Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
wydra Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Drobně nakrájenou cibuli opečeme na sádle do hodně tmavé barvy. "Kostkovaný" starý chleba také opečeme, ale jen na mastné pánvi. Do talíře dáme utřený česnek se solí, zalijeme vařící vodou, přidáme smaženou cibulku, sádlo a opečený chleba. Kdo má rád, přidá si špetku majoránky (či maggi). Moje babička používala kostičky Vitana. Je to obyčejná česnečka zvaná oukrop a je jedinečná!
Recept je z kategorií: Polévky Speciální polévky
opečený starší chléb
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Oukrop
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Rehek má pravdu. Oukrop je vždy s vodou s brambor.
11 příspěvků 25.1.09 03:43
V podkrkonoší je oukrop voda z uvařených brambor + utřený česnek se solí + nakrálený tvrdý chleba + kmín.
Ale vždyť je to jedno né? Hlavně, že je to dobré. Každý kraj má svůj název. Zrovna jako bramborák. Znám pod názvem cmunda, kramflek, sejkora atd…
464 příspěvků 25.1.09 03:43
V knizce 100+1 polevek je napsano v obsahu: Česnečka (oukrop).
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
No vidíte, moje babička žila na Šumavě a oukrop od ní znám ze stejných ingrediencí, jak je v receptu, jen je provařila v hrnci. Název česnečka se u nás nikdy nepoužíval - prostě oukrop.
135 příspěvků 25.1.09 03:43
Babička dělávala oukrop stejně, žádná voda z brambor, taky bych to pak už pasovala na česnečku. Cibuli ale nedávala
PS: pocházíme ze středních Čech
oukrop jako takovy nikdy se nezalival vodou z brambor, to uz je cesnecka…
4813 příspěvků 5.1.07 22:54
Ano, ano u nás Kerkonoších se tomu opravdu říká okrop. A Úpice je jen kousek. No vlastně my jsme Esme přece sousedky.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
ano, ano, to je přesně ono.
Vždyť ta Úpice není od Hradce zase tak daleko i když to jsou už spíše Krkonoše.
Jen tak mimochodem: v úpickém česloslovenském kostele jsem byla křtěná.
505 příspěvků 25.1.09 03:43
mám předky spravedlivě rozdělené po Čechách a Moravě, ale oukrop - to je jasně recept chudých od babičky z Úpice. Na talíř se nakrájel postarší chleba na lodičky, ty kousky se potřely trochou utřeného česneku (i bez soli) a vše se zalilo vodou z právě uvařených brambor (tedy i s kmínem a solí). S cibulí a maggi to neznám, ale přiznám se, že přidávám lžičku sádla (ty moravské kořeny…). Je to milá a levná posilvestrovská polévka pro ty, které netrápí žlučník.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Česneček je tu již pár, ale pod tímto názvem se tu objevuje poprvé.
Oukrop jí totiž říkak můj tatínek který pocházel z Josefova (Královohradecko).
U nás se zalévala vodou z vařených brambor. Nepamatuji si že bych v tom někdy viděla cibuli, ale jistě to s ní bude dobré. Jiný kraj jiný mrav.