Recept Světoznámé Florentýnky (Fiorentine) Pra

(Hodnoceno 1x) babi Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Světoznámé Florentýnky (Fiorentine)

Postup

Na jamno posekat mandle, ořechy, hrozinky, kůru, třešně, a zázvor. Smíchat v míse. Rozehřát máslo v malém kastrolku, přidat cukr a míchat na mírném ohni, až se cukr rozpustí. Přivéct do varu a pomalu vařit po 1min. - nemíchat během varu, protože směs by zkrystalizovala. Směs má začít dostávat světle zlatavou barvu. Přidat máslovou směs a smatanu do smíchaných ořechů a ovoce. Dobře promíchat. Dobře vymazat plech máslem. Vrchovatou lžičku smíšeniny sejmout další lžičkou a utvořit hromádky na plech. Nechat mezi němi hodně místa, protože se roztečou. Najlépe je péct pouze čtyři nabo max. šest najednou. Péct ve vyhřáté troubě na 200°C po 10min. do zlatohněda. Vyjmout z trouby a nožem zhrnout každou Florentinku do kulatého tvaru. Nachat vychladnout 1min. na plechu a potom opatrně nožem sejmout, poskládat na mřížku, nechat vystydnout a ztvrdnout. V ohnivzdorné misce rozehřát nalámanou čokoládu nad pomalu vařící vodou. Obrátit florentýnky a na plochou stranu rozetřít čokoládu (používám štětce) až k okrajům. Když je čokoláda na půl ztuhlá, pomocí vidličky vytvořit vlnovitý vzorek (vidličkou vlnovitě projet čokoládou). Nechat úplně ztuhnout, naskládat do vzduchotěsné nádoby a uskladnit do upotřebení.

Recept je z kategorií: Cukroví Vánoční cukroví

Nahlásit recept

  • 20.10.02 vloženo
  • 26856x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min.

Ingredience

  • Asi na 20 kusů:
  • 1/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/4 hrnku oloupaných, nasekaných mandlí
  • 1 lžíce hrozinek
  • 1 lžíce míchané, kandované, citrusové kůry
  • asi 5 kandovaných třešní (15g)
  • 3 kousky cukrového zázvoru (15g)
  • 1/4 hrnku jemného krystalového cukru
  • 60g másla
  • 1 lžíce smetany
  • 125g tmavé čokolády na ozdobu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 19.12.10 21:05

„Díky“ polámanému mlýnku vzniklo v nabitém harmonogramu vánočního pečení okno jak auslág (většina cukroví u nás obsahuje mleté jádroviny). Kromě slepovaného lineckého byl tedy spáchán i tento recept. Musím zdůraznit, že je to bleskovka. Pokud máte kolíbku, tak i to sekání jádrovin se urychlí… a pak už to jde skoro samo.
POZOR při pečení! První plech jsem nespálil jen díky tomu, že jsem byl v dočichu :-) Takže teplota v horkovzduchu snížena na 175°C a i potom je to fofr: 3 až 5 minut (podle množství těsta) Je to práce pro jednoho skoro na plný úvazek :-) Než ohrábnete upečené korpusy na 1. plechu (cukráři to objíždějí kruhovým vykrajovátkem - samozřejmě větším než je korpus :-) ) nachystáte 3. plech (na pečící papír 6 hromádek velikosti menšího vl. ořechu) tak 2. plech v troubě už karamelizuje… a tak pořád dokola.
Pro ty, co nemají hrnek: 45g mandle, 40g ořechy, 80g cukr.
Ze dvou dávek 36ks
Výsledek podle očekávání: V Ý B O R N Ý !!!

Diskuse k receptu Světoznámé Florentýnky (Fiorentine)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Světoznámé Florentýnky (Fiorentine)

babi
6360 příspěvků 22.12.10 01:04

:-D . Jeste jsem se zapomnela podelit o to, jak delam florentynky kulate. Vezmu si o hodne vetsi kulate vykrajovatko, posadim ho kolem upeceneho kolecka/cukrovi tak, ze presahuje a formickou na plechu krouzim…formicka zakulati podstatne mensi sisaty tvar na uhledny :-)
Pekne Vanoce Vam a vsem Vasim blizkym preji…

Příspěvek upraven 09.12.11 v 22:10

casino
4497 příspěvků 21.12.10 01:01

Ráno jsem v domě nepotkal jedinou florentýnku :-) :-D :lol:
Dnešní produkci jsem si rafinovaně pojistil: na oběd jsem měl jablečnou polífku a přeslazenou krupicovou kaši…
Dnes tedy upečeno ze čtyř dávek (84 ks). Ještě tvárné korpusy jsem nechal vychladnout na skleněných lahvích. Mám tedy plnou krabici krajkových obloučků, na které se ale nemohu ani podívat, protože ten oběd pořád ještě funguje :mrgreen:

casino
4497 příspěvků 19.12.10 21:05

„Díky“ polámanému mlýnku vzniklo v nabitém harmonogramu vánočního pečení okno jak auslág (většina cukroví u nás obsahuje mleté jádroviny). Kromě slepovaného lineckého byl tedy spáchán i tento recept. Musím zdůraznit, že je to bleskovka. Pokud máte kolíbku, tak i to sekání jádrovin se urychlí… a pak už to jde skoro samo.
POZOR při pečení! První plech jsem nespálil jen díky tomu, že jsem byl v dočichu :-) Takže teplota v horkovzduchu snížena na 175°C a i potom je to fofr: 3 až 5 minut (podle množství těsta) Je to práce pro jednoho skoro na plný úvazek :-) Než ohrábnete upečené korpusy na 1. plechu (cukráři to objíždějí kruhovým vykrajovátkem - samozřejmě větším než je korpus :-) ) nachystáte 3. plech (na pečící papír 6 hromádek velikosti menšího vl. ořechu) tak 2. plech v troubě už karamelizuje… a tak pořád dokola.
Pro ty, co nemají hrnek: 45g mandle, 40g ořechy, 80g cukr.
Ze dvou dávek 36ks
Výsledek podle očekávání: V Ý B O R N Ý !!!

babi
6360 příspěvků 18.12.10 02:28

florentynky pecu takrka po pul stoleti s vybornym vysledkem…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz