Recept Quasi-burčák z lipového květu

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do vody vsypeme cukr (pokud máme vodu z vodovodu, necháme přes noc odstát, aby vyprchal fluor, respektive chlór). Vodu přivedeme k varu (zpočátku mícháme, aby se cukr rozpustil a ne přichytil dna hrnce). Když začne voda vřít, vsypeme kyselinu vinnou a živnou sůl pro kvasinky. Odstavíme z vařiče.

Nalijeme (opatrně, je to horké!) do demižonu (nejlépe desetilitrového - kvůli pěně), do kterého jsme předtím vsypali lipový květ, takže ten vlastně tím horkým roztokem přelijeme.

Již před několika dny jsme rozkvasili kvasinky: v trošce vody jsme povařili půl rozstrouhaného jablka (lze použít také chemicky neupravený jablečný mošt) a čtyři kávové lžičky krystalového cukru; po vychladnutí jsme vsypali sáček vinných kvasinek. Kvasinky - pokud nejsou staré - se rozkvasí. Takto rozkvašené kvasinky vlijeme do vychladlé vody s ostatními ingrediencemi a demižon uzavřeme kvasnou zátkou (jelikož se nejedná o přípravu vína, alebrž o přípravu quasi-burčáku, tak postačí i kus látky s propíchanými otvory).

Mošt se rozkvasí. Počkáme na bouřlivé kvašení (je to zcela individuální a pokaždé jiné - od půl dne do tří dnů nejčastěji). Jakmile se mírní (demižon je trochu teplý), je quasi-burčák v dobré kondici. Naléváme do sklenek; quasi-burčák je připraven ke konzumaci!

PRAVÝ BURČÁK TO ROZODNĚ NENÍ! Ale má to autenticitu čerstvosti! Ani chuť není špatná; máme-li kvalitně usušený lipový květ, tak i tu lipovou vůni zachytíme…

POZNÁMKA: Vedle výše zmíněné varianty existuje i varianta vulgárnější, zato rychlejší. Místo ušlechtilých kvasinek použijeme obyčejné droždí. Kvašení začne za několik minut po vsypání podrceného droždí, za několik hodin je quasi-burčák hotov. Ovšem musíme se smířit s tím, že bude cítit po kvasnicích velmi výrazně (nu, ona se v každém - i pravém - burčáku najde stopa po kvasnicích, ale tady je ta stopa skutečně dosti silná; ale mnohým to vůbec nevadí).

Recept je z kategorií: Výroba alkoholu a destilátů


Reklama

Nahlásit recept

  • 24.12.08 vloženo
  • 5026x zobrazeno

Čas přípravy

  • 53 minut

Počet porcí

  • 5 porcí

Ingredience

  • 5 l vody
  • dvě hrsti sušeného lipového květu
  • půl kilogramu krystalového cukru
  • 1 sáček živné soli pro kvasinky
  • 1 sáček ušlechtilých kvasinek (třeba značka „VÍNKA“)
  • 10g kyseliny vinné (1 sáček)

Doporučená příloha

  • kousky moravského uzeného nebo cokoli chcete - či nic

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Quasi-burčák z lipového květu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
svato
1417 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Quasi-burčák z lipového květu

moja maminka svojho času robievala víno z púpavy a najmä z bazy, jej sesternica z agátu, tak prečo nie burčák z lipy?

 
JALOVCOVA
37 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Quasi-burčák z lipového květu

Manžel se už ptá, kde mám uložený sušený lipový květ!

 
Labužník Milan04
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Quasi-burčák z lipového květu - k pravému burčáku

Z hlediska našeho vinařského zákona lze jako burčák označit částečně zkvašený hroznový mošt pocházející VÝLUČNĚ z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Termín částečně zkvašený hroznový mošt definují předpisy EU (ale také například maďarské) jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1 % objemové a nižším než tři pětiny celkového obsahu alkoholu. Burčák se konzumuje zá:,–(ně jako čerstvý a nijak se nekonzervuje; prodávat a vyrábět lze v období od 1. srpna do 30. listopadu; vše ostatní již není burčák…
Mnoho ´burčáků´ prodávaných na ulici jsou padělky (nejčastěji jablečné - poznáme je podle tmavě hnědého zbarvení). Čerstvý a kvalitní burčák musí mít žlutou barvu s lehce nahnědlými tóny. Perlení neboli burčení musí být patrné již při pohledu na burčák v láhvi či sklence…
TOŽ TAK…

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Houbová smaženice Houbová smaženice

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz