Recept Zadělávané dršťky na sladkokyselo Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Zadělávané dršťky na sladkokyselo

Úvod

Zadělávané dršťky na smetaně na sladkokyselo pro jednoho až 4 osoby.

Postup

Není to klasická dršťková, protože je to bez cibule, česneku, papriky, majoránky, pepře, ale jsou to dršťky na smetaně.
Zakoupíme si 1 kg předvařených drštěk, tyto ještě krátce povaříme ve vodě, vodu odstraníme, nalijeme znovu vodu, přidáme dršťky, sůl, nové koření, bobkový list a vaříme dršťky do měkka. Když jsou dršťky již měkké a vývar z nich zredukovaný, odstraníme koření.

Do zredukovaného vývaru uděláme záklechtku z mléka a hladké mouky nebo změklé máslo prohněteme s hladkou moukou, vloužíme do vývaru a přiměřeně zahustíme vývar s dršťkama asi 15 minut opatrně povaříme za stálého míchání. Přidáme podle množství máslo, cukr, citronovou šťávu, muškátový nastrouhaný oříšek a smetanu. Pokud je chuť lehce sladkokyselá, přípravu ukončíme. Podáváme s knedlíkem, vařeným bramborem nebo jen tak bez přílohy. Přeji dobrou chuť.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 15.12.11 vloženo
  • 5527x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg předvařených drštěk
  • voda
  • sůl
  • bobkový list
  • nové koření
  • citronová šťáva nebo ocet
  • cukr
  • 200 ml mléka
  • trocha hladké mouky
  • 100 g másla nebo 200 ml smetany na šlehání (nebo oboje podle chuti)
  • muškátový oříšek

Doporučená příloha

  • knedlík, vařený brambor

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 09.11.13 13:51

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Zadělávané dršťky na sladkokyselo

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
sveva
751 příspěvků 18.12.11 14:01

Zaujal mne recept se smetanou. Připravuji jinak než je obvyklé v Česku a nezadělávám moukou, ale tu smetanu zkusím.
Casinovi také do hlavy nevidím, někdy mám potíže pochopit jeho osobité komentáře a vidím, že nejsem sama. O koze a o voze? Možná proto, že recept je na zadělávané drštky a diskuze se vedla kolem drštkové polévky. :wink:
Zdravím.

 
casino
4479 příspěvků 16.12.11 12:15

Děkuji :-)
Takže, dalo by se říci „Gulášová po našemu“… :-) :mrgreen:

 
ivan14
68 příspěvků 16.12.11 11:01

Casino (a spol.), ta držková ze slepice je úplně triviální. Prostě uvařím slepici s kořenovou zeleninou, pár pepři a solí do skoroměkka. Maso vyberu a oberu, vývar přecedím a zavařím do něj cibulovou jíšku s paprikou (samozřejmě každý ať tam dá to, na co je v držkové zvyklý). Lepší kousky masa (prsíčka, stehýnka) upravím na paprice, to drobnější hodím dovařit zpět do polívky - a je to. Chutná to i lidem, co specifický odér drštěk nemusejí. A pokud je slepice ve výprodeji za pár korun…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 21:12

Alis, tak ten Aniččin recept se mi moc líbí, rozhodně to zkusím a snad to i mé Aničce bude chutnat. :think: :-D
wydro, rád bych s tebou souhlasil, co přímo souhlasím, jen tu jiné než předvařené nekoupím. Nejsou úplně, to nee, ale přesto předcařené = čisté. To snad na závadu není :roll:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 20:32

Hlavne na jakekoliv jidlo „drstkove“ bych nepouzila predvarene ! To je jako koupit varene hovezi a delat z nej polivku. 8-o

 
Alis
2617 příspěvků 15.12.11 20:22

Když budete šetrní jako Aničkav, pak uvaříte dršťkovou polévku podle jejího receptu (viz komentáře pod tímto receptem: http://www.labuznik.com/…a-rajcatech/ ). A budete krochkať a krochkať a krochkať… :-D

 
casino
4479 příspěvků 15.12.11 20:19

w :-P dra :mrgreen:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 20:13

drobek ........... Ano casino, máš pravdu jako vždycky. Autor o dršťkách a já taky. Autor tam dá smetanu a já taky. Skutečně rozdíl jak mezi volem a kozou. Jen nějak náhle nevím kdo je kdo.

:lol: :lol: :lol: :potlesk:
 
casino
4479 příspěvků 15.12.11 20:10

ivan14, ta držková ze slepice by mě zajímala :-)
di, já mám vždy dršťky v mrazáku, a teď, v době adventu raději i držku u ledu :mrgreen: ale nedá mi to: Vy patrně odhadnete lépe hmotnost slépky a jejího žaludku :-) Pak už by šlo spočítat, proč je ekonomičtější vařit knihu s čepicí a ne slepici :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Edit:
Jj, Drobek, souhlasím… :P
Jj, di, souhlasím… :palec:

Příspěvek upraven 15.12.11 v 20:14

 
di
2451 příspěvků 15.12.11 20:02

Drobku, mám pocit, že casino neměl v 18:38 na mysli zrovna Vás - ale nejsem jeho mluvčí a do hlavy mu nevidím, takže Vám to jistě vysvětlí sám.
P.S. Po editaci a shlédnutí mexického receptu - to musí být dobrota!

Příspěvek upraven 15.12.11 v 20:04

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 20:01

Di, ano, jde o zvyk. Víš jak chutná mexická dršťková?

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 19:59

Ano casino, máš pravdu jako vždycky. Autor o dršťkách a já taky. Autor tam dá smetanu a já taky. Skutečně rozdíl jak mezi volem a kozou. Jen nějak náhle nevím kdo je kdo.

 
di
2451 příspěvků 15.12.11 19:26

U nás momentálně stojí kilo předvařených drštěk cca 100,– Kč, kilo slepice cca 40,– Kč (možná to jinde stojí míň, beru to podle naší samošky).

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 18:58

Ivan14, myslim, ze mnozstvi syrovych drstek na polivku je levnejsich nez ta pipina ! Zas tak strasne drahe nejsou. Ale jak mam rada polivky a omacky se smetanou, tak drzky se smetanou stejne, jako kure na paprice s bramborovyma knedlikama, by mi do huby opravdu neslo :roll:

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 18:56

Anitta, asi tak jako jsou „moc dobre“ ryby :twisted: :-P

 
Anitta
521 příspěvků 15.12.11 18:50

Jak muze byt drstkova moc dobra...... :twisted:

 
casino
4479 příspěvků 15.12.11 18:38

No, autor o voze…, vy o koze… :mrgreen:

 
di
2451 příspěvků 15.12.11 18:33

Drobku: ono je to asi otázka zvyku. Třeba Bulhaři dršťkovku (=škembe čorba) jinak nedělají a je moc dobrá. Pro inspiraci posílám jeden recept od Rachada: http://www.souk.cz/?…

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 16:31

Já jsem ondyno objevil dršťkovou po pražsku. No, po pražsku je proto, že je tam ještě šunka, a v polévce je smetana taky. Abych pravdu řek, uvařil, snědl a moc mi to nejelo. Jo, může to být moje chyba, celý recept je tady Dršťková po pražsku.

 
ivan14
68 příspěvků 15.12.11 10:48

Ale Wydro, proč ne smetana? Jako cokoliv na smetaně…Mně osobně na držkách vadí jediná věc, a to je současná cena (držkovou polívku dělám ze slepice), jinak bych to zkusil. A zkusím, až nebudu mít žlab tak vysoko. Dávám do oblíbených.

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.12.11 09:43

Zadelavane drstky znam z detstvi z domova, patricne držky jsem delala nad talirem, ale nakonec to bylo docela dobre. Majorankou dochucene, ne oriskem. Ale co si nedokazu (snad ani nechci) predstavit, je v tech drstkach smetana :roll:

Příspěvek upraven 15.12.11 v 09:43

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz