Recept Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem Veg

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem

Postup

Nejprve si připravíme omáčku:
Nadrobno pokrájené žampióny podusíme na másle se solí do měkka, přidáme pepř, sůl a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku. Povaříme pár minut do zhoustnutí a aby nebyla cítit syrová mouka. Ochutíme kapkou octa či cukru, podle našich zvyklostí. Omáčku udržujeme teplou, pokud ji budeme používat později, potřeme povrch plátkem másla, aby se netvořil škraloup.

Poté se pustíme do přípravy samotných lívanečků:
Rozmrazíme špenát, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva, sůl, pepř, prolisovaný česnek, vše promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.

Na lívanečníku pečeme lívance: na pomaštěné důlky lívanečníku vlijeme lžíci těsta, vložíme „překvapení“ (šunku, salám) a přelijeme druhou lžící těsta. Povrch uhladíme a pozvolna opékáme.

Lívanečky podáváme přelité žampiónovou omáčkou, ozdobit můžeme snítkou petrželky či stonkem pažitky, hvězdička z rajčete také nevypadá nejhůř :-)


Reklama

Nahlásit recept

  • 25.06.08 vloženo
  • 4734x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 min

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Lívanečky:
  • 450 g zmrazeného špenátu
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 KL prášku do pečiva
  • 3 žloutky
  • sníh ze 3 bílků
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 stroužek česneku (nemusí být)
  • mini šunka (šunkový salám, uherák, poličan....)
  • - vegetarián vhodně nahradí
  • Žampiónový přeliv:
  • 250 g žampiónů
  • 40 g másla
  • 0,25 l smetany (do kávy, na vaření, 12% - lehké, méně tučné)
  • 1 PL hl. mouky (ne moc plná)
  • bílý pepř
  • ocet podle chuti

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
matlák
6 příspěvků 29.12.13 13:32
vege

Pokud je toto vege žrádlo, tak jdu žrát ke katolíkům.
matlák :cert:

 
wydra  24.02.11 23:07

Milosi, spenat je proti rybam a sojovymu masu lahudka ! :-P Pravda, ponekud zelena, ale nesmrdi ani nechutna jako polystyren :-P

 
gmp
1603 příspěvků 24.02.11 22:31

Fotky krásně vyvedené, ale ani sebelépe vyvedená fotka nezamaskuje ten špenát. :cry:

 
Alis
2617 příspěvků 23.02.11 10:46

Dámy, vaše diskuze mě donutila upřesnit recept…, jak jsem již řekla, pokud budete realizovat, je to čistě na vás, ale já rozhodně na čtvrt kila žampiónů čtvrt litru šlehačky nepoužiju… :-)

 
Alis
2617 příspěvků 23.02.11 10:45

Je tu snad někdo, koho by Milošova kondice nepřesvědčila? Ode dneška vypouštím ze svého jídelníčku špenát, pokud žampiónový přeliv, tak jedině k Racuchám:

http://www.labuznik.com/…-bramborove/

I když – lachtan (22. 4. 09 22:47) má jiný, dnes už kacířský názor :-D

 
gmp
1603 příspěvků 22.02.11 21:46

Dovolím si upozornit, že jsem živoucím příkladem nevhodnosti špenátu jako stravy. Je prokázáno, že při mém stylu života a konzumačních návycích bych tady už 55 let neměl být, pokud bych jedl špenát! Vyžeňte špenát ze svych kuchyní, prodloužíte si život minimálně o 55 let. :?: Pardon 56.

 
babi
6360 příspěvků 22.02.11 20:33

wydricko, zakysanka a slehacka, to je jako neosizeny creme fraiche :-)

 
Alis
2617 příspěvků 22.02.11 14:17

Glamo, mluvíš mi z duše, tohle musí ocenit KAŽDÝ :-D
Copak o to vejce, to bych dokázala nahradit, ale naposledy jsem dělala se zbytkem uzeného jazyka, a ten bych tedy nahrazovat nechtěla :-)

Já bych se na tom octu tolik netočila, to není molekulární kuchyně s přesným postupem…, je to jednoduché domácí jídlo, dám, co mám, když budu mít zakysanku, dám tu, když ne, dám sladkou nízkotučnou, někdy naředím zbytek s mlékem… u nás stejně každý trochu jinak navinulé, většinou dělám jemné a kdo chce, dokyselí sám sobě :-)

Pokud dávám zakysanku, většinou nedávám mouku…

 
wydra  22.02.11 14:08

Misto kyseleni bych pridala zakysanku, je lepsi nez ocet do slehacky , co si mysli labuznici?

 
glama  22.02.11 13:49

Alis děkuji…tohle se mi moooc líbí..pro dcerku to není, jsou tam vejce. Ale já to ocením!
A nepochybuji že i Milošek…po všem tom sádle, konečně trošku zdravého špenátku … :mrgreen: :mrgreen:

 
Alis
2617 příspěvků 14.01.11 16:36

Aničko, zajímalo by mě, jak děláš halušky se špenátem a žampionovou omáčkou… můžeš nám prozradit??

Příspěvek upraven 14.01.11 v 22:51

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem, Jolanko,

není zač, jsem ráda, že chutnalo :-) Já dnes držím půst, takže nehrozí, že bych se přejedla k prasknutí, ale jestli mé ego nepraskne po té chvále, nevím, nevím :-))

 
jolana
5064 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem

Rychle, chutne, vonave…spenat milujem..;))),­..krasny den, dik.:)

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem

Taky nemám lívanečník, nedávno jsme se rozešli pro jeho zlomyslnost a můj „nepřekonatelný odpor“ :-), ale recept ukládám, díky. B.

 
Alis
2617 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem - Aničko,

jde to jistojistě i bez lívanečníku, je to takové sněhem lehoučké těstíčko, nerozuteče se ti po pánvi bez kontroly. Rychle tuhne :-)
Měj se krásně a nespal si nos!!! :-))

 
anickav
2904 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné špenátové lívanečky,alis,

ja nemám lívanečník! Ak urobím „placky“ drží to pohromade, že? Nemám sa pýtať, ale skúšať! Každopádne, je to krásny receptík!
Ja s rozmrazeným špenátom robím halušky, k tomu podobnú šampiňonovú omáčku…Alebo zelené halušky s vajcom…
Majte sa, holky moje!
 A.

 
noskovice
1323 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem-alis,

to je pekny receptik......... taky ukladam. Pripadam si jako sysel…ukladam a ukladam.. Dekuji, Sona

 
Labužník Rachel02
234 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Plněné špenátové lívanečky se žampiónovým přelivem - alis

Díky, tohle zní výtečně…ukládám si to ;o)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz