Recept Tofu podle staré poďobané dámy (ma-pcho tofu)

(Hodnoceno 1x) Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tofu podle staré poďobané dámy (ma-pcho tofu)

Úvod

Sečuánská kuchyně je symbolem kuchyně čínského západu a vyznačuje se značně ostrými pokrmy. Ve světě je dobře známé kuřecí maso s arašídy.
Ale nejznámějším pokrmem stále zůstává ma-pcho tofu, pojmenovaném podle jedné staré dámy (pcho) s poďobaným obličejem (ma)
Byla šéfkuchařkou restaurace v Čcheng-tu, kde připravovala tofu s mletým masem, sečuánským pepřem a chilli.
Sláva pokrmu se rychle rozšířila za hranice města a dnes patří mezi nejslavnější čínské pokrmy.

A já se nedivím, protože je to zážitek :-)

zdroj: ústní podání a Culinaria Čína

Postup

Tofu nakrájíme na 2cm kostky a krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a vychladíme ve studené vodě.

V předehřátém woku rozehřejeme olej, přidáme maso a opékáme ho za stálého drcení vidličkou, aby se rozpadlo na kousky.

Přidáme ostrou chilli pastu a pokračujeme v opékání. Vmícháme pastu z fermentovaných bobů, zázvor a mleté chilli a mícháme dokud maso nepřijme barvu kořenící pasty.

Přilijeme vývar a přivedeme k varu.

Do woku přidáme tofu a povaříme 3 minuty.

Vmícháme sójovou omáčku, česnek a cukr a podle potřeby osolíme. Obsah woku svážeme škrobem rozmíchaným ve vodě, posypeme drceným sečuánským pepřem a podáváme.

Recept je z kategorií: Tofu


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.05.15 vloženo
  • 6992x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 200g tofu
  • sůl podle chuti
  • 1-2 lžíce fermentovaných sójových bobů
  • 75g rostlinného oleje
  • 100g vepřového masa
  • 1-2 lžíce ostré chilli pasty
  • 3cm nasekaného zázvoru
  • špetka mletého chilli
  • 150ml masového nebo zeleninového vývaru
  • 2 lžičky světlé sójové omáčky
  • 1 lžíce nadrobno pokrájeného česneku
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 1/2 lžičky škrobu rozmíchaného v 1 lžičce vody
  • drcený sečuánský pepř.

Doporučená příloha

  • rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Frantiska 09.05.15 15:42

dnes vyzkouseno :) skvele

Odkaz na uvaření

daduuja 08.05.15 19:14

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Tofu podle staré poďobané dámy (ma-pcho tofu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Frantiska
927 příspěvků 11.05.15 08:41

@daduuja když on je problém koupit dobře tofu, často mi prijde moc kysele. Ja ho mam rada na kostky v zeleninových polevkach ci salatech.

 
daduuja
1133 příspěvků 10.05.15 18:34

Františko, jsem ráda, že chutnalo :-), protože tofu není moc populární. U nás si pochutnali i pánové, i když nejdřív koukali dost divně :-)

 
Frantiska
927 příspěvků 09.05.15 15:42

Dnes vyzkouseno :) skvele

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz