Recept Sedmikráskový med

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sedmikráskový med

Postup

1. způsob Květy sedmikrásek přelijeme horkou vodou, přidáme plátky citronu bez jader a necháme 24 hodin vyluhovat. Druhý den hmotu prolisujeme přes plátno, přidáme cukr a za častého míchání svaříme do hustoty dobře tekoucího sirupu. Teplý plníme do skleniček. 2. způsob: Květy opláchneme, pocukrujeme, pokapeme šťávou z 1 citronu a necháme 12 hodin stát. Potom zalijeme 1/2 l vody a necháme do druhého dne vylouhovat. Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným a na plátky pokrájeným pomerančem a citronem. Hotový med necháme vychladnout, opět přivedeme k varu a necháme vychladnout. Tento postup opakujeme, dokud med nezhoustne. Horkým medem plníme skleničky, které obrátíme dnem vzhůru. *Tip:* Stejným způsobem připravujeme med i z třezalky tečkované, hluchavky bílé, smetánky lékařské (pampelišky), z podbělu lékářského, z květů černého bezu buď samotného nebo spolu s květy lípy, ze směsi bylinek (podběl, pampeliška, listy jitrocele), z fialek, z akátu... Pokud se dá med vyrobit ještě z jiných druhů rostlin, nezbývá, než to zkusit...:-)) *Poznámka:* Rostlinný med je vynikajícím sladidlem se specifickou vůní a chutí, který lze použít kromě slazení nápojů všude tam, kde sladíme cukrem. Čerpáno z mimořádného vydání Praktické ženy (2/2001) a z kuchařky Švindlujeme v kuchyni (1999).

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 22.04.04 vloženo
  • 52438x zobrazeno

Ingredience

  • *Sedmikráskový med užíváme při kašli jako sladidlo do čaje.*
  • 1. způsob:
  • 500 *za slunka trhaných* květů sedmikrásek
  • 3/4 l vody
  • 750 g pískového cukru
  • 1 citron
  • 2. způsob
  • 4 hrsti čerstvých květů
  • 1 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • citronová šťáva z 1 citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

terezka117 03.05.16 20:17

Trošku řidší,ale je výborný.

Diskuse k receptu Sedmikráskový med

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
terezka117
1 příspěvek 03.05.16 20:15

Velmi chutný :P

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz