak dlouho, až těsto zdvojnásobí objem. Z mísy odstraníme fólii a těsto vyklopíme na pracovní desku poprášenou moukou. prohněteme 1-2 minuty do hladka a vytvarujeme podle pokynů uvedených v receptu. Čerpáno z knihy Recepty pro jeden hrnec - One Dish Meals The Easy Way (1996).

Recept je z kategorií: Základní těsto

Nahlásit recept

  • 13.10.04 vloženo
  • 33805x zobrazeno

Ingredience

  • *Uvedené množství odpovídá dvěma hotovým pizzám o průměru asi 23 cm:*
  • 150 ml vlažné vody
  • 1/2 KL moučkového cukru
  • 1 KL sušeného droždí
  • 200 g hladké mouky
  • 1/2 KL soli
  • 50 g másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Základní těsto na pizzu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Základní těsto na pizzu

Jenofefa
1315 příspěvků 13.7.09 17:47
Re: Základní těsto na pizzu

Pardon, chybička se vloudila: **Mikrovlnné trouby **

Jenofefa
1315 příspěvků 13.7.09 17:45
Re: Základní těsto na pizzu

Já to vím, to byl pokus o ironii. Myslím, že je užitečné si občas něco přečíst, např. **O vaření v mikrovlnce koluje mnoho nesmyslných mýtů ** nebo článek Doc. RNDr. Luďka Pekárka, Dr.Sc. na stránkách Státního zdravotnického ústavu
**Mikrovlnné trouby **

Landospandos
256 příspěvků 13.7.09 07:03
Re: Základní těsto na pizzu

Ne, nerozkládala. Ani bílkoviny, ani cukry, ani tuky, ani nic jiného. Pouze ohřívá na jiném principu, než je běžný ohřev teplem. Občas ten fígl s mikrovlnkou používám, když se těstu nechce kynout a jak se tak dívám, rodina je kompletní, vypadá zdravě a spokojeně :-). Domnívám se, že kdyby MVT byly škodlivé, dávno by se už neprodávaly.

Jenofefa
1315 příspěvků 13.7.09 02:47
Re: Základní těsto na pizzu

Ona je někdy rozkládala? Tedy mikrovlnka bílkoviny?

mirkuj
15 příspěvků 13.7.09 01:48
Re: Základní těsto na pizzu

Se mi líbí nejvíce použití mikrovlnky. Je to hlavně zdravé !? Mikrovlnka už svým zářením nerozkládá bílkoviny, nebo ano ?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Abies, to jsem ráda, že i Tobě se pizza povedla, asi v té kuchařce fakt nekecali, protože to opravdu funguje! ;o)

AbiesAlba
400 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Takhle dobrou domácí pizzu jsem měla poprvé, navíc i studená byla výborná. Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně na program „příprava těsta“ a rovnou z dvojité dávky. Vzduch jsem z něj vytloukla až poté a vyválené pláty jsem nechala chvilku ještě kynout, než jsem stihla připravit různé zeleninky, slaninky, houbičky a sýry a pod. :) Díky za recept, je báječný! :o)

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Tohle těsto jsem nedělala, ale běžně mám zkušenost s instantním čili sušeným droždím takovou, že vynechávám fázi kvásku, droždí rozmíchám v mouce a pak přidávám ostatní ingredience dle receptu. Pokud zadělávám v pekárně (tedy vždy), tak začínám od tekutých a navrch suché, ale to je v pekárně obvyklé. Droždí se rozdělí pravidelně a nevyběhne v tekutině naprázdno.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Povedlo se. Těsto šlo krásně vytvarovat, fakt, žádný problém. Jako pokryv jsem dala kečup, sterilované žampiony, šunku a sýr, posypala oreganem, protože malej ho má rád a žampiony jsem naopak ukryla do nejspodnější vrstvy, protože ty on nerad a zbaštil vše beze zbytku. ;o)

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Zuzu, díky tomu, že babi vložila chybný odkaz u svého receptu domnívaje se, že prezentuje asi svůj hovězí vývar (nebo jestli myslela hovězím vývarem mě, že by vedle Veselé krávy osceoly přibyl ještě hovězí vývar z pendy, to nevím ;o), dostala jsem se k tomuto receptu. Ještě včera bych Ti napsala, že je recept pouze opsán, dnes už začíná být zkoušen. Zatím info ze zpracování těsta - je skvělé, hned hotové, nelepí se, kvásek bez problémů vykynul (jen je lepší ty suché kvasnice rozmíchat v troše vody a až pak vylít do toho požadovaného množství, lépe se to rozmíchává). Teď těsto kyne a pak se uvidí. Pokud máš větší rodinu nebo plnou jedlíků, dělej to hned z dvojité dávky. (Upozorňuji, že je to třetí kynuté těsto v mém životě ;o))) )

rastoba
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Pendo, máš to těsto osobně vyzkoušené nebo je to jen opsané?

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

ano, sušené je instantní (aspoň si myslím) ;-)

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Základní těsto na pizzu

Pendo, sušené droždí je totéž co instantní droždí? Kupuji takové malé modrobílé sáčky, na kterých je napsáno instantní droždí, anebo klasické čerstvé kvasnice zabalené v kostce..

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Houbová smaženice Houbová smaženice
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz