Recept Strapkáň Pra

Slovenská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

prepis receptu z knihy Jedlá a nápoje našich predkov, autorka R. Stoličná. Autorka vychádza z receptov siahajúcich od novších prameňov cez recepty zozbierané v etnografických výskumoch až ku Prvej kuchárskej knihe v slovenskej reči od Jána Babilona z roku 1870. Tento recept je uvádzaný ako dolnoliptovský.

Postup

Hladkú múku s kyslou kapustou zarobíme s minerálnou vodou (mädokýšom) na cesto, ktoré roztiahneme rukami na veľkú placku.
Placku pečieme z oboch strán nasucho na platni sporáka.
Po upečení placku pomastíme maslom.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 08.01.10 vloženo
  • 2075x zobrazeno

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • hladká múka (asi 500 g, recept neuvádza množstvo)
  • kyslá kapusta (kysané zelí) (asi 250 g, recept neuvádza množstvo)
  • minerálna voda
  • maslo na omastenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Strapkáň

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.10 15:07
Re: Strapkáň (PRA)

Pokiaľ ide o kyslú kapustu, bežne sa pred spracovaním „žmýka“ tak, že obsah šťavy je len minimálny. Šťava sa používa napríklad v kyslej polievke. No a bublinkavá voda predsa len môže cesto trochu nakypriť.

Predávam ako som kúpil, zdroj je jasne uvedený, použitie receptu nie je domácou úlohou a nebude kontrolované. Nebudem predsa urážať skúsenejších labužníkov ďalšou citáciou z úvodu danej knižky od autorky:
„Na dedinách sa väčšinou varilo "od oka“, „podľa citu“ a rozhodujúcim momentom boli skôr dostupnú suroviny a počet ľudí, ktorých bolo potrebné nasýtiť, než presný recept. Preto upozorňujem, že príprava jedál podľa nasledujúcich receptov predpokladá aspoň základné kuchárske vedomosti a zmysel pre správne odhadnutie dávok." koniec citátu.

A recepty sú zaujímavé dosť na to, aby boli inšpiráciou pre každého kto má záujem. Varím len to, na čo mám chuť a čo mám šancu zjesť. Keď mám recept vyskúšaný, množstvá uvádzam. Kvôli tomu, aby som overoval dávky, nemienim sa zmeniť ani na profesionálneho kuchára, ani pribrať desiatky kíl. Kto chce, vyskúša, môže uviesť svoje poznatky, či v diskusii, alebo správe, kľudne recept spresním :o)

 
dag
539 příspěvků 09.01.10 05:52
Re: Strapk záň (PRA)

Jídla našich předků jsou jistě zajímavá, ale já bych byla raději, kdyby „Kltko“, než je předloží, je vyzkoušel a řekl nám pak přesnější rozpis surovin.

 
gmp
1603 příspěvků 09.01.10 05:34
Re: Strapkáň (PRA)

Miloško, já bych do toho tu minerálku nedával, zelí (kapusta) má spoustu vody a ještě si musíš máčet ruce aby si s tím těstem něco zrealisoval viz http://muj.labuznik.com/…_denicku.php?…
 Miloš

 
blanca.xy
647 příspěvků 09.01.10 03:16
Re: Strapkáň (PRA)- soni,

to nejsi sama, kdo na ně vzpomíná :-).

 
noskovice
1322 příspěvků 09.01.10 03:14
Re: Strapkáň (PRA)-svato,

stále na ně vzpomínám!

 
svato
1417 příspěvků 09.01.10 02:15
Re: Strapkáň (PRA)

Prakticky to isté (len bez minerálky) viac ako pred rokom predložil Miloš (gmp), na zraze na Vysočine mali veľký úspech.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Jahodový pohár Jahodový pohár
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz