Recept Risi e bisi

sveva Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Risi e bisi

Úvod

Koupila jsem čerstvý hrášek a napadlo mne Risi e bisi. Našla jsem tři recepty s tímto názvem. Dva z nich jsou dost vzdálené, s ingrediencemi, které tam nepatří ("Risi bisi v pomalém hrnci.":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=23071 a "Risi E Bisi - Rizoto s hráškem":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=18669 ). Recept od Babi "Italské Risi e Bisi (PRA).":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=6927 je velmi blízký tomu tradičnímu, ale používá se jiná odrůda rýže a její příprava.

Postup

Opláchneme hrachové lusky, vyloupeme hrášek, lusky ponoříme do mírně solené vody nebo do lehkého zeleninového vývaru (v dnešní době i z kostky) a vaříme do měkka. Uvařené lusky propasírujeme a pyré dáme zpět do vývaru. Za starých časů se spotřebovalo všechno, tedy i lusky. Na polovině másla a oleji osmahneme na jemno nasekanou cibuli a slaninu. Přidáme hrášek a petržel, podlejeme vývarem a 5 minut podusíme. Přidáme zbytek vývaru a dochutíme solí a pepřem. Přivedeme do varu a přidáme rýži. Kvalitní italská rýže se neproplachuje a u tohoto receptu ji nerestujeme. Risi e bisi není risotto, spíše velmi hustá polévka. Pokud je potřeba přidáváme vroucí vodu. Jakmile je rýže al dente stáhneme z plotny, přidáme zbytek másla, parmazán a ihned podáváme. Risi e bisi je typický pokrm Benátska. Talíř Risi e bisi byl podáván benátskému dóžeti vždy 25. dubna, během oslav patrona města. San Marco je oslavován ještě jednou pěknou zvyklostí, nazývanou v benátském nářečí „festa del bocolo“. Muži darují ženám, které jsou jim drahé (od babičky až po milou), poupě růže (italsky bocciolo). V 19. stol., během rakouské nadvlády, v Miláně bylo slyšet revoluční „viva Verdi". A benátčané vykřikovali „Risi bisi e fragole“ tedy „rýže hrášek a jahody“ s jasným náznakem na barvy italské trikolory.

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže

Nahlásit recept

  • 25.05.09 vloženo
  • 17126x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 200 g rýže vialone
  • 1 kg hrachových lusků
  • 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
  • 50 g pancetta (slanina nebo bok)
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL sekané hladké petrželky
  • 4 PL strouhaného parmazánu
  • sůl (pepř).

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Risi e bisi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Risi e bisi

ottakar
5 příspěvků 26.5.09 17:02
Re: Risi e bisi

Kdyby se lépe četlo tak by se nestýskalo…

esmeralda
4812 příspěvků 26.5.09 07:16
Re: Risi e bisi

Aby se jim nestýskalo .

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Linecké slepovací cukroví

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz