Recept Rizoto

(Hodnoceno 1x) penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Rizoto

Postup

Rýži propláchneme, spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Maso nakrájíme. Koření a houby zalijeme vodou a 10 minut povaříme, odcedíme na rýži, přidáme sůl, maso, olej, karotku, majoránku, popřípadě dolijeme vodou, a dusíme. Během dušení rýži nakypříme dvěma vidličkami. Měkké rizoto napěchujeme do sběračky a vyklopíme na talíře. Posypeme nastrouhaným sýrem a nadrobno nakrájenou petrželkou. Čerpáno z Praktické ženy (8/2000).

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty

Nahlásit recept

  • 11.03.06 vloženo
  • 22807x zobrazeno

Ingredience

  • 150 g dlouhozrnné rýže
  • cca 100 g tepelně upraveného masa
  • 3 lístky libečku
  • kousek bobkového listu
  • 3 zrnka nového koření
  • několik kousků sušených hub
  • 2 PL oleje
  • 100 g zmrazené karotky
  • majoránka
  • 30 g nízkotučného eidamu
  • petrželka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 31.1.15 13:57

Dobrá ochucená dušená rýže. Jen jsem drasticky upravila recept :cert: .

  1. Nepoužila jsem pouze vývar z trošky hub, ale i samotné povařené houby.
  2. Navíc jsem přidala uzené maso a podlévala vývarem z něho.
  3. Koření jsem nechala v pokrmu i při dušení  – nám nevadí :lol: .

    Použila jsem tyto ingredience na 4 pěkné porce:

  • 500 g rýže
  • 350 g vařené uzené kýty vč. vývaru
  • celerová, tymiánová a majoránková nať
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • velká hrst sušených hříbků
  • cca 80 ml oleje
  • cca ¼ kg již očištěné mrkve
  • 1 cibule
  • mletá sladká a pálivá paprika
  • mletý pepř
  • 200 g strouhaného eidamu (30%)

    Postupovala jsem takto:

Na oleji jsem nechala zesklovatět cibuli pokrájenou na jemno, přidala na malé kostičky krájenou mrkev, orestovala. Okořenila oběma druhy papriky a pepřem, přidala nové koření a bobkový list, předem povařené a zcezené překrájené sušené hříbky, uzené maso pokrájené na kostky, se stonků sdrhnuté lístky majoránky a tymiánu. K tomu ještě část celerové natě posekané na jemno. A propláchnutou spařenou rýži. Podlila jsem vývarem z uzeného masa ředěného 1 : 1 vodou. Nesolila jsem! Dusila jsem v troubě do změknutí rýže.

Při podávání jsem nepěchovala do naběračky, alébrž do misky vhodné velikosti (o obsahu cca 4 dl). Horké navrchu posypala strouhaným eidamem a celerovou natí; okolo obložila hříbky naloženými ve sladkokyselém nálevu.

Chutnalo nám (masožravec si přidal). Podobně dělám rýži – v různých chuťových variacích, když nevím, co zase vařit a nebo chci připravit „něco lehčího“.

Docela mě překvapuje, že tento recept vyšel (i s tím názvem?) v Praktické ženě v r. 2000 :,( . Tipla bych to na 70. až 80. léta minulého století :mrgreen: .

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Rizoto

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Rizoto

Bento
794 příspěvků 17.5.11 06:01

8-o Aj ja mam rizotovy vyvor ale :potlesk: pouzil som este aj staru ryzu od vecere.
Recept sa bude sa volat „Do vyplaty daleko a lednicka prazdna“ … a jasne ze mrazenu zeleninku ako kamen a zvysok klobasy a presne daaky nedefinovatelny kus masa.

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.5.11 22:39

Casino, muj pohled na recept mi okamzite sdelil, ze mrkev (a jeste zmrzla??) a majoranku tam penda vlozila snad ze zoufalstvi a aby to tak nehulakalo, prikryla to eidamem! :-)
Ovsem ryze s masem a houbou, mnam, samozrejme ! osobne nemam rada preplacana jidla.

casino
4497 příspěvků 16.5.11 20:44

U nás takovým rizotům říkáme „Rýža s masem“ :wink:
Ale proč ne dnes na oběd, když v mrazáku je už od Velikonoc upečený běhák ze „pštrosa“ :?:
Majoránka :?: :?: :?:
Instinkt mi říkal: neblbni :think:
Nejvíc to připomínalo jitrnicový prejt, když nedáte česnek :oops:
Já sním všechno… Akorát mi to bude trvat pár dní :-P
Rád bych potkal onu praktickou ženu :twisted: :mrgreen:
(pro objektivnost dodávám, že jsem jídlo tvořil na osmahnuté cibuli a kořenil posléze mletým pepřem)

ALE TEN LIBÍČEK, TEN TAM SEDÍ :palec:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Staročeské kotlety

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz