Recept Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Pečivo nakrájíme na kostičky a zalijeme je vejci, která jsme rozšlehali v mléce.
Uzené a brokolici nakrájíme na kostičky stejně velké jako pečivo, přimícháme nasekané kopřivové natě, vše smícháme dohromady, osolíme, opepříme a dochutíme utřeným česnekem.
Směs dobře promícháme a rozetřeme do pekáčku nebo zapékací misky. Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C nejprve přikryté 25 minut. Poté odkryjeme, zvýšíme teplotu a dalších cca 20 minut dopékáme, dokud nemá nádivka křupavou kůrčičku.

Recept je z kategorií: Uzené maso

Nahlásit recept

  • 14.03.08 vloženo
  • 26505x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g uzeného vepřového (nejlépe krkovička)
  • 6 rohlíků nebo housek
  • 6 vajec
  • 200 ml mléka
  • hrst mladých kopřiv
  • 250 g brokolice (nemusí být, ale já ji dávám)
  • 4 stroužky česneku
  • pepř
  • sůl

Doporučená příloha

  • bramborový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
gmp
1603 příspěvků 14.04.09 20:17
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Letos jsem to velmi zdárně inovoval, zalil jsem housku, resp. toustový chléb vývarem z masa a pak přidal rozšlehaný žloutek a do toho zapracoval sníh. Dělal jsem ji 3×. Miloš

 
Alis
2617 příspěvků 13.04.09 21:31
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Povedla, povedla… jako každý rok, se spoustou mlaďounkých kopřiv, bez česneku a s uzeným masem z uzených žeber, s muškátem, prostě klasika, co nepotřebuje žádnou obměnu ani inovaci :-))

 
dag
539 příspěvků 13.04.09 21:26
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Bez česneku to nejde a trochu víc kopřiv.Taky dáváme popenec, když je a samozřejmě petrželku.
Nádivka je prima.
Já pro celoroční nádivku suším pár hrstí mladých kopřiv, abych měla celý rok.Je to takový zvyk, co se u nás pěstoval. A vedle té nádivky lze s odvarem s úspěchem oplachovat umyté vlasy.ˇuspěch je, že se lesknou.

 
Eja
3831 příspěvků 13.04.09 20:05
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Tak jak se vám letos povedla ?
Kromě hromady pažitky jsem přihodila po trošce od všeho, co mi na balkoně padlo do ruky ( tymián, šalvěj, libeček, bazalka - jen rozmarýn a estragon jsem radši vynechala), všeho ostatního „přiměřeně“ - a byla moooc dobrá.

 
alena45
588 příspěvků 15.03.09 00:37
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Esme na tom obrázku čomu ty hovoríš řeřicha, po slovensky žerucha je možno to čomu sa tu ľudovo hovorí kapucínka. Ten kvet je trochu plnší, ale možno je to iná odroda. A o nich som kedysi čítala, že sú veľmi chutné. No my sme ich mali na ozdobu, zistila som to až potom. No ale prekvapuje ma, aký všelijaký plevel sa dá jesť, minule ste spomínali portulák, teraz pupenec, už sa teším, ako ma mama pošle niekam, ked jej to pripravím.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - Bona,

velikonoční zvyky sem byly přivezeny před dvěma staletími z Matičky Anglie.
Jaro se tu nevítá, neboť do jara je ještě daleko.
O Boží hod děti hledají na zahradách v trávě čokoládová vajíčka které jim tam nechal králíček (Easter Bunny).
Každá národnost si to tu slaví po svém, aspoň tak jak si to pamatuje.
Lidé se navzájem navštěvují a jelikož je tu počasí na venek po celý rok, většina pořádá BBQ.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše-Esme,

těší mě, že jste si pochutnali. Já jsem do ní letos dala místo kopřiv polníček (celé lístky), protože jsme zůstali v Praze. A přidala jsem lahůdkový (pěkně solený a voňavý) uzený bůček, asi 20 deka na drobno. Krásně to celé ovoněl, nesmím na něj zapomenout ani příští rok!!
Mimochodem, přemýšlela jsem o tom, že v Austrálii máte teď podzimní počasí, jestli se nepletu… Mají australské Velikonoce také symboly jara - větvičky, osení, vajíčka, kuřátka a jiná mláďátka ? Asi se neslaví příchod jara nebo jo? Ptám se možná hloupě, ale fakt nevím… Díky. B.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - Bona,

včera jsme měli návštěvu. Po nádivce se jen zaprášilo.
S brokolicí to není špatný nápad. Servírovala jsem to s plátky vařené červené řepy. Moc se k tomu hodí.
Díky za recept, už je v oblíbených.

Sigrid, díky za dodatečnou botanickou informaci. Člověk se naučí něco nového každý den. :-))))

 
HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Sigrid, internet nabízí lepidium sativa i lepidium sativum :-)

 
sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Esme, to co máš tady na fotce je ve skutečnosti lichořeřišnice (pro botaniky: Tropaeolum majus), na vatě na tácku se pěstuje řeřicha setá (tuším Lepidum?? sativa??, moc mi to nesedí gramaticky), obojí je jedlé, dobré a do jakékoliv nádivky vhodné. Já už mám řeřichu nasetou, protože velikonoce jsou letos brzy a těch divokých plevílků bude zatraceně pomálu. Jinak spíš než na zeleniny bych se u nádivky upjala na bylinky - petrželku (hooodně), bazalku, šalvěj je vysloveně žádoucí (vyzkoušeno), už zmiňovaný šnitlík, tedy pažitka a určitě zelená cibulka, popřípadě medvědí česnek.
Popenec je opravdu asi děsný plevel, když jsme rekultivovali zahradu, triumfoval nad všemi roundup-y a touchdown-y, ale jsem ráda, že ho tam kolem plotu pořád mám, protože ho používám celý rok. Nejenom do nádivky, ale i do marinád, polévek, pomazánek. Ještě dodatek k obrázku - kvete drobounce, modrofialově.

 
Eja
3831 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Bono, moje babička taky :)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - Esme,

tohle je řeřicha, tady se pěstuje v truhlíkách za oknem, babička ji mívala a opravdu jsou poživatelné květy i listy.
Ale pod pojmem řeřicha si tu asi většina lidí představí vyklíčená semínka, vypadá to jako zelená travička a lze ji pěstovat i ve vlhké vatě (alespoň tak si to pamatuji z hodin přírodopisu…:-)) Ostříhá se to, naseká a sype na chleba s máslem a solí… a chutná to dobře… Od koupi a zasetí semínek neuplyne ani týden do pochutnání si na chlebíku.
Krásný den B.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-) - děvčata

díky moc za rady. Šnytlíku mám na zahrádce ještě dost. Ani ta rukola by nemusela být marná.

Gmp, zmiňuješ řeřichu. Výborný nápad. Jenom jsem nerozhodná čemu se vlastně říká v ČR řeřicha. Obrázky ukazují pokaždé něco jiného.
Já říkám řeřicha tomuhle:

Jíme jak listy tak květy. Má to příjemnou peprnou chuť.
Ale možná to řeřicha není. Poraďte.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Až to někde najdete, jen o proboha si nedávejte na zahrádku, je to jedlé jen na jaře, a úporný plevel, to že roste v Děčíně, v Pacově i pod Lysou horou v Beskydech dává velkou naději, že ho najdete. Esme a řeřicha, resp lichořeřišnice u vás neroste, Přes leto tím mám obrostlou chatu a mladé lístky úspěšně používám i pupeny, má to takovou pikantní, trochu ředkvičkovou chuť.

 
zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - jednoduše

Esme, Boní já dávám místo kopřiv hodně moc petrželky s pažitkou 1:1 a je vždycky výborná. Mám pocit, že se na Kladně ani jinak nedělá. Já i moje maminka ji tak děláme od nepaměti. Holky pa a hezký večer Tobě Boní a Esme Tobě hezký, usměvavý den :-))))))

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Jé, Esme, chtěla jsem Ti odpovědět přesně jako Eja…špenát, polníček, možná rukola. No a pažitka není nikdy na škodu, naopak :-)) A brokolice to udělá hodně šťavnaté a lehčí..
Po popenci se podívám, naštěstí táta rozumí všemožným bylinkám i „plevelu“, točil pár filmů o „zelené lékárně“ s bylinkáři a lidovými léčiteli, tak to snad spolu najdeme a neotrávím širokou rodinu…:-))) Á propos, pokud si myslíte, že neznáte nikoho, kdo byl hospitalizovaný pro otravu houbami, tak už znáte… Jsem to já, kupodivu přeživší..:-))

 
Eja
3831 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)- Esme

Co takhle polníček nebo mladý špenát? Nebo hodně, ale opravdu hodně pažitky - když nemám kopřivy, tak dávám hromadu pažitky a je to dobré.

 
esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-) - Bona,

už se těším.
Z ČR jsem tuhle dobrotu neznala, naučila mě ji tu kamarádka původem ze Slovenska. Ta tvoje verze se mi moc zamlouvá. Kopřivy ale tady neseženu. To bych se musela vydat do hor jako Maruška pro jahody. Čím bych je měla nahradit?
Popenec tady asi taky není. Ale pro tebe a ostatní Labužníky přidávám:

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

Gmp, jdu zjišťovat, co je to popenec a jak vypadá…! Dík.
A u nás se také občas řekne hlavička, jen můj manžel mě rozčiluje výrazem „fašírka“, který podle mně patří něčemu z masa. :-) B.

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)

U nás se tomu říkalo hlavička. Vždycky jsem se divil, že moje sestra má lepší hlavičku než já, vždycky jí něco chybělo, až jsem jí nachytal, dává tam popenec, je to strašnej plevel, ale hlavičku dochutí úplně přesně tak jak ji dělávala maminka.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)-Blaní,

my děláme vždycky dvě nádivky, maminka takovou tu klasickou masovou (namleté vařené maso, housky, vejce..) a já dělám tuhle výše zapsanou. Klasika je klasika, ale většinou se dříve zapráší po té mojí :-)))
Beránka peče ségra, kynuté mazance máma a já peču nekynutý slaďounký bochánek - recept jsem zapsala loni před Velikonoci.
Letos ale bude nejspíš všechno na mně, my čtyři zůstáváme v Praze - blízko zubní pohotovosti…:-))) Ách jo :-))), ještě že mám svoji malou kuchařinku :-) Papa B.

 
blanca.xy
647 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Velikonoční nádivka jednoduše, chutně - po našem:-)- Boní,

už se na ni těším, dělám ji podobně, jen vynechávám česnek a přidávám muškátový květ a zelenou petrželku. A s tou brokolicí je to prima nápad, aspoň to bude víc zelené :-). Kopřivy už rostou, v týdnu bude velká výprava.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz