Recept Uzený losos na fenyklovo-jablečném lůžku

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Uzený losos na fenyklovo-jablečném lůžku

Úvod

Pokud nemáte rádi vůni a chuť čerstvého fenyklu - nečtěte dál.
Ale je doba adventní - doba návštěv, kterým chceme udělat radost něčím lahodným. A rádi si vyhrajeme i se servírováním. Pokud ne advent, tak se blíží i konec roku…
Finanční náročnost se odvíjí od poměru surovin, lososa pro chuť nemusí být mnoho (a jak tak po sobě kontroluji recept, tak bych si asi dovedla představit ve stejné úloze i uzeného pstruha).

Postup

V misce smícháme kelímek Almette s kysanou smetanou, nepatrně osolíme a přidáme najemno nasekané chmýří z fenyklu a malý kousek nadrobno nakrájeného lososa.

Jablko neloupeme, jen odjádřincujeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Fenykl nakrájíme na podobně velké velmi tenké plátky.
Na pánvičce rozehřejeme MALIČKÝ kousek másla a trošku dobrého olivového oleje, přidáme plátky jablka a fenyklu a chvíli proháníme po pánvi, občas obrátíme - fenykl by měl ještě trochu křupat a jablíčko by se nemělo rozpadat.

Na druhé pánvi mezitím na dalším kousku másla připravíme plátky čerstvé bagetky dozlatova.

Fantazii při servírování se meze nekladou…

  • na talířek dáme každému trochu jablečno-fenyklové směsi, nahoru esteticky smotaný kousek lososa, vedle lžičku sýrového dipu a přiložíme bagetku
  • jednohubkové servírování - na servírovací porcelánovou/ke­ramickou lžičku dáme trochu sýrové směsi, kousek lososa a po plátečku jablka a fenyklu
  • už nevíme, co bychom si vymysleli, do sýrové směsi přidáme trochu rozpuštěné želatiny, necháme ztuhnout ve vhodné formě abychom získali cca 4-5 cm vysoký plát, z něj vykrájíme kolečka či jiné tvary, nahoru ladně pohodíme kousek lososa, okolo fenykl a jablko

Ve všech případech dílo dokončíme otočením pepřového mlýnku, strouhnutím citronové kúry a střikem olivového oleje ( ideálně citronového, ale nemusí být). Pokud nám zbylo fenyklové chmýří, je dekorace dokončena. Při tvorbě aranžmá jablečno-fenyklová směs trochu vychladne, což je žádoucí.

Recept je z kategorií: Chuťovky Ryby


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.12.12 vloženo
  • 3864x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 min

Ingredience

  • čerstvý fenykl - s chomáčky natě
  • jablko - pokud možno odrůda s červenou slupkou
  • uzený losos
  • chemicky neošetřený citron
  • 1 kelímek čerstvý sýr typu Almette
  • 1 PL zakysaná smetana
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř (nejlépe směs pepřů)

Doporučená příloha

  • bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 30.10.13 14:11

Óóóóó, ano! Nijak jsem se s úpravou nemazala, bylať to prostá večeře, ale je to skvělé!
Použila jsem Ricottu, kterou jsem měla v lednici a našlehala ji se lžící kysané smetany de lux (a s lososem).
Neměla jsem bagetku, ale toustový chléb na máslíčku byl také dobrý.
S větší péčí by to byla naprosto luxusní záležitost na slavnostní stůl! Doporučuji všem!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Uzený losos na fenyklovo-jablečném lůžku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
tlustá bába
1204 příspěvků 02.11.13 00:21

Di, potěší, obzvláště, jsou-li kanibalky (máma je ve znamení ryb)!
Kombinace jablíčka, fenyklu a lososa, zjemněného našlehaným sýrem, je úúúžasná. Jemnost a lahoda sama!
Je to stejná rafinovanost jako Zébulonino Rajče melba! Hele, to bych jí také mohla udělat (dám si třeba nohu za krk - a že to vidím jako téměř neřešitelný technický problém - hlavně, že jí, je to děs, má 45 kg).

 
di
2451 příspěvků 31.10.13 13:58

Tlustá bábo, takže říkáte, že tenhle recept potěší maminky? Tož jdu shánět fenykl a uzeného lososa, ta naše (tedy - je naše, nás všech, ale samozřejmě nejvíc manželova, ta jen moje umřela před rokem, celkem mladá, 71 není žádný věk), brzo přijede a chtěla bych jí jako vždy udělat radost. Jezdí sem jednou za čtvrt roku na kontroly na Žluťák…

Příspěvek upraven 31.10.13 v 14:00

 
tlustá bába
1204 příspěvků 31.10.13 10:56

Průběh večera byl takový, že máma dlabala, až se jí dělaly boule za ušima a na mě zbylo vylizování misky, lžíce fenyklu a plátek jablka. Alespoň toust jsem si k tomu opekla.
Ejo, je to moc dobré! V estetické úpravě perla na carském stole!

 
Eja
3811 příspěvků 30.10.13 17:42
Děkuji

Jsem ráda, že jsem přispěla ke zdárnému průběhu :mavam:

 
tlustá bába
1204 příspěvků 28.10.13 08:41

Ejo, vystřelila jsem první šíp a hned trefa do černého! To je ono! A mám po starostech! :potlesk:

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz