Recept Pečená husa s jablečnou, hruškovou a brusinkovou nádivkou

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Husu omyjte studenou vodou, osolte a opepřete ze všech stran, tedy i zevnitř. V kastrolu zvolna povařte víno, vývar a brusinky, až budou měkké, nasáklé a zbude asi 60 ml tekutiny. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibulku a míchejte až změkne. Přidejte jablka a hrušky a vařte zvolna až to vše změkne, ale ještě neztratí tvar. (10 - 12 minut). Vypněte plamen, přidejte brusinky, šalvěj, tymián, skořici a strouhanku, sůl a pepř, vše smíchejte. Nadzdvihnete huse kůži na prsou, bocích, stehnech a zádech a do dutin nacpete nádivku, nikoli do břišní dutiny, jak jsme zvyklí. Položte na záda na naolejovanou mřížku do pekáče, aby neležela v tekutině a pečte 15 minut při 220 C (425 F). Snižte teplotu na 180 C (350 F), každých 20 minut polévejte 3 lžícemi vařící vody a pečte dál, až při píchnutí nožem do stehna (té husy!) vytéká šťáva čistě nažloutlá, nekrvavá (asi 2,5 hodiny). Přendejte husu na servírovací mísu a přikryjte na 15 minut alobalem. Mezitím slijte tuk do hrnce, do pánve nalijte vývar na omáčku a rozpusťte do něj vypečeniny. Vařte až je toho polovina, pak za míchání přidejte škrob rozmíchaný v troše studené vody. Ono vám to zhoustne před očima. Omáčku servírujte zvlášť na stůl.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 19.10.01 vloženo
  • 6859x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3,5 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 husa 4,5 - 5 kg
  • 125 g sušených brusinek
  • 180 ml portského vína
  • 250 ml slepičího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 malá červená cibule, nadrobno
  • 4 zelená jablka, oloupaná, na 2 - 2,5 cm kousky
  • 3 tvrdé hrušky, oloupané, na kousky 2 - 2,5 cm
  • 1 lžíce usekané čerstvé šalvěje
  • 2 lžičky usekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 hrnek (125 g) strouhanky
  • Na omáčku:
  • 375 ml slepičího vývaru
  • 1 lžička škrobu

Doporučená příloha

  • Brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečená husa s jablečnou, hruškovou a brusinkovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Karbanátky Karbanátky
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz