Recept Pálivo - kyselá čínská polévka (Hot and Sour Soup)

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pálivo - kyselá čínská polévka (Hot and Sour Soup)

Postup

Namočit houby do vlažné vody a nachat je stát po 30min. Vyjmout z tekutiny a tu uschovat. Odkrojit nohy hub a nakrájet kloboučky na 3mm plátky. Položit tofu na destičku pod kterou je několik vrstev papírového ubrousku a přikrýt jej další destičkou. Na tu položit něco tězšího a nechat stát po 15-30min. (vytlačí se z tofu voda, což se dělá u mnoha receptů). Nakrájet tofu na 3mm plátky a ty rozkrojit na 1/4. Vložit vývar do hrnce, přidat sůl podle chuti, sójovou omáčku, tekutinu z hub, houby, bambusové výhonky a maso. Přivéct do varu, snížit teplotu a dusit po 3min. Přidat směs pěti koření, tofu a ocet. Přivéct znovu do varu a přidat znovu promíchanou kukuřičnou moučku s vodou. Jemně míchat a pomalu přilévat trochu našlehané vejce. Sejmout s ohně a pokapat olejem. Podávat polévku v miskách posypanou šalotkou. P.S.: Do této polévky se také mohou zavařit masové ¨Wontony¨.

Recept je z kategorií: Speciální polévky

Nahlásit recept

  • 02.02.03 vloženo
  • 34002x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 čínské houby
  • 450g pevného Tofu
  • 125ml bambusových výhonků z konzervy, nakrájených na plátky
  • 1l čínského kuřecího vývaru z konzervy, nebo domácího
  • 1 lžička soli, nebo podle chuti (pozor, vývar může být dosti slaný, tak jako je sójová omáčka)
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 115g vepřového, nebo kuřecího masa, nakrájeného na tenké plátky (maso se nejlépe se krájí na tenko, když se nechá ztuhnout v mražáku, ale nesmí se zmrazit)
  • 1/4 lžičky, nebo podle chuti směs pěti koření
  • 2 lžíce octa z rýžového vína, nebo jablečného
  • 2 lžíce kukuřičné moučky smíchané se 3 lžícemi vody
  • 1 vejce, trochu našlehané
  • 2 lžičky praženého sezamového oleje
  • 3 zelené šalotky, nakrájené na diagonální proužky (pouze zelená část)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pálivo - kyselá čínská polévka (Hot and Sour Soup)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pálivo - kyselá čínská polévka (Hot and Sour Soup)

exczech
299 příspěvků 18.5.14 18:56

Hledal jsem slozeni toho five spice koreni a je jich dost podle toho kde se to prodava, videl jsem rozlicne ingredience mezi Amerikou, Kanadou i jinde, ale od Cinana mam tento recept
Ingredients:

1 tsp. ground Szechwan pepper
1 tsp. ground star anise
1-1/4 tsp. ground fennel seeds
1/2 tsp. ground cloves
1/2 tsp. ground cinnamon
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. ground white pepper
Pokud nejni Szechuansky pepr dostupny, lze nahradi cernym peprem.

Příspěvek upraven 18.05.14 v 18:59

exczech
299 příspěvků 18.5.14 18:23

@babi zajimalo by me jestli je v Cesku available ten cinsky 5 spice. A jam pises v tom receptu zelene shalotky tim asi myslis zelene cibulky, nebot shalotka je mala cibulka. To co ty asi myslis je Green onion neboli jarni cibulka.

Příspěvek upraven 18.05.14 v 18:51

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.3.12 00:31

Určitě srazí..
Ale ne octem, ale varem.
Podle fotky je vidět, že z vajec se vytvoří takové cancoury :-)

marwill
3 příspěvky 19.3.12 23:52

Když se ta polévka okyselí octem, nesrazí se to vejce?

babi
6360 příspěvků 29.11.10 01:54

Dando, ono se tady take neda o mnohem psat, ze ano :roll:

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.10 01:16

Babi :-) :-) a to nevíš úplně všechno :-), mám Tě :-) a dík :-)

babi
6360 příspěvků 29.11.10 00:55

Zdenda vyhral v loterii zivota mamu, ktere je vyborna kucharka a to rikam naprosto uprimne :-) Jeste jednou dekuji a vsechny Vas zdravim 8-)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.10 00:42

Babi, ta polévka byla Zdendovo přání z minulého týdne, fotka je už polévka ohřívaná, protože jsem si ji dávala k věčeři, ta polední čerstvá vypadala o poznání lépe, ale ta ohřívaná zase chutnala hutněji :-), teď jsme přijeli z Prahy a jdu si ohřát zbytek :-) Měj se hezky a příště zas :-)

babi
6360 příspěvků 28.11.10 22:50

Dando, to uz je par let, co jsem se trosku trepala strachy v Cine. To vis, tenkrat to nebylo dobre mit v cestovnim pase misto narozeni CR. No, nastesti ten pas byl diplomaticky a tak se opravdu nic nestalo az na to, ze jsem nekolikrat totalne zabloudila v ulickach pri svych zvidavych vypadech 8-o Ale dovezla jsem si nekolik zajimavych receptu…
Dik za vyzkouseni jednoho ze tri receptu na polevku a pekny obrazek, ten zde schazel.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.11.10 18:49

Pálivo - kyselá čínská polévka, naše oblíbená, dnes s koriandrem a bez tofu, přesto dobrá. Dík, babi :-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pálivo - kyselá čínská polévka - Scarlet,

a víš, že takto ta polévka má opravdu vypadat…už budu jako obehraná deska, ale jsi jednoduše šikulka! Recept jsem si dovezla z jedné ze služebních cest do Číny a napsala jsem ho jednou pro Ivo, jestli mě paměť nešálí…

Příjemný podvečer!

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pálivo - kyselá čínská polévka (Hot and Sour Soup).-Babi

polévka je vynikající! Děkuji za recept.
(Rozklikávací obrázek).

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pálivo - kyselá čínská polévka - Anička,

právě to jsem chtěla říct ;o))) Ale nezamýšlej se, raději počkej na změnu v těch mladých! A že se dočkáš, to Ti mohu z vlastní zkušenosti málem zaručit…

Přeji Ti příjemně prožitý den!

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pálivo - kyselá čínská polévka, Babi,

iks rokov vyváram a až teraz som uvarila tú naj…?Preto mám dôvod na zamyslenie sa nad sebou…
(To ale nie je príčina na zavrhnutie tejto čínskej polievky…)
Ahojky!

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Hot and Sour Soup - Anička,

asi to byla pro Tvého syna novota, ale nevěřím, že čínská polévka byla nejlepší ze všech těch báječných slovenských a maďarských polévek ve Tvém repertoáru ;o) Uvařit pravdivou čínskou kuchyni někdy není lehké, protože nám vesměs schází ty autentické ingredience. Můžeme se však dosti často chuťově přiblížit a jsem ráda, že se tak stalo u této polévky…Děkuji Ti velice za vyzkoušení receptu…

Přeji Ti příjemný podvečer!

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pálivo - kyselá čínská polévka,Babi,

ja som bola doteraz presvedčená, že sa mi nikdy nepodarí čínske jedlo napodobniť… a dávala som si to iba v čínskej reštaurácii u orig. Číňanov. Môjho syna to tak uchvátilo, že povedal, že toto je najlepšia polievka, akú som kedy uvarila…a tak mám tému na zamyslenie…

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re:Hot and Sour Soup - Anička,

jedna z mých zamilovaných polévek vedle těchto ZDE a také
ZDE . Jsem moc ráda, že jsi hvězdila, ale Ty moji pomoc k tomu nepotřebuješ ;o)

Přeji Ti velice pěkný den!

anickav
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pálivo - kyselá čínská polévka, Babi,

včera som „hviezdila“ s touto polievkou a prijímala blahosklonne poklony (vďaka Tebe). Namiesto šalotky som dala pór a huby boli iba sušené praváky, ale štípalo to parádne od feferónky. Takže kus vďaky patrí aj tebe!
A.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz