Recept Chobotnice s bramborami

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Chobotnice s bramborami

Postup

Možná pojedete k moři a mohl by se hodit tento jednoduchý, ale velmi oblíbený recept. Neudávám množství, protože na tom celkem nezáleží. Pokud chcete jíst chobotnice s bramborami (předkrm), poměr může být 2:1, pokud je více stolovníků a chcete jíst brambory s chobotnicí, tak prostě přidáte brambory. Čerstvou chobotnici z rybárny vám na žádost očistí (pokud je již očištěná je asi rozmražená). Pokud ji ulovíte sami, obraťte hlavu naruby jako ponožku, odstraňte to co vám vadí a hlavu zase obraťte na líc. Zkontrolujte přísavky na chapadlech jestli jsou čisté, bez písku. Nejlepší chobotnice mají dvojitou řadu přísavek na chapadlech, žijí na skalách a neobsahují písek. Chobotnici držíme za hlavu a 4-5 krát ponoříme chapadla do vroucí vody BEZ SOLI, potom ji ponoříme celou a vaříme. Vidličkou nebo špičkou nože zkontrolujeme měkkost v horní části chapadel. Pozor, převařené maso se trhá a může být tuhé. Délka vaření je závislá na velikosti chobotnice. Počítejte asi 20 minut na každých 500 g váhy. Můžete přidat do vody trochu kořenové zeleniny a bobkový list. Sůl přidávám až odstavím z plotny, nebo až v míse. Obecně všichni hlavonožci se připravují bez soli, aby maso neztvrdlo. Uvařenou chobotnici nakrájíme na kousky, odstraníme oči dole na hlavě a zobák na konci chapadel (je to jednodušší u vařené chobotnice než za syrova). Očištěné brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Česnek: někdo jen potře rozkrojeným česnekem mísu, někdo ho dává pokrájený na plátky. Já dávám napočítané větší kousky a potom hlásíme, kdo je našel. Pokud salát zbude, česneková chuť převálcuje ostatní vůně. Pokrájené brambory s kousky chobotnice v míse osolíme, opepříme, štědře posypeme nasekanou petrželkou, polejeme olivovým olejem a zlehka promícháme. Podáváme vlažné, jsou dobré i studené. V Itálii najdete recept na menu jako INSALATA DI POLPO CON PATATE

Recept je z kategorií: Mořští živočichové

Nahlásit recept

  • 27.04.09 vloženo
  • 25216x zobrazeno

Ingredience

  • chobotnice
  • brambory
  • panenský olivový olej
  • petržel
  • česnek
  • sůl, pepř.

Doporučená příloha

  • Dobře vychlazené suché bílé víno.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Chobotnice s bramborami

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Chobotnice s bramborami

Louis
129 příspěvků 31.3.10 11:37
Re: Chobotnice s bramborami

mrtvola,
z větších hlavonožců je chobotnice jediná, která přichází na čs trh vždy vykuchaná! Chobotnice mají vždy 2 řady přísavek, a to buď sestavené ve dvou řadach, anebo ve dvou řadach zig-zag! Má ponechané jen oči a zobák. Odstraňuji je zá:,–(ně před tepelným zpracováním. Zobák stačí vymáčknout jednoduše prsty a oči ostrým nožem vypíchnout a vmáčknout obsah! Tedy žádná věda! Pokud dostanu chobotnice z Atlantiku před varem je strčím do mrazáku aby trochu ztuhly ale nezmrzly! Odstraním tím pnutí masa a po ukončení varu je skutečně měkká. Jako kluk si pamatují, že se s nimi mlátilo o zem. Až na vyjímky které vyžaduje receptůra, používám z důvodů chuti zá:,–(ně od kila a výše. Čim je větší tím je lepší. Dám vařit vodu, přidám papričku a když je ve varu osolím chobotnici chytím za hlavu a ponořím na 10 vteřin, výjmu a jakmile znovu voda vře celou ponořím a nechám mezi 45-50 minutama bez ohledu za má kilo či dvě! Uříznu kus silnějšíí části chapadla pokud je maso dle mého přáni, výjmu a dále zpracovávám. Pokud tomu tak není odstavím a nechám vychladnout přikrytou pokličkou. Pozor kilova cena chobotnice zdánlivě nízká je ve své podstatě vysoká. Po uvaření z 10 kg máte dle ¨místa výlovu 2,80-3,40 kg!

noskovice
1322 příspěvků 27.4.09 22:12
Re: Chobotnice s bramborami

Je zde ten, kdo ponoří chobotnici 4-5krát do vroucí vody a kdo vaří chobotnici společně s korkovou zátkou.¨
Já přídávám citrónovou šťávu.

mrtvola
1394 příspěvků 27.4.09 20:19
Re: Chobotnice s bramborami

Svevo, ještě nikdy jsem neměla odvahu pustit se do čerstvé, neočištěné chobotnice. Po tvé instruktáži si myslím, že se to změní.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hruškový koláč

Nejlepší recepty

Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Jahodový pohár Jahodový pohár

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz