Recept Maždara
blueska Syrská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Čočku a rýži 1:1 promyjeme, ocedíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, přidáme masox a vaříme cca 20 minut. Čočku je dobré předem namočit nebo použít předvařenou. Na oleji (ještě lépe na špeku :-) do růžova osmahneme kolečka cibule, přidáme na plátky nahrájený česnek a jen chviličku necháme na ohni, aby česnek neztratil říz. Cibulí ani česnekem nešetříme, jsou to nejlepší přírodní léky na všechno, na sklerozu, tlak, teplotu, možná i rosný bod :-) Porce maždary na talíři můžeme ještě ozdobit zelenou petrželkou, rajčaty, dle chuti, nálady a možností.
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla
- 06.07.05 vloženo
- 15529x zobrazeno
Čas přípravy
- 1/2 hod
Počet porcí
- 2 porce
Ingredience
- rýže - hrnek
- čočka - hrnek
- cibule - 2 velké
- česnek - 4 stroužky
- masox
- olej /nebo uzený špek pro ty co nečtou korán
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku15.6.11 12:13
Tolik let tohle jídlo vařím a teď teprve se dozvídám jeho název! Jedla
jsem to v arabských rodinách a doslova mě to vzalo. V dobách, kdy jsme
neznali nic než vepřo knedlo (pokud někdo necestoval) jsem se od Arabů
naučila dost jídel, i římský kmín jsem poznala a chovala ho jako zlatý
poklad pod názvem „arabské koření“
Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených
vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo
s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě,
nezahušťovali nic. Pouze maso a zalenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle
maždaru. Je to hodně dobé jídlo i příloha. Fakt vyzkoušejte !
Diskuse k receptu Maždara
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Maždara
5068 příspěvků 25.6.13 19:36
Mno, aby tu nebolo ako na kare a inde sa mdzadarou chvalia tak vytahujem tiez..
5068 příspěvků 15.6.11 22:16
Anitto, jo s hnedou
…a zbytek kurete s cibuli navrvch
posypat..preco nie..hneda ryze je ovela lahodnejsia, ale u nas uz je tak draha
ako zlato..a kazda ma napisane ze bio+priplatok za to..
glama…čéče..to je popenec
A máš pravdu, pěstuju ho na okně !
Mít tak úžasnou zahradu jako máš ty, určitě bych i na fotkách poznala pelargónii
Wydro…čéče..to vypadá, jako bys na okně oškubala pelargónie…
521 příspěvků 15.6.11 18:35
Kdyz to jde s bulgur, tak bych mohla pouzit i hnedou ryzi, ze jo?
A co zbytek pecenyho kurete? 
5068 příspěvků 15.6.11 14:06
..narezem na tenunke platky..

S bulgurem urcite udelam, miluju bulgur (jenze ryzi take).
Cibuli jsem delala na masle, ono vubec jidlo ma uplne jinou chut kdyz se dela na prepustenem masle.
U tehle fotky salat nemam, ale jiste na stole byl.
S jehnecim je to vyborne, i kdyz mne to omastku faaakt neplave!
jehneci muze byt primo kousky v mazdare (jako v rizotu) nebo take v nejakem rajskem sosu a mazdara k tomu .
Tady se nabizi tolik uzasnych kombinaci a to mam rada.
Dat si kilo bucku tak uz tu nejsem, jak to delas?
Joli, co bys vestila kdybys nemela moznost monitoringu dennich zprav ?
5068 příspěvků 15.6.11 13:08
wydro, ja tam taky slaninu nedavam..a v oblasti nikto
(ja som ti za 12 hodim zlikvidovlala kilo a
daco bociku a som v dobrom rozmare, vyvestila babam ze bude zatmenie mesiaca a
plnia sa sny..myslim ze kazda uz chrape a sniva
)..ale uzbeci ju varia s baranim alebo hovadzim
lojom..uzbekom to vyslovene plave v masti by ste neverili + na to davaju na
hodne ghee oprazenu cibulu..
..teda ak mas rada bulgur..
A na mdzadara mam najradsej jogurt a slalat bo ryzovu moc nemusim..ale s bulgur joooo…s bulgur je fantasticka…skus ten bulgur, neobanujes
Tolik let tohle jídlo vařím a teď teprve se dozvídám jeho název! Jedla jsem to v arabských rodinách a doslova mě to vzalo. V dobách, kdy jsme neznali nic než vepřo knedlo (pokud někdo necestoval) jsem se od Arabů naučila dost jídel, i římský kmín jsem poznala a chovala ho jako zlatý poklad pod názvem „arabské koření“
Maždaru vaří nejen v Syrii, ale i Egypťané, s přidáním opečených vlasových nudlí . Talíř byl vždycky na stole a jedla se buď samotná, nebo s rybou, nebo k nějakému pokrmu v rajské omáčce . Tedy spíš šťávě, nezahušťovali nic. Pouze maso a zelenina.
Pokud vařím nějakou takovou omáčku rajskou, vždy na stůl dávám tuhle maždaru. Bez slaniny .Je to hodně dobé jídlo i příloha. Fakt vyzkoušejte !
Příspěvek upraven 15.06.11 v 12:23
2904 příspěvků 11.6.11 18:17
Varila som šošovicu - na polievku a spomenula som si na tento recept. Tak som si odobrala, uvarila ryžu, atď. podľa receptu. Výsledkom je neskutočne chutné jedlo. S paradajkovým šalátom jednoducho skvelá vec.
Bola som najprv skeptik, ale potom - po ochutnaní som ľutovala, že som neuvarila toho viac, vlastne som sa nemusela žiadnou šošovicovou polievkou zaoberať…
5068 příspěvků 7.6.11 17:15
Mdzadara (dz–na z makcen ) mazdara…dovolila som si pridat obrazok pre lepsi obraz
5068 příspěvků 26.11.10 20:56
Mzadaru robievam tak, ze najprv dam varit cocku s bobkovym listom, feferonkou, celym novym korenim, niekedy s malinkym drievkom skorice a ked nie skoricu trak cely olupany strucik cesnaku(3-4). Ked je uz do 3/4 uvarena,prisypem ku nej namocenu a dobre okapanu ryzu (obycajnu gulatu) a dovarime ako ked varime ryzu.
Cibulkou oprazenou do zlatava sa sype povrch pri podavani. Original sa este horuca oprazena cibula zamiesa do uvarenej mzadara.Podava sa bud s bielym jogurtom alebo so salatom uhorka+cibula(aj zelena ak mate)+paradajky a to vsetko nakrajane na drobno, trosku osolene, pokapane oliv.olejom a citronovou stavou.
A este chutnejsia mzadara je miesto ryze -bulgur..:)
Vdaka za recept bluesko