Recept Salát z chobotnic 1 - Insalata di polpo 1 - Salade de poulpe 1

(Hodnoceno 1x) Louis Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Salát z chobotnic 1 - Insalata di polpo 1 - Salade de poulpe 1

Postup

Chotnice je jedním z hlavonožců, který je dnes běžně k dostáni na čs trhu nejen mrazené, ale i čerstvé - hlazená. Čerstvé jsou již k dostání od 250 gr, mrazené pak od 1 kg. Na tuto úpravu nekupujte malé! Berte od 1 kg výše. Při varu totiž dle druhu a původu moře v kterém žily ztrácí až 3/4 své váhy! Většinou ať čerstvé či mrazené jsou již vyčistěny. Přesto si dovolím uvést jak ji eventuelně upravit pro kuchyňskou potřebu. Chopotnici chytnete za hlavu (tělo) a v blízkosti očí uděláte otvor asi 8 cm a obrátíte hlavu jako byste měli prasklý gumový míč a ýjmete vnitřnosti, vydloubnete očí špičkou ostrého nože, vytlačíte ze středu těla rohovitý zokák. Pořádně propláchnete a vše je připraveno k tepelné úpravě. V hrnci přivedeme odpovídající množstvi vody aby byla chobotnice ponořená. Dáme sůl, papričku a víno. Jakmile voda vře, chytněte chobotnici za hlavu a chapadlama napřed pomalu ponořujeme až nám voda zabrání abychom se opařili, nechávámé tak 20 vteřin. Výjmeme chobotnici které se chapadla krásně stočily a počkáme aby voda znovu přišla do varu. Vložíme znovu chobotnici a vaříme bez ohledu na váhu 50 minut. Než výjmeme, uřízneme chapadlo a u silnější strany uřízneme kousek masa, abychom zjístili, zda je maso požadované tuhosti/měkkosti. Pokud tomu není necháme ji dojít, zakrytou poklici. Hrnec stáhneme z ohně a necháme do vychlazení stát. Po vychlazení, chapadla i hlavu nakrájejte na pravidelné menší kousky, osolte opepřete čerstvým pepřem, přidejte česnek, citronovou šťávu dle vlastní chutí stejně tak panenský olivový olej, zamíchejte nechte odležet hodinu na chladnějším místě a podávejte. Poznámka: někomu vadí na chapadlech přísavky a proto ještě vlažným odstraňuji kůži. Považují to ale trochu za barbarské, neboť chuť salátu tím hodně ztrácí. Chobotnice je vůbec takovová živá zkamenělina žijící již na naší planetě přes 500 miliónu let. Je to neuvěřitelně inteligentní tvor. Dokáže kousky, které stále udivují vědce. Potápěči mi jístě potvrdí, že když poznají, že jím člověk neublžuje jsou velice kamarádské a družné. Jejich "balet" je úchvatný a fascinující. No zkrátka pravá ženská. Po dobu asi 4 měsíců jsem s takovou milenkou v Maroku laškoval. Nikdy jsem však nepochopil jak mě mohla najít, neboť jsem se potápěl na různých místech v rozsahu cca 2 km. Měl jsem sebou vždy krevety, po kterých přímo vyváděla.

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 23.03.10 vloženo
  • 14117x zobrazeno

Ingredience

  • 1 kg chobotnici
  • 2 dl bílého suchého vína
  • 1 cayenskou papričku sůl
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 PL nasekané ploché petržele.
  • citron
  • panenský olivový olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Katamost 6.7.12 15:55

Recept je výborný! Jednoduchý, srozumitelný. Opravdu jsem si pochutnala :-) Škoda, že fotka není stejně dobrá, jako salát.

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Salát z chobotnic 1 - Insalata di polpo 1 - Salade de poulpe 1

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Salát z chobotnic 1 - Insalata di polpo 1 - Salade de poulpe 1

esmeralda
4813 příspěvků 7.7.12 02:39

Chobotnice jsou opravdu úchvatní tvorové. A to nejen na talíři.
A Louis správně říká že vaříme maso do požadované tuhosti/měkkosti.
Někdo má rád chobotnice úplně měkké a někdo zase ještě trochu „gumové“.

Loius, na otázku „jak mě mohla najít?“ sis odpověděl sám. Chobotnice mají dobře vyvinutý čich. Ještě více než ty, se jí líbily tvoje krevety.

Pro suchozemce snad jen trochu varovných slov:
Ač jsou podvodní živočichové skoro bez výjimky krásní, někteří jsou velice nebezpeční, ba smrtelní…i některé chobotnice.

Louis, tvůj recept musím vyzkoušet.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Karbanátky Karbanátky
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz