Recept Pečená husa s jablečnou, hruškovou a brusinkovou nádivkou

Americká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Husu omyjte studenou vodou, osolte a opepřete ze všech stran, tedy i zevnitř. V kastrolu zvolna povařte víno, vývar a brusinky, až budou měkké, nasáklé a zbude asi 60 ml tekutiny. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte cibulku a míchejte až změkne. Přidejte jablka a hrušky a vařte zvolna až to vše změkne, ale ještě neztratí tvar. (10 - 12 minut). Vypněte plamen, přidejte brusinky, šalvěj, tymián, skořici a strouhanku, sůl a pepř, vše smíchejte. Nadzdvihnete huse kůži na prsou, bocích, stehnech a zádech a do dutin nacpete nádivku, nikoli do břišní dutiny, jak jsme zvyklí. Položte na záda na naolejovanou mřížku do pekáče, aby neležela v tekutině a pečte 15 minut při 220 C (425 F). Snižte teplotu na 180 C (350 F), každých 20 minut polévejte 3 lžícemi vařící vody a pečte dál, až při píchnutí nožem do stehna (té husy!) vytéká šťáva čistě nažloutlá, nekrvavá (asi 2,5 hodiny). Přendejte husu na servírovací mísu a přikryjte na 15 minut alobalem. Mezitím slijte tuk do hrnce, do pánve nalijte vývar na omáčku a rozpusťte do něj vypečeniny. Vařte až je toho polovina, pak za míchání přidejte škrob rozmíchaný v troše studené vody. Ono vám to zhoustne před očima. Omáčku servírujte zvlášť na stůl.

Recept je z kategorií: Husa

Nahlásit recept

  • 19.10.01 vloženo
  • 6724x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3,5 hodiny

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 husa 4,5 - 5 kg
  • 125 g sušených brusinek
  • 180 ml portského vína
  • 250 ml slepičího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 malá červená cibule, nadrobno
  • 4 zelená jablka, oloupaná, na 2 - 2,5 cm kousky
  • 3 tvrdé hrušky, oloupané, na kousky 2 - 2,5 cm
  • 1 lžíce usekané čerstvé šalvěje
  • 2 lžičky usekaného čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 hrnek (125 g) strouhanky
  • Na omáčku:
  • 375 ml slepičího vývaru
  • 1 lžička škrobu

Doporučená příloha

  • Brambory

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pečená husa s jablečnou, hruškovou a brusinkovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Chléb s celerem

Nejlepší recepty

Chilli con carne Chilli con carne
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Tatranské kuře Tatranské kuře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz