Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník marianne02 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
1. Čerstvou okru dobře omyjeme, očistíme - tenkým řezem odkrojíme tvrdší část kolem stopky, okru tak kónicky seřízneme do špičky, jako tužku, opatrně, jen povrchově, abychom plody okry nepoškodili. 2. Na 2 PL olivového oleje opečeme cibuli, přidáme prolisovaný česnek, cibule ani česnek nesmí zhnědnout. Přidáme oloupaná, na hrubém struhadle propasírovaná rajčata, rajčatový protlak, citrónovou šťávu, pepř, sůl, podlijeme vodou, dobře promícháme, na konec lehce vmícháme okru, na povrch položíme tenké plátky brambory. Už nemícháme!, aby se okra nerozmělnila, v případě potřeby jen krouživě pohybujeme celým hrncem. 3. Vaříme pod pokličkou na mírném ohni tak dlouho, až se šťáva zahustí a okra je měkká - podle velikosti cca 15 min., maximálně 20 min. Ke konci přidáme petrželovou nať, cca 2 PL oleje, příp. dochutíme solí. Podáváme teplé, s chlebem. Dobrou chuť, kali orexi. Poznámka: Okra, plody ibišku jedlého (lat. Hibiscus esculenta), jednoleté rostliny z čeledi slézovitých, pochází z tropické Afriky. V této úpravě nebo i bez rajčat, jen s olejem, se jedná také o POSTNÍ POKRM. Vařením okra uvolňuje slizovité látky, takže se používá k zahuštění polévek, omáček, dále např. do míchané zeleninové polévky (řec. "turlú"), vaří se s masem (drůbežím, vepřovým, telecím, jehněčím aj.). Nejchutnější jsou drobnější lusky, cca 5 cm dlouhé. Čerstvou okru někteří (ne naše rodina) před vlastní přípravou solí a namáčejí v octu na cca 1 hodinu (nebo takto namočenou nechávají i 3 - 4 hodiny na slunci), aby se okra zbavila slizovitých látek a byla tužší.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Okra s olejem a tomatovou omáčkou - Bámies laderés me domáta
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Děkuji všem znalcům a milovníkům okry za komentáře.
Jolano, já se vůbec nezlobím, naopak, děkuji za radu - jak nejlépe okru připravit -a za Tvůj recept „Okra - Bamija s kurčatom…“
Zkusím sehnat sušenou okru v prodejně s orientálními potravinami FARAH v Praze, ul. Myslíkova 5.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
… Muchacho…pekny vecer a dobru chut!
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Souhlasim s vsemi priznivci okry a zdravim je:-)) Okra ma vynikajici chut, udela i z obycejneho jidla pochoutku, navic je leciva ( pusobi lecive i preventivne na zazivaci trakt) Okru mivali pravidelne v byvalym Carrefouru, dokonce jsem ji tam videla i nalozenou v rajske stave.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
…medzi ktorych patrim aj ja.Tak ako napisala Marianne je dolezite aby okra nebola poskodena - to znamena tvrdu stopku taky ten kuzelovity tvar naozaj jemne orezat a nedostat sa do duziny okry.
Buntere- najlepsia najvonavejsia okra je, ked je ususena , ale aj cerstva je fajn. Mala poznamka ale dolezita. Okru najprv oprazime na oleji a potom pridavame do jedla a dovarime( tzn.: ked uz mame masko alebo kurca spolovice uvarene ) - oprazime do ruzova taky akoze ten nadych ruzoveho. Vtedy je najchutnejsia, drzi spolu - nerozlieza sa a nasiakne stavkou tak akurat … dobru chut.
Marianne prepac, ze som nereagovala - totizto ja nesledujem moc alebo lepsie povedane pol na pol alebo da sa povedat len na to co je priamo pred mojimi ocami ked otvorim stranku alebo ked nahodou narazim na daco ( polepsim sa )...... prepac a pekny den tebe a…vsetkym labuznikom…
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Okra ( Bamja ) když se správně připraví tak je to božská mana. Na okře je právě ta slizovitost žádaná a dělá okru okrou. Konzervovaná okra je u nás k dostání v cizineckých obchodech kde převážnou část dovozu tvoří konzervy z Turecka, Bulharska a něco i z Polska a Rumunska. Nálev je však do kysela, plody navinulé a tak se moc nesnoubí s přírodní šťávou z masa. Polovinu velké konzervy také vyplňují loupaná rajčata která tvoří jakýsi přívažek. Okra či bamja se do pokrmu musí dát jenom prohřát a moc s tím nemíchat, jinak je z toho kaše. Čerstvé plody se k nám dovážejí letecky z Anglie. Nejlepší jsou malé plody jak psáno v komentářích a musí být hodně světle zelené. Starší tmavozelné plody můžou být i dřevnaté. Já okru připravuji tak, že si udělám hodně kořeněné jakékoliv maso ve vlastní mastné šťávě, okru vhodím do velké nádoby s vodou nebo do kuchyňského dřezu a nechám pár minut odmočit. Pak jí rukama properu a dám odkapat. Poté odkrájím stopky i s kouskem těla a začernalé špičky. Jelikož si v obchodě vybíránm plody ručně z přepravky a ty nejlepší, odpadá mi odkrajování nahnilých či jinak narušených částí plodů. Odkapané plody vpravím k masu a dusím asi dvacet minut. Musí se to hlídat, jelikož je bamja ještě tvrdá a za minutku již téměř rozvařená. No a při tom dušení si ta okra do sebe natáhne tu masovou mastnou chuť a okra je vlastně takový šesti či osmihran uvnitř s takovými kanálky, spíš chodbičkami a teď se do těch chodbiček natáhne ta masová chuť a horký lahodný tuk a už je hotovo, šťáva je krásně lesklá tukem a zahuštěna tou bámjou, která se svojí klihovatostí lepí na nůž už za syrova a šťáva chutná náramně po cizokrajném koření a maso se rozplývá na jazyku jako ta okra a ona se ta okra doopravdy na tom jazyku rozpývá když je správně upravena. I moje milá žena, kterou jsem bámju naučil jíst i připravovat jí má velmi ráda, ale nemáme jí zase až tak často, aby se nám nepřejedla. Někde jsem to tady už psal a to, že na okru potažmo bámju mě přivedla moje sestra, která jí objevila před padesáti léty v Praze na Václavském náměstí v bulharské restauraci Sofia. Tak jsme jezdili z Teplic do Prahy za ušetřené peníze na kulinářský zážitek. Do bulharské restaurace na hovězí maso s bámjou a do Vodičkové ulice do první číny v Československu na Kung pao. To mě bylo patnáct let a rok nato jsme jeli do Prahy s učilištěm na exkurzi a na výlet a já jsem celé třídě poradil abychom šli na bámju a šli jsme a všichni. Byl to nezapomenutelný zážitek. Hovězí maso s bámjou…Možná to byl na kuchaře trochu nápor, když do restaurace vlítlo třicet puberťáků i s pedagogy, ale zhostil se úkolu na jedničku a my si pochutnávali a pochutnávali. Byla jiná doba, nebyla to rajská z družiny, nebyla to ani jiná družinová blička, bylo to něco exotického na tu dobu, chutnalo to náramě a každý měl doma o čem vyprávět…Jo jo to je ta okra či bamja…
297 příspěvků 25.1.09 03:43
kromě už zmíněných prodejen snad ještě Olympia gastro v Praze na Radhošťské (máš-li možnost).
V Makru jsem ji viděla poprvé, byla tedy hodně velká, ale protože byla čerstvá a dovoz z Afriky, tak jsem ji koupila. Nejlepší, nejchutnější je okra menší, tak 5 - 6 cm dlouhá. Nám chutná moc, uvnitř jsou taková měkká kulatá semínka… a s feferonkou…
Pro inspiraci: jsou tady ještě dva recepty od airan: Jachnija s okrou a vepřovým masem, č. 21862 a Kuře - vzpomínka na Afriku, č. 21795, včetně diskuze + foto na téma okra.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Okru jsem kdysi videla v Intersparu a myslim i v Hypernove, ale byla to narazovka. Urcite ji budou mit v Nemecku, pripadne mozna Fruit de France. Ja ji bohuzel moc nemusim, pripomina mi chuti mydlo:-(
Už jsem na toto téma diskutovala s „ivou“. Kde ještě je možné koupit okru? V MAKRU (jak píše marianne) jsem ji ještě neviděla......
Díky
P.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
vyzkoušela jsem další (nejen) postní recept s okrou, i zde v České republice. V Makru jsme totiž koupili čerstvou okru (vanička 250g/58 Kč), z Nigérie, obří velikosti, lusky až 12 cm! dlouhé, vařila jsem je asi 45 minut.
Okru máme velmi rádi, jestli chceš, můžeš napsat svoje připomínky k přípravě, vaření event. přidat nějaký svůj recept s okrou. Hezký den:-)