Recept Sedmikráskový med

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sedmikráskový med

Postup

1. způsob Květy sedmikrásek přelijeme horkou vodou, přidáme plátky citronu bez jader a necháme 24 hodin vyluhovat. Druhý den hmotu prolisujeme přes plátno, přidáme cukr a za častého míchání svaříme do hustoty dobře tekoucího sirupu. Teplý plníme do skleniček. 2. způsob: Květy opláchneme, pocukrujeme, pokapeme šťávou z 1 citronu a necháme 12 hodin stát. Potom zalijeme 1/2 l vody a necháme do druhého dne vylouhovat. Poté květy s vodou svaříme a po vychladnutí přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s cukrem a s oloupaným a na plátky pokrájeným pomerančem a citronem. Hotový med necháme vychladnout, opět přivedeme k varu a necháme vychladnout. Tento postup opakujeme, dokud med nezhoustne. Horkým medem plníme skleničky, které obrátíme dnem vzhůru. *Tip:* Stejným způsobem připravujeme med i z třezalky tečkované, hluchavky bílé, smetánky lékařské (pampelišky), z podbělu lékářského, z květů černého bezu buď samotného nebo spolu s květy lípy, ze směsi bylinek (podběl, pampeliška, listy jitrocele), z fialek, z akátu... Pokud se dá med vyrobit ještě z jiných druhů rostlin, nezbývá, než to zkusit...:-)) *Poznámka:* Rostlinný med je vynikajícím sladidlem se specifickou vůní a chutí, který lze použít kromě slazení nápojů všude tam, kde sladíme cukrem. Čerpáno z mimořádného vydání Praktické ženy (2/2001) a z kuchařky Švindlujeme v kuchyni (1999).

Recept je z kategorií: Léčivé recepty

Nahlásit recept

  • 22.04.04 vloženo
  • 52893x zobrazeno

Ingredience

  • *Sedmikráskový med užíváme při kašli jako sladidlo do čaje.*
  • 1. způsob:
  • 500 *za slunka trhaných* květů sedmikrásek
  • 3/4 l vody
  • 750 g pískového cukru
  • 1 citron
  • 2. způsob
  • 4 hrsti čerstvých květů
  • 1 l vody
  • 1 kg pískového cukru
  • 1 citron
  • 1 pomeranč
  • citronová šťáva z 1 citronu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

terezka117 03.05.16 20:17

Trošku řidší,ale je výborný.

Diskuse k receptu Sedmikráskový med

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz