Recept Shankleesh

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Shankleesh

Postup

Tvaroh by mal byt odteceny/vytlaceny to znaci co najmenej vody.
Tvaroh zmiesame so solou a s mletou paprikou.
Vygulame gulky asi o priemere 5-7 cm, ktore obalime v zmiesanom rozdrvenom tymiane a mletom ciernom koreni v pmere 3:1.
Nechame uschnut/preschnut. Skladujeme v chlade a suchu.
Podavame na tanieriku, nozom nakrajame na drobnejsie alebo vidlickou roztlacime a polejeme kuskom oliveho oleja.
Alebo pridame nakrajanu paradajku a cibulku na malinke kocky, zmiesame dokopy a polejeme oliv. olejom.
Alebo pridame aj uhorku na male kocky.
Alebo len cerstvu narezanu matu samu alebo ju nasekame ku ostanemu.
Vsetky alternativy su spravne a chutne a mozbyt si daku aj vyrobime-kolko ludi tolko chuti..;-)
Ujedame priamo z tanierika kuskami chleba.
Ak mame tak k nemu ujedame aj olivy.

Dobru chut!

Tradicny Shankleesh sa vyraba z tvarohu kravskeho +ovcieho.
Je to velmi znamy a neskonale oblubeny tradicny syr z oblasti Syrie Homs/Hims (nachadza sa tam svetoznama Palmyra) a oblasti Libanonu. Traduje sa, ze homsky Shankleesh je najlepsi kvoli homskym tradicnym palivym paprickam.
Original shankleesh je napolo suchy a obsahuje viaqc soli (ususeny na slniecku) a akoby dozrety-proste ma vonu podobnu ale v mensom rozsahu ako olomoucke tvaruzky-akurat ze tu je to dane vonou ovcieho mlieka/tvarohu.
Skuste-neobanujete..:-) aky je jednoduchy tak je bajecne chutny ;)

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.09.08 vloženo
  • 5500x zobrazeno

Čas přípravy

  • coby dup

Ingredience

  • 250 gr tvaroh
  • 1/2 KL sol
  • 1/2-1 KL paliva paprika mleta cervena
  • tymian suseny
  • mlete cierne korenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

labuznik 21.09.10 17:57

Diskuse k receptu Shankleesh

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
jolana
5064 příspěvků 10.04.10 23:00
Re: Shankleesh

foto :)

 
jolana
5064 příspěvků 26.09.08 00:44
Re: Shankleesh

Alis, lepsie sa je opytat ked sa mame koho ako si nebyt isty a pokazit… okrem toho ze to stoji korunky.
1, ak je moc vlhky tak by som ho dala do platynka a jednoducho vymackala..ja si robim tvaroh doma , takze si ho uvarim a scedim ako a na co ho potrebujem a tiez to davam do platynka-zakrutim a mackam -otvorim, prehrabnem, lebo v strede sa zvykne zdrziavat voda, okostujem a ked este potrebuje tak znova..
2, tymian suseny-hned to opravim aj v recepte
3, preschnut-lepsie povedane len obschnut volne polozeny len tak -hodinku dve v kuchyni a potom dam pod foliu alebo do dakej nadobky do chladnicky.
Vies, on ani neobschne…ja to mam asi z toho tradicneho ze ho davaju preschnut tak aj ja ho necham akoze preschnut a tak akoze mam zadostucinenie ze sa drzim tradicnej receptury..o)) ;-))…pritom zjeme polovicu usulanych guliciek pri tom obschynani ..;-)) …v domacich podmienkach taky polosuchy ako tradicny nebude, lebo to slniecko sa nahradit neda. Skor to su tuhsie gulicky kedze sme ten tvaroh trochu odstavnili ale nam aj tym ktori ma to naucili chuti aj takto a v podstate to teraz uz robia takto bezne aj v restauraciach a lahodkach .. :) ..dakujeem a taky tak zelam–krasny den aj vecer aj zajtra a tak dalej ..:))

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shankleesh, Jolanko,

to vypadá náramně, jen pár dotazů:
1/ tvaroh necháváš odkapat stejně jako jogurt? Tedy přes sítko s plátýnkem či kávovém filtru?
2/ obalit v pepři a tymiánu - máš na mysli tymián sušený nebo čerstvý?
3/ na čem necháváš proschnout? Mám obavy, že mi vlhký tvaroh jen tak v kuchyni neoschne?
To je dotazů, viď? Proč to prostě nevyzkouším?
Krásný den, Jolanko :-)

 
jolana
5064 příspěvků 25.09.08 13:39
Re: Shankleesh

..o)) ;-)…kludne si urob, stoji za to. Smvadik nebude. Aromu tvaruzku neziska, pretoze ho nechame len tak akoby ulezat a len tak obschnut, nech sa v nom paprika prelezi. Cize chvilku. Moze sa konzumovat aj hned a v chladnicke vydrzi tolko, kolko ma vydzat tvaroh+ trosku viac, lebo predsa len sme ho zbavili vody. To je taka domaca trochu osizena verzia ale da sa povedat tiez plnohodnotna.
Original Shankleesh ma aromu z ovcieho mlieka a naozaj trosku tak akosi dozrieva na slnku pokial obschne a je tvrdsi (skoro ako piskotova gulicka).
PS:..prosim, lepsie je tvaroh dobre prepracovat aby bol jemnejsi a nie hrudkavy. Nech sa dari a dobru chut ..:)..krasny den..:)

 
gmp
1603 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Shankleesh

Velmi lákavé, hned zítra zrealisuji, jen jak dlouho má schnout, chladno a sucho je v ledničce. Pokud to získá aroma tvarůžků obávám se že bych mohl letět i s tvarohem a ledničkou. Jsme v 9. patře!

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Pečené kuřátko s brusinkovou omáčkou Pečené kuřátko s...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz