Recept Vídeňské křehké mandlové rohlíčky Rugelach Pra

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Vídeňské křehké mandlové rohlíčky Rugelach

Postup

Těsto: V míse rozdrobit máslo do mouky, jako na přípravu drobenky. Přidat sýr a také ho rozdrobit. Vypracovat, až těsto vytvoří kouli. Rozdělit těsto na dvě části a každou zabalit do plastikého filmu. Dát do chladničky. Náplň: Rozmíchat zavařeninu, aby se dala dobře rozetřít. V misce smíchat cukr a citronovou kůru. Postup: Na trochu pomaštěném povrchu rozválet koule těsta. Čím větší a tenčí kruh je, tím křehčí budou rohlíčky. Kruhy by měly být alespoň 23cm velké. Potřít je zavařeninou, posypat mandlemi a cukrem s kůrou. Nakrájet kruhy na na 12 klínů a jeden po druhém pevně srolovat od široké venkovní strany do špičky. Srolovaným trochu ohnout rožky do tvaru rohlíčků. Poskládat je na pečícím papírem vyložený plech asi 3 cm od sebe. Předehřát troubu na 180°C. Našlehat vejce a potřít jím rohlíčky. Posypat je mandlemi navíc a hrubým cukrem (nemáte-li, tak pocukrovat až po upečení pudrovým cukrem). Péct po 20-25min. do zlatohněda. Přendat je na mřížku a nechat vystydnout. P.S.: Hrubý cukr se dostane koupit v ¨Ikea ¨¨obchodech pod jménem ¨Rae sokeri¨- perlový cukr. Ráda ho používám na koláče a cukroví. Rugalach je tradiční židovské cukroví na svátek Hanukkah. Mohou se plnit různou náplní, jako je maková, ořechová, z hrozinek a z jiného ovoce. Také ingredience jsou různé, někdy se používá ořechů, kyselého mléka atd., ale těsto je většinou z mouky, másla a krémového sýru.

Recept je z kategorií: Cukroví

Nahlásit recept

  • 17.11.02 vloženo
  • 10592x zobrazeno

Ingredience

  • Na 24 rohlíčků:
  • 125g polohrubé mouky
  • 115g másla, vychlazeného, pokrájeného na kostky
  • 115g krémového sýru, vychlazeného, pokrájeného na kostky
  • 250g meruňkové zavařeniny
  • 50g pudrového cukru
  • 70g oloupaných, na sucho opražených posekaných mandlí
  • 1 lžička citronové kůry z vosku zbaveného citronu
  • 1 vejce
  • 30g posekaných mandlí navíc, nebo mandlových lupínků
  • 40g hrubého cukru, nebo pudrového

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vídeňské křehké mandlové rohlíčky Rugelach

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Rugalach - Dali...

Mockrát Ti děkuji za vyzkoušení receptu a jsem ráda, že Ti tak chutnal ;o)

Krásný víkend Ti přeje,

Labužník Dali02
23 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Recept jsem vyzkoušela, rohlíčky jsou výborné. A to jsem neměla krémový sýr, tak jsem tam dala úplně obyčejný tvaroh. Marmeládu merunkovou, mandle a ostatní podle receptu. Asi je dost důležitá ta citronová kůra, dobře to chutná. Rozhodně všem doporučuji ! V neděli je dělám znovu. Babi, dík za recept.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
¨Rugalach¨- Julko...

myslím si, že Tvoje rozhodnutí použít ricotta sýr bylo výborné! (mimo jiné, je to jedno, jak se co píše, hlavně že si rozumíme ;o) Já mám také ráda meruňkovou zavařeninu a někdy zase rybízovou i z černého rybízu. To jsou moje dvě nekoblíbeněkší zavařeniny. Jsem moc ráda, že Ti rohlíčky chutnají a děkuji Ti za vyzkoušení receptu!

S pěkným pozdravem,

Labužník Julka02
46 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Milá babi. Tyto rohlíčky, ať vídeňské nebo židovské, jsou božské. Použila jsem meruňkovou zavařeninu a mandle - skvělá kombinace. Do těsta jsem z nedostatku jiného sýra použila riccottu (píše se to tak snad?), která byla v lednici a bylo výborné. Dělala jsem rohlíčky raději hned z dvojité dávky a dobře jsem udělala. Díky za recept.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: ¨Rugalach¨.

Andry, moře díků nejen za expertízu v těchto rohlíčkách, ale i za předávání zkušeností na Alu§ku ;o)

Šárko, vysvětlení, co to je hrubý cukr je přímo v receptě ;o) ¨Rae sokeri ¨- perlový/hrubý cukr (načervenalá krabička) z obchodů Ikea, který se i vysokou teplotou nemění. Rohlíčky se však mohou pocukrovat mletým/pudrovým cukrem, po upečení, což je tradiční postup.

Krásný den!

Labužník Sarka
433 příspěvků 28.01.05 14:54
Babi,

prosim te, hruby cukr je krystal?

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Dovolim si odpoved misto babi… Myslim, ze rybizova bude taky dobra. Ja uz je delala se povicero druhu naplni, marmeladove jsou fajn (kroem hruskove), s orechama a tak taky dobre. Tvarohove (moje zamilovana plnka) nic moc - moc mdle. Dej vedet jak ti chutnaly :-))

Alu
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Babi, co myslíš, kdybych dala místo meruňkové zavařeniny rybízovou? Ovlivnilo by to asi tu chuť hodně, viď? Mám totiž načatý dvě rybízový a nechce se mi meruňkovou načínat. :-)

Labužník Andry02
121 příspěvků 22.01.05 17:55
Babi,

ja dekuju za recept, ani nevis jak dlouho jsem ho shanela. A hlavne, zase jsem byla za hvezdu pekarskeho umeni a to jen diky tvemu receptu!!!!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Rugalach...

Promiňte, utekl mně nadpis. K debatě, jsou-li rohlíčky vídeňské nebo židovské? Jsou obojí a to, že jsou židovské se pozná podle názvu ¨Rugalach¨. Recept mám od svojí víděňské tety Elsy, proto víděňské. Rugalach jsou malé jednosoustové rohlíčky vesměs plněné různámi nádivkami, jako jsou hrozinky (mleté, nebo jiné ovoce) maková nádivka, ořechová, nebo různé jamy. Těsto je vesměs připraveno z tučného krémového sýru. Používají se k židovským svátkům Hanukkah. Na druhou stranu osobně si myslím, že zavádějící název je židovské pečivo (v pražské cukrárně), když se rohlíčky vlastně jmenují Rugalach. Židovského pečiva je hodně ;o)

Děkuji Ti Andry za jejich vyzkoušení a chválu ;o)

Příjemný zbytek víkendu všem!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Vídeňské, nebo židovské?
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Nový obrázek ke starému receptu - děkuji Pepíčku ;o)
Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Ja na to taky prisla kdyz jsem hledala recept na Zidovske rohlicky, ktere znam z Bake shopu v Praze. Zkousela jsem s listovym testem, no a nejak to neni ono. Tyhle jsou fakt uzasne. Vrele doporucuju vyzkouset!!!
Jeste jsem nasla jednu variantu s kysanou smetanou, hodim ji sem jako dalsi recept.

Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Pendo, tak to je jasný a myslím, že tam pořád nějací žijí ne ? Přesto si myslím, že by se to mělo jmenovat židovské rohlíčky, protože vídeňské je poněkud zavádějící.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Pajinko, ale i ve Vídni žili židi, nebo myslíš, že ne? A Zuzo, ano, i já bych uvažovala tak, jako ty, krémový sýr=gervais=žervé, lučina a jim podobné

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Ten krémový sýr - to se myslí např. žervé, lučina?

Pájinka
152 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

rohlíčky Rugelach u nás prodávají jako židovské pečivo. Tak nevím, jestli jsou vídeňské ?!

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

jedině to zkusit s kupovaným listovým těstem, nebude to teda určitě totožné, co se chuti týče, ale usnadní to práci…

Labužník Andry02
121 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Vídeňské křehké mandlové rohlíčky ¨Rugalach¨ (PRA).

Je to naprosto uzasne, behem hodinky jsme to s mamkou spraskly jen ve dvou a ja jdu delat dalsi davku :-))) Jen ta patlacka s testem - nemate nekdo tip nebo nejaky zlepsovak kudy na to?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz