Recept PIROHY z Uralu

(Hodnoceno 1x) Labužník Isule02 Ruská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

PIROHY  z  Uralu

Postup

Těsto: Uděláme kvásek ( v míse ): z droždí, cukru, PL mouky, trochu vody (mléka) a necháme vykynout. Pak přidám vejce, olej a postupně přiléváme vodu a přisypáváme mouku se solí. Vždy propracujeme vařečkou. Vypracujeme těsto – od začátku by mělo být hladké a dost měkké (kypré). Tuhé těsto bude i po usmažení na studeném pirohu též tuhé. Přikryjeme a dáme kynout. Občas znovu propracovat. Masová nádivka : Na pánev dáme podusit na drobno pokrájenou cibuli. Po zesklovatění přidáme mleté maso, orestujeme a trochu podléváme – dusíme. Pozor – nepřelít, aby to nebyla řídká kaše. Do podušeného masa (je měkké a šedivé) přidáme syrové vejce, přimícháme ostatní suroviny a dáme chladnout. Vzniklá směs nemá téci ani se rozpadat. Koření - dle chuti ! Dokončení : Je-li těsto vykynuté, lžící vykrojíme těsto, které dáme na pomoučněný vál a vytvoříme placičku -asi o průměru 8 cm a asi tak 1cm silnou. Na ní dám lžící masovou směs, tou nešetřím a placičku přeložím napůl - pozor! půlky k sobě přitahuji směrem nahoru ! a spojuji je k sobě, vzniká šev (hřebínek) - ke kraji se piroha zužuje do špiček. Pokud jste to nyní nepochopili - vystřihněte si kolečko z papíru - přeložte na půl ale ohyb nemačkejte - opatrně to teď ohybem přitlačte k prkýnku - vznikne trojúhelník - kdy jedna stěna je na prkýnku a dvě vytváří jakoby stan nad ní. Pečlivě kraje těsta zamáčkněte k sobě, aby se při smažení nerozlepovaly. Pak nechám ještě asi 15- 20 min pirohy odležet (kynout) a nakonec smažíme. Smažím na pánvičce - asi jako řízky, koblihy či vdolky - ani rychle či pomalu do růžova (světlejší). Do oleje vkládám švem ke dnu - tedy "vzhůru nohama". Podle situace při smažení otáčíme za všech stran. Smažíme vlastně kvůli těstu – nádivka je už tepelně zpracovaná. Lze smažit i ve fritéze - ale máme je radši na pánvi. Po usmažení otřeme na papírovém ubrousku. Nejlépe nám chutnají ještě za tepla. DOBROU CHUŤ . S tímto těstem si není třeba asi moc tížit hlavu - uvědomte si, že už za první sv. války se tam dělali - tedy v době, kdy bylo poměrně dost bídy – těsto bylo chudší tukem a měkčí. Babička sice byla z bohatýho statku - ale dle dědy, který tam byl jako legionář v zajetí, se do pirohů cpalo co se dalo - i kus osoleného zelí, brambor, či hlava z ryby … co kdo měl a co rád. Dělali se slano i na sladko.... Pekly se v peci, nebo smažily na sádle - my dnes běžně smažíme na obyč. řepkovém oleji bez aroma. Těsto se nechá vykynout - neuvádím čas jak dlouho. Je to podle množství, hustoty, teploty, .... klidně zadělám na noc a jdu spát. Ráno pak smažím. Babička je plnila směsí mletého masa - nejraději měla uvařený kořínek tj. srdíčko, plíce,.. - ten se rozemlel (bez blan, chrupavek) a dochucení bylo stejné. My dnes běžně kupujeme míchané mleté maso.

Recept je z kategorií: Mleté maso

Nahlásit recept

  • 20.09.09 vloženo
  • 25747x zobrazeno

Ingredience

  • Těsto:
  • 500 g polohrubá mouka
  • 5 PL olej
  • 1 vejce
  • 1/2 – 1 KL soli (dle chuti)
  • 2,5dcl voda ( mléko, nebo půl a půl)
  • 1 droždí (kostka, popř. suché )
  • 1 KL cukr krupice
  • Masová nádivka.
  • 1 cibule – větší (na drobno)
  • 2 PL olej na pánev pod cibulku
  • 300 g mletého masa (MIX – vepřové a hovězí)
  • 1 vejce syrové
  • 2 vejce na tvrdo (posekané, postrouhané hrubým struhadlem)
  • 3 PL uvařené rýže
  • Sůl ( popř. Podravka ), pepř, kmín, majoránka, (dle chuti )
  • 3 stroužky česneku ( jemně strouhaný)
  • voda na podlití (dle potřeby)
  • Ostatní: olej na smažení, papírové ubrousky na otření, pánev ( fritéza )

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 14.11.14 13:14

Plněné mletým masem a vařenými vejci, doplněné salátem z kysaného zelí. Výborný recept.

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu PIROHY z Uralu

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na PIROHY z Uralu

Eja
3887 příspěvků 14.11.14 20:33

@Frantiska já taky. S tím kysaným zelím, a klidně trocha kopru, mňam.

Frantiska
927 příspěvků 14.11.14 20:28

@daduuja krasne se ti povedly, hned bych si je dala

daduuja
1151 příspěvků 14.11.14 19:29

Musí to být paráda, protože to těsto je naprosto nejchytřejší :-)
Vyválela jsem obrovské kolo a měla nutkání udělat pizzu :-)

Do náplně příště přidám trochu kysaného zelí nebo kopru, protože tyhle pirohy nejsou naposled :-)
Smažila jsem ve vysoké vrstvě oleje, ale nechtěly, potvory, po osmažení jedné strany držet tou neosmaženou dolů, takže od půlky jsem je smažila opravdu jako řízky. Dobrá zpráva: nejsou mastné.

Eja
3887 příspěvků 14.11.14 17:30
:potlesk:
jolana
5068 příspěvků 14.11.14 15:46

Dando, koukam so slzou v oku..to je parada :palec:

zlata
1200 příspěvků 21.9.09 07:58
Re: PIROHY z Uralu .. isule

díky, to je ono, ta moje třetí babička s tím nedělala žádný štráchy, mně bylo asi devět, ale chuť mám do dnes na jazyku. Jen to byly takové plněné válečky. Nevím jak to dělala. Podle toho jak se ze mne stal kus dospělé ženské, vidím to jako takové smažené šišky naplněné dobrým masem. Moc děkuji za recept .A díky za návrat do dětství :-))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Rizoto s batáty

Nejlepší recepty

Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz