Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
marmelada Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Mouku nasypeme do mísy, přidáme vajíčka a sůl. Vše promícháme, přidáme tolik vody, aby těsto bylo viskózní, měly by se v něm dělat bubliny. V hrnci přivedeme k varu vodu. Osolíme. Do vařící vody promačkáme přes haluškové (špeclové) síto těsto. Promícháváme. Lze také těsto dát na prkénko a nožem či špachtlí oddělovat kousky, ale se sítem je to jednodušší a rychlejší. Jakmile špecle vyplavou na hladinu, necháme projít varem a jsou hotové. Špecle vyndáme z vody do mísy, propláchneme je studenou vodu. Před podáváním je prohřejeme na pánvi s rozpuštěným máslem nebo je použijeme dle požadavků receptu.
Recept je z kategorií: Přílohy
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Špecle
1440 příspěvků 25.1.09 03:43
už som doma, sranda je, že keby si to napísala nemecky, nebol by problém, hneď by zafungovala staropamäť a spomenula si na recepty z Burdy.. Inak tiež používam namiesto vody mlieko alebo smotanu a potom nedávam maslo alebo olej, hoci ten môžem vyskúšať. Ďakujem. Dana
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Jedla jsem je v Tyrolsku opečené na tom jejich voňavém špeku, smíchané s osmaženou cibulkou, posypané sýrem a pažitkou. Neměly chybu. Manžel když to viděl na talíři, tak se moc netvářil, ale až ochutnal, tak se mu dělaly boule za ušima.
609 příspěvků 25.1.09 03:43
My tomuto pokrmu zase říkáme noky… připravuji je ke všem omáčkám ke kterým se obvykle dávají knedlíky ( ty já totiž nejím) - odlehčenější varianta noků je bez vajíčka, pouze voda, mouka, olej sůl. Někdy též místo hladké mouky použiji polohrubou nebo i hrubou…
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
…aaale, aale
…aky nezvestny o))…to je labuznicka
kacica…;-))
Pepicek jednoducho pisal ze nema cas, ale zvacsa sa poneviera okolo ( je to dakde v diskuzii )…a aj tak je na labuzniku predsa krasne, vari sa to-pecie sa to jedna radost aj bez chef…aspon sa tu zbytocne nekibicuje..;-)o))):))))…
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Fakt nezvěstný? Já pořád doufám, že někdo z vás „služebně starších“ o něm ví. Přinejmenším jeho otec… Ten by asi mohl, což?
ale nezvěstnej
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Pepíček je webmaster.
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Bedli, díky, je to zajímavé čtení. To Pepíček je dobrý duch Labužníka?
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmelado, specle su bajecna vec ..dik
…u nas sa im vravi jednoducho halusky alebo
nokerle ( madarsky). Oblubene su ako priloha aj k roznym porkelt/dusenym
maskam, ku maskam a kuratam na smotane/hubach–proste co ma sosik..;-))
U nas je zvykom ak ich chceme obzvlast jemne a lahodne tak miesto vody pouzivame smotanu. Niekto nerad ze ho tlacia na zaludok, vtedy sa vezme 1/3 muky a nahradi sa detskou krupickou-su potom take akesi lahsie (ten trik pouzivam aj na slov.strapacky).
Pretoze si zasluzia labuznicky obdiv ako univerzal jedlo a pre tych neskusenejsich alebo co to nepoznaju je tu aj clanocek s ukazkou ako sa robia..
http://www.labuznik.com/article.php?ID=5 ..pekny vecer..;)
pro inspiraci krásný článek od pepíčka
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmeládko, přidávám ho do těsta, do vody pak už jenom sůl.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Díky za radu - pochopila jsem dobře, že olej přidáváš do těsta? Já ho trochu dávám vždy do vody při vaření těstovin, u špeclí mě to nenapadlo.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Se zelím dělám halušky - strapačky - z bramborového těsta, podle slovenské kuchyně. Špecle jsou bezvadná příloha, jsou moc dobré a hlavně velmi rychle hotové.
Dobrou chuť!
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Marmeládko, zkus přidat trochu olivového oleje, přijdou mi pak ještě lepší. Já dávám na deset dkg mouky jedno větší vajíčko a půl polévkové lžíce olol. Máme je moc rádi ke všemu, k čemu se dá jíst rýže nebo těstoviny, ale nejraději „a la Carbonara“.
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
My této dobrotě říkáme Halušky a baštíme je nejraději jen tak uvařené s kyselým zelím a škvarkama, které prohřejeme na osmažené cibulce. Báječné menu a je to přimo na boule za ušima. Jéééé, já mám na ně chuť asi je brzy udělám!
Hezký parný víkend! Jana