Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Jarka7 Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Okurku omyjeme a nakrájíme na malé kousky, omytá rajčata rovněž nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme nadrobno, papriky zbavíme semen a nakrájíme na plátky. Vložíme vše do salátové mísy, smícháme s olejem a citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Necháme asi hodinu uležet. Pak jemně promícháme a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Převzato: http://recepty.ekucharka.cz/sopsky-salat/
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
celozrnné pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Šopský salát z chatu na přání, který sama dělám často
2452 příspěvků 3.3.10 05:01
Tahle diskuse je starší, než o rok; 24.1.2009 jen proběhla úprava na serveru. Vám nebylo divné, že všechny starší diskusní příspěvky mají stejné datum i hodinu odeslání?
5 příspěvků 3.3.10 04:53
cookie123 - když rok nikdo nepíše,tak už se nesmí nic napsat??????
2452 příspěvků 3.3.10 04:51
Aha, file jsem přehlídla, omlouvám se. Děkuju za ochotu, ale kdyžtak k nákupu radši případně zneužiju pražské kamarádky a manžela, občas do Phy jezdí, opravdu nechci obtěžovat. Ale i tak moc dík za odkaz na ten obchod, opravdu jsem netušila, že tu něco takového je.
253 příspěvků 3.3.10 04:32
Pokud jsi četla, tak jsme tuto debatu před rokem uzavřeli:))) kuk
File Elena mají, jedla jsem ho a mohu doporučit, milá Di a syrene se schovává pod českou nálepkou balkánský sýr. Je skvělý, příjemně nakyslý a určitě autentický.
A pokud bys měla zájem, ráda ti zakoupím a zašlu, nějak se domluvíme
Alis
2452 příspěvků 3.3.10 03:34
Dík za odkaz, vypadá to krásně, i ceny jsou víc než příznivé, ale podle dodacích a přepravních podmínek nic pro mimopražské. Bohužel, moje milované File Elena nemají. Syrene se skrývá pod jakým názvem?
Di, v Česku je možné syrene koupit např. tady:
http://www.bulharskyobchod.cz/
Alis
2452 příspěvků 3.3.10 02:58
šopský salát je ale přeci jen trochu jiný, než ten řecký, a jak píšu níž, kolik restaurací, kolik domácností, tolik chutí. Manžel dlouhodobě pracovně působil přímo v Bulharsku, i tam se setkal se spoustou verzí. V mé vzdálenější přízni jsou Bulhaři dokonce 2 - a každý z nich má jiný recept a na ten přísahá.
Když už se to tu začalo znova diskutovat, mě osobně nejvíc chutná tahle verze (přivezená manželem ze Sandanski): do hlubokého talíře pokrájet na kostičky jednu salátovou okurku, na ni rozdrtit jeden stroužek česneku. Další vrstvu tvoří 2-3 najemno pokrájená rajčata plus opět jeden rozdrcený stroužek česneku. Na to jedno vajíčko, uvařené natvrdo a nastrouhané najemno, nahoru rozdrobit tak 5-10 deka (nebo podle chuti) balkánského sýra (ideálně má být jejich syrene, ale nevím, kde ho tu sehnat). Nesolit, nepeřit, neoctovat, žádná cibule, žádné olivy - jen seshora pokropit opravdu dobrým olivovým olejem. Nedělá se do zásoby, neodpočívá, dělá se k okamžité konzumaci - každému jeho vlastní talíř. Volitelně lze přidat trochu opečených a sloupnutých paprik (nepřidávám je). V létě to klidně stačí místo oběda nebo večeře - už se těším na poživatelné okurky a rajčata, momentálně se tu ty skleníkové nedají vůbec jíst, tvar a barva sedí, chuť ne.
4813 příspěvků 3.3.10 02:39
Při návštěvě ČR jsem si dala šopský salát ze zvědavosti. Neměla jsem ponětí o co jde a lákal mě exotický název.
A hle… přinesli mi něco čemu se tu říká Řecký salát. Jenom olivy tam chyběly.
2452 příspěvků 2.3.10 16:01
Já myslím, že tahle debata už je dávno uzavřená a nemá smysl ji znovu otvírat? Kolik lidí, tolik „šopáků“, i v Bulharsku není recept jednotný a liší se oblast od oblasti, rodinu od rodiny - možná je to něco podobného jako s gulášem a svíčkovou u nás - „každý jen tu svou (verzi) má za jedinou“.
No, u nás se „šopák“ podává čerstvý „chrumkavý“, tedy bez toho že by se byť i jen pouhou hodinu nechával vadnout a pouštět šťávu… Jsem barbar - zde používám ocet! 8%ní!! Kvasný lihový!!!
)))
5 příspěvků 2.3.10 14:59
cookie123 - nechápu,že tady když někdo dá recept,tak druhý hned musí kritizovat,že „takhle se to NIKDY nedělá“.Myslela jsem,že sem si lidičky vkládají recepty tak,jak jsou zvyklí to dělat doma.
Když odněkud zkopíruju „původní,zaručeně originální“recept,tak se zase sesypete,že to není můj vlastní.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Myslím, že Jarka už v úvodu napsala jasně, že tento salát sama často a ráda připravuje a už to by samo o sobě o mělo mít jistou hodnotu, alespoň co se chuťové prověřenosti týče. Jasně, každý děláme a jíme „šopák“ - ostatně v restauracích je také vždy o trochu jiný - ale kdo z nás se chce pasovat do pozice odborníka..?
Domnívám se, že ani v zemích, odkud tento
salát pochází, nejsou natolik ortodoxní a malicherní, aby řešili, jestli
se má sýr strouhat (najemno či nahrubo), nebo krájet na kostičky… Je to
otázka individuálního vkusu, názoru a chutí…
Vivat šopák!! (přesto ho budu dělat tak, jak jsem zvyklá..:-))))
Jarko- hodná můžeš být jenom v koutě a tam ty nepatříš.Dobře,že jsi to tu dala,hned jsem dostala chut a jdu si ho udělat.
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Fakt jsem se Tě Yarko nechtěla dotknout. Je to určitě dobré
208 příspěvků 25.1.09 03:43
Všem odborníkům a zdravým kritikům dávám za pravdu. Já pochopila na chatu, že věc hoří. Proto jsem samozřejmě přidala i odkaz na zdroj. Netvrdila jsem, že je originál.
Tak se všem omlouvám. Příště budu raději potichu a nebo chvíli počkám. Zmátl mne ten chat.
Už budu hodná, fakt.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Pro zajimavost o puvodu: http://en.wikipedia.org/…hopska_salad. Predpokladam, ze u nas zdomacnel, kdyz se jeste hojne letalo na dovolenou do Bulharska. Sopak je nejpopularnejsi salat tady u nas v ceske kotline, proto se ani nedivim, ze jich je na Labuzniku tolik:-)
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Fajn, samozřejmě nic proti výše zmíněnému receptu nemám a ani jsem nechtěla nikoho hanět. Ale příjde mi, že je tady tolik nádherných receptů a tyto stránky mohou být velice kvalitní. Ale někteří lidé si nepřečtou, zda recept, který vkládají tady není již několikrát a v kvalitnější podobě, navíc třeba zařazený pod saláty, a tímto kvalita upadá.
159 příspěvků 25.1.09 03:43
To co tu píšeš my ostatní známe jako salát řecký, jen s tím rozdílem, že tam patří sýr Feta. Jak vypadá ten rasově nejčistší šopák asi neví nikdo a každý si ho přizpůsobí své chuti a oku.
253 příspěvků 25.1.09 03:43
No, jestli to nebude tím, ze já mám recept na šopák od řeků a ne od bulharů.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
To je tak, kdyz se nekomu klepou ruce:-) K prispevku od cookie bych jenom chtela prihodit salat primo od zdroje, tedy od airan, ktera je Bulharka a syr strouha a cibuli neresi, mimochodem jeji salat je vynikajici, je na http://www.labuznik.com/recipe.php?…. Co se tyce vareni, nikdy nerikej NIKDY:-)
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Ale takto se dá dělat taky. Cibulu na kolečka ráda nemám, tak ji taky krájím na kostičky. A červenou cibuli ráda taky nemám. Balkánský sýr mě nikdy nenapadlo nastrouhat, ale kvůli dětem to zkusím, ta slanost jim vadí.
Ovšem olivy tam příště přidám, ty miuju.
253 příspěvků 25.1.09 03:43
Jarko, když pomineme, že šopských salátu je tady jako máku, tak balkánský sýr se NIKDY nestrouhá, ale krájí na kostičky nebo plátky. Cibule se NIKDY nekrájí na kostičky, ale kolečka a rozebere a měla by býr červená. Zbylá zelenina se nakrájí na sousta, nikoliv plátky či kostičky a navíc se přidávají vždy černé olivy.