Recept Špecle

Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Mouku nasypeme do mísy, přidáme vajíčka a sůl. Vše promícháme, přidáme tolik vody, aby těsto bylo viskózní, měly by se v něm dělat bubliny. V hrnci přivedeme k varu vodu. Osolíme. Do vařící vody promačkáme přes haluškové (špeclové) síto těsto. Promícháváme. Lze také těsto dát na prkénko a nožem či špachtlí oddělovat kousky, ale se sítem je to jednodušší a rychlejší. Jakmile špecle vyplavou na hladinu, necháme projít varem a jsou hotové. Špecle vyndáme z vody do mísy, propláchneme je studenou vodu. Před podáváním je prohřejeme na pánvi s rozpuštěným máslem nebo je použijeme dle požadavků receptu.

Recept je z kategorií: Přílohy

Nahlásit recept

  • 30.05.08 vloženo
  • 44677x zobrazeno

Čas přípravy

  • 20 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500 g mouky
  • 3 vejce
  • 1 PL soli
  • voda (může být minerální)
  • 2 lžíce másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Špecle

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Špecle

svato
1425 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle - marmelada,

už som doma, sranda je, že keby si to napísala nemecky, nebol by problém, hneď by zafungovala staropamäť a spomenula si na recepty z Burdy.. Inak tiež používam namiesto vody mlieko alebo smotanu a potom nedávam maslo alebo olej, hoci ten môžem vyskúšať. Ďakujem. Dana

Labužník JANAK02
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

Jedla jsem je v Tyrolsku opečené na tom jejich voňavém špeku, smíchané s osmaženou cibulkou, posypané sýrem a pažitkou. Neměly chybu. Manžel když to viděl na talíři, tak se moc netvářil, ale až ochutnal, tak se mu dělaly boule za ušima.

Labužník housenka02
609 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

My tomuto pokrmu zase říkáme noky… připravuji je ke všem omáčkám ke kterým se obvykle dávají knedlíky ( ty já totiž nejím) - odlehčenější varianta noků je bez vajíčka, pouze voda, mouka, olej sůl. Někdy též místo hladké mouky použiji polohrubou nebo i hrubou…

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

…aaale, aale :-)))…aky nezvestny o))…to je labuznicka kacica…;-))
Pepicek jednoducho pisal ze nema cas, ale zvacsa sa poneviera okolo ( je to dakde v diskuzii )…a aj tak je na labuzniku predsa krasne, vari sa to-pecie sa to jedna radost aj bez chef…aspon sa tu zbytocne nekibicuje..;-)o))):))))…

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

Fakt nezvěstný? Já pořád doufám, že někdo z vás „služebně starších“ o něm ví. Přinejmenším jeho otec… Ten by asi mohl, což?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Špecle

ale nezvěstnej :-))

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle - Gemma,

Pepíček je webmaster.

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

Bedli, díky, je to zajímavé čtení. To Pepíček je dobrý duch Labužníka?

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

Marmelado, specle su bajecna vec ..dik :))…u nas sa im vravi jednoducho halusky alebo nokerle ( madarsky). Oblubene su ako priloha aj k roznym porkelt/dusenym maskam, ku maskam a kuratam na smotane/hubach–proste co ma sosik..;-))
U nas je zvykom ak ich chceme obzvlast jemne a lahodne tak miesto vody pouzivame smotanu. Niekto nerad ze ho tlacia na zaludok, vtedy sa vezme 1/3 muky a nahradi sa detskou krupickou-su potom take akesi lahsie (ten trik pouzivam aj na slov.strapacky).
Pretoze si zasluzia labuznicky obdiv ako univerzal jedlo a pre tych neskusenejsich alebo co to nepoznaju je tu aj clanocek s ukazkou ako sa robia..
http://www.labuznik.com/article.php?ID=5 ..pekny vecer..;)

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

Marmeládko, přidávám ho do těsta, do vody pak už jenom sůl.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle - Gemmo

Díky za radu - pochopila jsem dobře, že olej přidáváš do těsta? Já ho trochu dávám vždy do vody při vaření těstovin, u špeclí mě to nenapadlo.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle - Terrinko

Se zelím dělám halušky - strapačky - z bramborového těsta, podle slovenské kuchyně. Špecle jsou bezvadná příloha, jsou moc dobré a hlavně velmi rychle hotové.
Dobrou chuť!

gemma
245 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

Marmeládko, zkus přidat trochu olivového oleje, přijdou mi pak ještě lepší. Já dávám na deset dkg mouky jedno větší vajíčko a půl polévkové lžíce olol. Máme je moc rádi ke všemu, k čemu se dá jíst rýže nebo těstoviny, ale nejraději „a la Carbonara“.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Špecle

My této dobrotě říkáme Halušky a baštíme je nejraději jen tak uvařené s kyselým zelím a škvarkama, které prohřejeme na osmažené cibulce. Báječné menu a je to přimo na boule za ušima. Jéééé, já mám na ně chuť asi je brzy udělám!
Hezký parný víkend! Jana

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Tagliatelle s rukolou a sušenou šunkou Tagliatelle s rukolou a...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz