Recept Šlehačka

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šlehačka

Postup

1. Jogurtová šlehačka I Do tlakové nádoby na šlehačku nalijeme smetanu, jogurt a ztužovač. Promícháme, uzavřeme a plynovou bombičkou směs našleháme. Protřepeme a můžeme zdobit poháry či moučníky. 2. Jogurtová šlehačka II Šlehačku v prášku doplníme mlékem a bílým jogurtem. Ušleháme dohusta a podle potřeby osladíme. Jogurtovou šlehačku, která má příjemně nakyslou a osvěžující chuť, použijeme ke zdobění dortů, zákusků apod. *Tip:* Pro změnu ji můžeme ochutit kakaem, instantní kávou, nahřátou čokoládou či nugetou (*pro ty, co mají rádi sladké, doporučuji vyzkoušet i jogurty s ovocnou příchutí*). 3. Tvarohová šlehačka Do misky dáme měkký tvaroh a umícháme s vanilkovým cukrem. nakonec zlehčíme pevně ušlehanou smetanou. Tvarohová šlehačka dobře drží tvar a má příjemnou chuť. Můžeme ji použít i jako náplň do dortů a dalších moučníků. *Tip:* Místo ušlehané smetany můžeme do tvarohu vmíchat šlehačku připravenou z prášku. 4. Vařená *šlehačka* V mléce rozmícháme mouku a na mírném ohni za stálého míchání uvaříme kaši. Změklé máslo utřeme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Společně vyšleháme v jemný krém a dáme vychladit. Vzniklý ztuhlý krém můžeme ještě jednou našlehat. V průběhu šlehání můžeme přidat kakao, ořechová jádra, instantní kávu, mletý kokos apod. Touto šlehačkou zdobíme moučníky či poháry a lze ji použít i jako náplň do dortů. 5. Italská *šlehačka* Ve dvou lžících teplé vody necháme nabobtnat želatinu. Do poloviny předepsaného množství vody přidáme pískový a vanilkový cukr a přivedeme k varu. Ve zbylé části vody rozmícháme mouku a vlijeme ji za stálého míchání do oslazené vroucí vody. Krátce povaříme a necháme zchladnout. Do teplé kaše vmícháme nabobtnalou želatinu a necháme vychladnout. Přelijeme do šlehače a šleháme, potom přidáme bílek a ještě šleháme, až hmota začne nabývat a houstnout. Tuto šlehačku použijeme k plnění i zdobení moučníků. *Tip:* *Šlehačku* můžeme podle potřeby dochutit kakaem, instantní kávou, vaječným koňakem, jemně nastrouhanou čokoládou či pikantním džemem. 6. Lehká bílková *šlehačka* Bílky třeme s poloviční dávkou cukru, až směs zhoustne. Potom přidáme zbylý cukr a dále třeme. Do směsi pomalu přikapáváme rozehřátý a vlahý tuk a došleháme dohusta. Chceme-li, aby nám tato šlehačka lépe držela tvar, přidáme do ní nabobtnalou želatinu. Touto *šlehačkou* zdobíme poháry, moučníky apod. 7. Sněhové *šlehačky* *1. způsob* Cukr svaříme s malým množstvím vody do světlehněda akdyž je ještě horký, po kapkách jej přidáváme do pevně ušlehaného sněhu z bílků. Nakonec lehce vmícháme rozpuštěné vlahé mléko. *2. způsob* Z bílků ušleháme pevný sníh a do něj, po částech zašleháme cukr. Potom nádobu se sněhem postavíme do vodní lázně a šleháme, až vznikne hustý, lesklý krém. Po vyjmutí z vodní lázně ještě chvíli šleháme, aby krém prochladl, a nakonec do něj po kapkách zašleháme rozpuštěné vlahé máslo. *3. způsob* Z bílků ušleháme pevný sníh a po částech do něj zašleháme cukr a lžičku pikantního džemu. Došleháme dohusta. *Tip:* Sněhové *šlehačky* připravujeme co nejdříve před podáváním, neboť stáním řídnou. 8. Blesková *pařížská šlehačka* Hodně vychlazené kondenzované mléko šleháme do zhoustnutí, přidáme vanilkový cukr, kakao a ještě chvíli šleháme. Tuto *šlehačku* musíme okamžitě podávat, jinak řídne. *Tip:* *Pařížskou šlehačku* můžeme dát do kelímků, uložíme do mrazničky a získáme výbornou zmrzlinu. *Poznámka:* Zapomněli jsme koupit ztužovač šlehačky? Ušlehaná smetana na moučnících a pohárech po určité chvíli začne řídnout. Proto do ní přidáváme ztužovač šlehačky. Nemáme-li jej po ruce, ušleháme z bílku pevný sníh, který opatrně vmícháme do ušlehané smetany. Takto *utužená* šlehačka dobře drží tvar. Čerpáno z kuchařky Švindlujeme v kuchyni od Jarmily Mandžukové (1999).

Recept je z kategorií: Studená kuchyně

Nahlásit recept

  • 02.05.04 vloženo
  • 34602x zobrazeno

Ingredience

  • *Pár typů jak nastavit nebo nahradit šlehačku:*
  • 1. Jogurtová šlehačka I
  • 1/8 l smetany ke šlehání
  • 1/8 l bílého jogurtu
  • 1 balíček ztužovače šlehačky.
  • 2. Jogurtova šlehačka II
  • 1 balíček šlehačky v prášku
  • 1/2 dávky mléka, která je uvedena na obalu (*zbytek doplníme bílým jogurtem*)
  • vanilkový cukr podle chuti.
  • 3. Tvarohová šlehačka
  • 125 g měkkého tvarohu
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1/8-1/4 l sladké smetany ke šlehání.
  • 4. Vařená *šlehačka*
  • 1/8 l mléka
  • 1 PL hladké mouky
  • 100 g másla
  • 3-4 PL moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru.
  • 5. Italská *šlehačka*
  • 1/4 l vody
  • 1 ČL želatiny
  • 2 PL pískového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 PL hladké mouky
  • 1-2 bílky.
  • 6. Lehká bílková *šlehačka*
  • 2 bílky
  • 120 g moučkového cukru
  • 60 g másla.
  • 7. Sněhové *šlehačky*
  • 2 bílky
  • 2-3 PL pískového cukru
  • 2 PL rozpuštěného másla.
  • 8. Blesková *pařížská šlehačka*
  • 1 neslazené kondenzované mléko
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 ČL kakaa.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.5.16 14:10

3. Tvarohová šlehačka - dělám ji často, podle potřeby osladím tvaroh moučkovým cukrem. Dnes pouze s vanilkovým na ozdobu cestovních tříbarevných pudinků :-)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Šlehačka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šlehačka

tamaka
1 příspěvek 19.3.10 21:56
Re: Šlehačka

Děkuji za bezvadné nápady na zhotovení šlehačky, budu zkoušet.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šlehačka

přidávám radu kolem perfektně našlehané šlehačky: ke šlehání použijte stejné množství nízkotučné a normální smetany a přidejte trochu moučkového cukru…pokud šlehačku našleháte moc, stačí přidat trochu mléka nebo jogurtu…

a z jiného soudku: když se vám nedaří smetanu vyšlehat, přidejte do ní jeden bílek, zchlaď te a znovu vyšlehejte. Pomůže také pár kapek citronové šťávy.

penda
4752 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šlehačka

zuzíku…jsi milá…děkuji a ať Ti chutá…:-))

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šlehačka

Teda super, já některé rady částečně znám z různých časopisů, jenže nikdy jsem si je nezapsala. Díky!! Hned si to tisknu a pečlivě uložím do šanonu s recepty z Labužníka.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz