Recept Skvělé pracny podle receptu mé kamarádky Jany
Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Všechy suroviny dáme do vhodné mísy a zpracujeme v těsto - nejlépe rukama, důkladně. Kousky těsta vtlačujeme do formiček na pracny a pečeme ve vyhřáté troubě - doba pečení závisí na velikosti formiček, cca 7 minut. Vyklopíme, necháme vystydnout a uložíme v krabicích nejlépe na tři týdny. Před podáváním můžeme posypat vanilkovým cukrem.
Recept je z kategorií: Cukroví ve formičkách Vánoční cukroví
- 01.12.03 vloženo
- 39955x zobrazeno
Ingredience
- 28 dkg másla
- 35 dkg hladké mouky
- 25 dkg moučkového cukru
- 15 dkg mletých lískových oříšků
- 4 dkg kakaa
- lžička mleté skořice
- špetka mletého hřebíčku
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Skvělé pracny podle receptu mé kamarádky Jany
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Skvělé pracny podle receptu mé kamarádky Jany
51 příspěvků 11.9.15 12:43
Skvělý typ s tím tyčovým mixérem. Nenapadlo by mě mixovat oříšky nebo cibuli.
Musím vyzkoušet.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Upeceno, krasne se me vyklapelo i z uplne novych formicek. Ja jsem tedy obalovala jeste horke v mouckovem cukru. Vsichni okolo me rikaji, ze jsou moc dobre - uz je mam ulozene a tesime se az prijde jejich cas )).
Já myslí, že nijak, dala bych o fous víc másla, tak o jedno deko, prostě o kousek.
32 příspěvků 25.1.09 03:43
Jak ovlivní vyklápění pracek z formiček když místo lískových oříšků použiji mandle.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Zatim na ne mam jen zadelano, ale testo me moooc chutnalo uz pri zadelavani. Taky mam zadelano na tvoje " orechy" a zitra bude peceni. Jen me trochu desi ty moje nove formicky, ale nejak to dopadne a jak to dopadlo zahlasim, zdravim )).
pracny, jak jim říkáš ty, jsou v krabici a podle testovací čety již i nyní velice dobré! Děkuji Ti za recept ;o)
Přeji ti příjemný podvečer!
39 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak uz mam upeceno. Byly to me prvni pracny. Testo se mi nijak zvlast nedrobilo a jen mi chvili trvalo, nez jsem prelstila svoji troubu. Stalo me to trochu pripeceny 1 plech:-) Vyklapeni bylo v pohode a uz se tesim na to, az se budou konzumovat.
pracny jsem nikdy nijak zvlášť nemusela, vždycky nám stačily ty, co jsme na vánočních návštěvách ochutnali. Tyhle jsem předevčírem upekla, a ačkoli ještě nejsou rozležené, tak už jich polovina vzala za své… Asi budu muset podstoupit ještě jednu dávku. Oříšky jsem sekala také v sekacím mixeru, vyklápěly se dobře, dokonce i studené - asi deset jsem jich zapomněla na plechu, poněvač potomek reval a reval…
634 příspěvků 25.1.09 03:43
od té doby, co mám tyčový mixér s miskou, oříšky v něm melu a je to hotové během pár vteřin. Také už nekrájím cibuli ručně, ale v tomto mixéru. Je to pomocník k nezaplacení.
Zmuzle, nejlepší je oříšky dát na plech do horké trouby, nechat trochu opražit a v dlaních trošku pomasírovat, část slupky se sloupne. Ale přiznám se, že to dělám jen občas. S mixérem neporadím, mám takové ruční „vrtítko“, ve kterém oříšky strouhám. Peču na 180 stupňů podle velikosti formiček tak 6-8 minut, mám „nepravý horkovzduch“, takže s vypnutým ventilátorem.
Hejo, zkus, jsou fakt moc dobré. Půjčujeme si formičky s kamarádkou a každý rok se dohadujeme, která začne, protože ta druhá je ve výhodě, formičky jsou už „zajeté“, myjeme je až " po sezoně".
312 příspěvků 25.1.09 03:43
Jen k tomu vyklápění z formiček: protože po skončení pečení myji formičky jarem (za což by mě maminka vytahala za uši), před pečením všechny formičky (ořechy, pracny a pod.) vytřu klůckem lehce namočeným v oleji. S vyklápěním pak žádné problémy nemám.
A k tomuhle receptu - lískové oříšky jsem už spotřebovala, takže letos už asi tyhle pracny nebudou. Pokud jste četli Apetit, je tam recept na Vídeňské oříškové placičky s podobným složením ingrediencí - také bez vajíčka. Upekla jsem je a jsou moc dobré, takže věřím, že tyhle pracky budou také skvělé (safra, že bych je ještě přece jen upekla ?)
39 příspěvků 25.1.09 03:43
Ejo,
asi je muj dotaz hloupy, ale potrebuji si ujasnit, jestli mohu liskove orisky i se slupkou hodit do mixeru. Nikdy jsem s nima jeste nepracovala a tak si nejsem jista a nechci ¨neco zkazit. A pri jake teplote se asi maji pect? Mam male formicky po babicce a horkovzdusnou troubu, Dekuji predem za odpoved.
Tak to tedy zaručeně vyzkouším ty Tvoje pracny! Ptáš se na trik? no přece to házení je můj trik ;o))) Vážně, asi by Ti poradili mít po ruce misku s vodou a ledovými kostkami a v ní si zchladit prsty, ale to se mi nezdá moc praktické ;o)
Babi, tak to zkus tento recept a myslím, že nebudeš mít s vyklápěním problémy. Já jsem opravdu jen na několik pracen musela klepnout lžičkou, aby se vyklopily, jinak se vyklápějí automaticky jen otočením. Myslím, že to dělá to, že tam není vejce. Nenech se zmást tím, že se těsto drolí, prostě vezmu kousíček těsta, přitlačím do formičky a je to. Dělám spíš maličké tvary, jako ostatně všechno cukroví. Máš nějaký trik ( kromě azbestových rukavic), jak si při vyklápění nepálit břiška prstů ?
je pravda, že moje pracny musím házet i s formičkama po kuchyni a manžel jenom čeká, že se mně nějaká rozbije … opravdu s formičkami musím klepnout na hranu, aby vypadly. Dávám do nich čokoládu, ale také vejce, což Tvůj recept nemá. Ano, zá:,–(ně jakékoliv oříšky i semínka pražím, mají podstatně výraznější a lahodnější chuť ;o), no, je to už ze zvyku. Děkuji Ti za milou odpověď!
Pa,
Znáš to, čím důkladněji se formičky vydrhnou, tím jde první várka hůř. Nevymazávala jsem formičky, v první várce bylo občas třeba na formičku klepnout, ostatní bez problémů. Ještě jsem je trochu vylepšila, mlsala jsem 70% Lindtku čokoládu a tři kostičky jsem do hmoty přistrouhala, abych je nesnědla
. Ty určitě lískové oříšky v troubě
trochu opražíš, jak Tě znám, což bude jistě taky ku
prospěchu věci.
letos vyzkouším Tvůj recept! Jak se Ti pracny vyklopují z formiček?
Pěkný den Ti přeje,
Na pracny je už nejvyšší čas, takže připomínám tenhle recept, já už mám upečeno a už se těším, až se rozleží.
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
díky za jednoduchý recept. Všechny suroviny jsem dala do sekacího mixéru, takže to bylo z jedné vody na čisto. Až ke konci jsem přidala pár kapek vody.
Byla to piplačka, neboť mám jen malé formičky. Na příští rok si koupím pořádné pracny.
Jinak každému komu jsem dala cukroví ochutnat, chutnalo, takže je raději schovám, aby se mělo čas rozležet.
Předem odpovídám na dotazy, které by jistě následovaly. V receptu nic nechybí, vajíčko tam opravdu není. Když jsem je dělala poprvé, tak jsem své kamarádce volala 2×, že se mi to nezdá, navíc těsto vypadá poměrně nedůvěryhodně, protože se drobí a do formiček se musí důkladně napěchovat. Ale po rozležení jsou opravdu skvělé.