Recept Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku prosijeme do mísy. V mouce vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zalijeme vlažným mlékem - uděláme kvásek, povrch poprášíme moukou a pod utěrkou necháme asi 10 minut kynout, až se na něm objeví trhlinky. Kvásek promícháme s moukou, vejci, máslem, špetkou soli a vařečkou zpracujeme těsto, které vytvarujeme do bochánku, poprášíme moukou a necháme kynout asi 30 minut, až se jeho objem zdvojnásobí. Troubu předehřejeme na 200°C. V kastrůlku rozpustíme na mírné teplotě med, máslo a cukr. Přidáme mandle, necháme probublat a vychladíme. Z vykynulého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát velikosti plechu, přendáme ho na máslem vymazaný plech a potřeme medovou směsí. Pečeme asi 30 minut. Mezitím si z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink na náplň a necháme ho vychladnout. Máslo utřeme do pěny a po lžících ho vmícháme do vychladlého pudinku. Upečený koláč nakrájíme na obdélníkové díly (počítáme přitom s tím, že je budeme půlit a překládat na sebe), každý díl překrojíme, na spodní polovinu naneseme pudinkový krém a přiklopíme druhou. Povrch posypeme prosátým moučkovým cukrem.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 09.09.07 vloženo
  • 4886x zobrazeno

Ingredience

  • těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g krystalového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • medová směs na potření těsta:
  • 5 lžic medu
  • 125 g cukru
  • 100 g másla
  • 200 g nasekaných mandlí
  • náplň:
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek (40 g)
  • 2 lžíce cukru
  • 100 g másla
  • máslo na vymazání plechu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
lydia
1227 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Bono, Bienenstich neboli včelí píchnutí mám hrozně ráda. Mám na tento koláč velmi milé a veselé vzpomínky. Je tu několik receptů od babi . Má tchýně pekla velmi velmi dobrý, ale ne z kynutého těsta. Dokud jsem neměla pekárnu na chleba, tak jsem pekla jako ona. Ale jsou věci, které se prostě nedají kopírovat:-), takže teď už někdy upeču i z kynutého těsta. Krém a povrch také dělá každý jinak, ale mně chutná ve všech variantách:-)
Pěkný den.

toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Chutnal, to je slabé slovo. Asi povede hitparádu moučníků i před medovníkem. Oba chlapi měli boule za ušima a holčička si dala taky kousek a to je co říct, protože ta je „masařka.“ I přes ty mé pečící chyby koláč dopadl výborně a výborně chutnal. Díky za recept.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)-Toffo,

doufám, že Vám bude chutnat aspoň tak jako nám, když ho pekla babička.
Já mám s kynutým těstem vždy trochu problém, ale tohle se mi podařilo. Ale úplně jako od babí nebyl, to si musím přiznat… :-))
Hezké odpoledne a až se trochu „odsladíš“ ;-), tak dobrou chuť. B.

toffo
244 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Teď jsem dopekla, krásně voní a má nádhernou zlatou barvu. Vybrala jsem si tento Bienenstich, protože byl recept krátký a jednoduchý, nicméně jsem udělala pár chyb a výsledek je vzhledem podobný mřížkovému koláči. Zaprvé jsem zadělala příliš řídké těsto, spíš lité kynuté. (tentokrát jsem se plácala přes ruku a mouku nepřidávala, i když se mi těsto nezdálo, protože většinu moučníků tím přidáváním „zazdím.“) Zadruhé, medová poleva se hustotou podobala karamelám, špatně se roztírala, zvlášť na to moje řídké těsto - měla jsem zcukernatělý med a příště si ho rozehřeju předem, než ho přidám do másla a mandlí. Krém už mám taky připravený, tak ho natřu asi navrh, protože ten můj „mřížák“ rozkrojit nepůjde. Jsem zvědavá, co na můj zázrak řeknou moji „gurmeti“ a kolik ho zbyde do zítra. Já už jsem se přejedla té medové polevy, po lžičkách jsem ochutnávala, až jsem přeslazená. :)

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Klid, já to slyšela, respektive četla, prvně před půl rokem, kdy jsem recept tady objevila a vyzkoušela :-)

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí

Helčo, děkuji - dám to do závorky. Já tento německý název slyším prvně, tak se omlouvám. Babička to měla poznamenané pod „Medový koláč“… Koukla jsem do vyhledávače a musím Ti dát za pravdu:-).

HelcaK
960 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí

Podle mne je to varianta moučníku zvaného Bienenstich, možná by kvůli vyhledávání stálo za to zmínit to někde v textu…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz