Recept Šlehačka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šlehačka

Postup

1. Jogurtová šlehačka I Do tlakové nádoby na šlehačku nalijeme smetanu, jogurt a ztužovač. Promícháme, uzavřeme a plynovou bombičkou směs našleháme. Protřepeme a můžeme zdobit poháry či moučníky. 2. Jogurtová šlehačka II Šlehačku v prášku doplníme mlékem a bílým jogurtem. Ušleháme dohusta a podle potřeby osladíme. Jogurtovou šlehačku, která má příjemně nakyslou a osvěžující chuť, použijeme ke zdobění dortů, zákusků apod. *Tip:* Pro změnu ji můžeme ochutit kakaem, instantní kávou, nahřátou čokoládou či nugetou (*pro ty, co mají rádi sladké, doporučuji vyzkoušet i jogurty s ovocnou příchutí*). 3. Tvarohová šlehačka Do misky dáme měkký tvaroh a umícháme s vanilkovým cukrem. nakonec zlehčíme pevně ušlehanou smetanou. Tvarohová šlehačka dobře drží tvar a má příjemnou chuť. Můžeme ji použít i jako náplň do dortů a dalších moučníků. *Tip:* Místo ušlehané smetany můžeme do tvarohu vmíchat šlehačku připravenou z prášku. 4. Vařená *šlehačka* V mléce rozmícháme mouku a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme kaši. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Společně vyšleháme v jemný krém a dáme vychladit. Vzniklý ztuhlý krém můžeme ještě jednou našlehat. V průběhu šlehání můžeme přidat kakao, ořechová jádra, instantní kávu, mletý kokos apod. Touto šlehačkou zdobíme moučníky či poháry a lze ji použít i jako náplň do dortů. 5. Italská *šlehačka* Ve dvou lžících teplé vody necháme nabobtnat želatinu. Do poloviny předepsaného množství vody přidáme pískový a vanilkový cukr a přivedeme k varu. Ve zbylé části vody rozmícháme mouku a vlijeme ji za stálého míchání do oslazené vroucí vody. Krátce povaříme a necháme zchladnout. Do teplé kaše vmícháme nabobtnalou želatinu a necháme vychladnout. Přelijeme do šlehače a šleháme, potom přidáme bílek a ještě šleháme, až hmota začne nabývat a houstnout. Tuto šlehačku použijeme k plnění i zdobení moučníků. *Tip:* *Šlehačku* můžeme podle potřeby dochutit kakaem, instantní kávou, vaječným koňakem, jemně nastrouhanou čokoládou či pikantním džemem. 6. Lehká bílková *šlehačka* Bílky třeme s poloviční dávkou cukru, až směs zhoustne. Potom přidáme zbylý cukr a dále třeme. Do směsi pomalu přikapáváme rozehřátý a vlahý tuk a došleháme dohusta. Chceme-li, aby nám tato šlehačka lépe držela tvar, přidáme do ní nabobtnalou želatinu. Touto *šlehačkou* zdobíme poháry, moučníky apod. 7. Sněhové *šlehačky* *1. způsob* Cukr svaříme s malým množstvím vody do světlehněda akdyž je ještě horký, po kapkách jej přidáváme do pevně ušlehaného sněhu z bílků. Nakonec lehce vmícháme rozpuštěné vlahé mléko. *2. způsob* Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj, po částech zašleháme cukr. Potom nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a šleháme, až vznikne hustý, lesklý krém. Po vyjmutí z vodní lázně ještě chvíli šleháme, aby krém prochladl, a nakonec do něj po kapkách zašleháme rozpuštěné vlahé máslo. *3. způsob* Z bílků ušleháme pevný sníh a po částech do něj zašleháme cukr a lžičku pikantního džemu. Došleháme dohusta. *Tip:* Sněhové *šlehačky* připravujeme co nejdříve před podáváním, neboť stáním řídnou. 8. Blesková *pařížská šlehačka* Hodně vychlazené kondenzované mléko šleháme do zhoustnutí, přidáme vanilkový cukr, kakao a ještě chvíli šleháme. Tuto *šlehačku* musíme okamžitě podávat, jinak řídne. *Tip:* *Pařížskou šlehačku* můžeme dát do kelímků, uložíme do mrazničky a získáme výbornou zmrzlinu. *Poznámka:* Zapomněli jsme koupit ztužovač šlehačky? Ušlehaná smetana na moučnících a pohárech po určité chvíli začne řídnout. Proto do ní přidáváme ztužovač šlehačky. Nemáme-li jej po ruce, ušleháme z bílku pevný sníh, který opatrně vmícháme do ušlehané smetany. Takto *utužená* šlehačka dobře drží tvar. Čerpáno z kuchařky Švindlujeme v kuchyni od Jarmily Mandžukové (1999).

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 02.05.04 vloženo
  • 33533x zobrazeno

Ingredience

  • *Pár typů jak nastavit nebo nahradit šlehačku:*
  • 1. Jogurtová šlehačka I
  • 1/8 l smetany ke šlehání
  • 1/8 l bílého jogurtu
  • 1 balíček ztužovače šlehačky.
  • 2. Jogurtova šlehačka II
  • 1 balíček šlehačky v prášku
  • 1/2 dávky mléka, která je uvedena na obalu (*zbytek doplníme bílým jogurtem*)
  • vanilkový cukr podle chuti.
  • 3. Tvarohová šlehačka
  • 125 g měkkého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/8-1/4 l sladké smetany ke šlehání.
  • 4. Vařená *šlehačka*
  • 1/8 l mléka
  • 1 PL hladké mouky
  • 100 g másla
  • 3-4 PL moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru.
  • 5. Italská *šlehačka*
  • 1/4 l vody
  • 1 ČL želatiny
  • 2 PL pískového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 PL hladké mouky
  • 1-2 bílky.
  • 6. Lehká bílková *šlehačka*
  • 2 bílky
  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g másla.
  • 7. Sněhové *šlehačky*
  • 2 bílky
  • 2-3 PL pískového cukru
  • 2 PL rozpuštěného másla.
  • 8. Blesková *pařížská šlehačka*
  • 1 neslazené kondenzované mléko
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ČL kakaa.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.05.16 14:10

3. Tvarohová šlehačka - dělám ji často, podle potřeby osladím tvaroh moučkovým cukrem. Dnes pouze s vanilkovým na ozdobu cestovních tříbarevných pudinků :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Šlehačka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
tamaka
1 příspěvek 19.03.10 21:56
Re: Šlehačka

Děkuji za bezvadné nápady na zhotovení šlehačky, budu zkoušet.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šlehačka

přidávám radu kolem perfektně našlehané šlehačky: ke šlehání použijte stejné množství nízkotučné a normální smetany a přidejte trochu moučkového cukru…pokud šlehačku našleháte moc, stačí přidat trochu mléka nebo jogurtu…

a z jiného soudku: když se vám nedaří smetanu vyšlehat, přidejte do ní jeden bílek, zchlaď te a znovu vyšlehejte. Pomůže také pár kapek citronové šťávy.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šlehačka

zuzíku…jsi milá…děkuji a ať Ti chutá…:-))

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šlehačka

Teda super, já některé rady částečně znám z různých časopisů, jenže nikdy jsem si je nezapsala. Díky!! Hned si to tisknu a pečlivě uložím do šanonu s recepty z Labužníka.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz