Recept Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Mouku prosijeme do mísy. V mouce vyhloubíme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zalijeme vlažným mlékem - uděláme kvásek, povrch poprášíme moukou a pod utěrkou necháme asi 10 minut kynout, až se na něm objeví trhlinky. Kvásek promícháme s moukou, vejci, máslem, špetkou soli a vařečkou zpracujeme těsto, které vytvarujeme do bochánku, poprášíme moukou a necháme kynout asi 30 minut, až se jeho objem zdvojnásobí. Troubu předehřejeme na 200°C. V kastrůlku rozpustíme na mírné teplotě med, máslo a cukr. Přidáme mandle, necháme probublat a vychladíme. Z vykynulého těsta vyválíme na pomoučeném vále plát velikosti plechu, přendáme ho na máslem vymazaný plech a potřeme medovou směsí. Pečeme asi 30 minut. Mezitím si z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink na náplň a necháme ho vychladnout. Máslo utřeme do pěny a po lžících ho vmícháme do vychladlého pudinku. Upečený koláč nakrájíme na obdélníkové díly (počítáme přitom s tím, že je budeme půlit a překládat na sebe), každý díl překrojíme, na spodní polovinu naneseme pudinkový krém a přiklopíme druhou. Povrch posypeme prosátým moučkovým cukrem.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 09.09.07 vloženo
  • 4941x zobrazeno

Ingredience

  • těsto:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g krystalového cukru
  • 250 ml vlažného mléka
  • 30 g droždí
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • špetka soli
  • medová směs na potření těsta:
  • 5 lžic medu
  • 125 g cukru
  • 100 g másla
  • 200 g nasekaných mandlí
  • náplň:
  • 500 ml mléka
  • 1 vanilkový pudinkový prášek (40 g)
  • 2 lžíce cukru
  • 100 g másla
  • máslo na vymazání plechu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

lydia
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Bono, Bienenstich neboli včelí píchnutí mám hrozně ráda. Mám na tento koláč velmi milé a veselé vzpomínky. Je tu několik receptů od babi . Má tchýně pekla velmi velmi dobrý, ale ne z kynutého těsta. Dokud jsem neměla pekárnu na chleba, tak jsem pekla jako ona. Ale jsou věci, které se prostě nedají kopírovat:-), takže teď už někdy upeču i z kynutého těsta. Krém a povrch také dělá každý jinak, ale mně chutná ve všech variantách:-)
Pěkný den.

toffo
244 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Chutnal, to je slabé slovo. Asi povede hitparádu moučníků i před medovníkem. Oba chlapi měli boule za ušima a holčička si dala taky kousek a to je co říct, protože ta je „masařka.“ I přes ty mé pečící chyby koláč dopadl výborně a výborně chutnal. Díky za recept.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)-Toffo,

doufám, že Vám bude chutnat aspoň tak jako nám, když ho pekla babička.
Já mám s kynutým těstem vždy trochu problém, ale tohle se mi podařilo. Ale úplně jako od babí nebyl, to si musím přiznat… :-))
Hezké odpoledne a až se trochu „odsladíš“ ;-), tak dobrou chuť. B.

toffo
244 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Teď jsem dopekla, krásně voní a má nádhernou zlatou barvu. Vybrala jsem si tento Bienenstich, protože byl recept krátký a jednoduchý, nicméně jsem udělala pár chyb a výsledek je vzhledem podobný mřížkovému koláči. Zaprvé jsem zadělala příliš řídké těsto, spíš lité kynuté. (tentokrát jsem se plácala přes ruku a mouku nepřidávala, i když se mi těsto nezdálo, protože většinu moučníků tím přidáváním „zazdím.“) Zadruhé, medová poleva se hustotou podobala karamelám, špatně se roztírala, zvlášť na to moje řídké těsto - měla jsem zcukernatělý med a příště si ho rozehřeju předem, než ho přidám do másla a mandlí. Krém už mám taky připravený, tak ho natřu asi navrh, protože ten můj „mřížák“ rozkrojit nepůjde. Jsem zvědavá, co na můj zázrak řeknou moji „gurmeti“ a kolik ho zbyde do zítra. Já už jsem se přejedla té medové polevy, po lžičkách jsem ochutnávala, až jsem přeslazená. :)

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí (Bienenstich)

Klid, já to slyšela, respektive četla, prvně před půl rokem, kdy jsem recept tady objevila a vyzkoušela :-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí

Helčo, děkuji - dám to do závorky. Já tento německý název slyším prvně, tak se omlouvám. Babička to měla poznamenané pod „Medový koláč“… Koukla jsem do vyhledávače a musím Ti dát za pravdu:-).

HelcaK
960 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Medový koláč zvíkovské babí

Podle mne je to varianta moučníku zvaného Bienenstich, možná by kvůli vyhledávání stálo za to zmínit to někde v textu…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Tatranské kuře Tatranské kuře
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz