Recept Sambousak bi jibn - Syrské sýrové taštičky

Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sambousak bi jibn - Syrské sýrové taštičky

Úvod

Claudia Rodenová-Kniha o židovské kuchyni

Vedle trojúhelníčků se sýrem fila jsou nejoblíbenějšími zákusky k čaji a šabatovou snídaní ve všech sefardských komunitách. Patří také k tradičním specialitám pro Šavu'ot. Dříve se do náplní používaly různé sýry a dnes tomu není jinak, ale obvykle jsou to sýry ostřejší nebo jejich směsi - feta, kaškaval, kasseri, kefalotyri, parmazán, čedar, gouda, ale i tvaroh nebo cottage.

Postup

V rendlíku na mírném ohni ohřejeme máslo s olejem, až se máslo zcela rozpustí. Přidáme vodu a sůl a dobře prošleháme.

Postupně přidáváme mouku, jen tolik, aby vzniklo měkké, mastné těsto, které drží pohromadě v kouli.
Zpočátku mícháme vidličkou, pak prohněteme rukou.
Těsto se nesmí zpracovávat dlouho, proto přestaneme hned, jakmile získá soudržnost.
Necháme ho v pokojové teplotě 20 minut odpočinout pod fólií.
Nesmí přijít do lednice, bylo by nepoužitelné.

Z těsta odebereme kousek jako vlašský ořech, vytvarujeme kuličku, kterou roztáhneme na kruh asi 10cm.
Do středu vložíme lžíci náplně, v polovině přehneme a kraje stiskneme, aby náplň nevytekla.

Taštičky potřeme rozšlehaným žloutkem s trochou vody a pečeme je v troubě vyhřáté na 180°C asi 30 minut dozlatova.

Recept je z kategorií: Pirohy

Nahlásit recept

  • 25.05.15 vloženo
  • 2214x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h

Ingredience

  • Základní těsto na asi 40 kousků:
  • Těsto lze použít také na borekas, pasteles, buricche.
  • 125ml slunečnicového oleje
  • 125g nesoleného másla
  • 125ml vody
  • 1/2 lžičky soli
  • asi 550g hladké mouky.
  • Náplň:
  • 500g strouhaného sýra (podle chuti, která vám vyhovuje)
  • 2 mírně rozšlehaná vejce
  • bílý pepř.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 25.05.15 21:22

Uvaření se již líbí 9 labužníkům

Diskuse k receptu Sambousak bi jibn - Syrské sýrové taštičky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
ziko
36 příspěvků 01.06.15 22:22
:potlesk:
 
daduuja
1140 příspěvků 01.06.15 20:32

@ziko náplň dělám i masovou, ale potom do těsta nedávám máslo a kousek míň mouky. Dělám i s rybou nebo jehněčí s vařeným vejcem… Všechny jsou moc dobré :-)

 
ziko
36 příspěvků 01.06.15 19:28

Dobrý recept, místo sýra může být mleté kořeněné maso opražené na oleji s cibulí

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Cuketové placky Cuketové placky
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz