Recept Margaretky

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Margaretky

Úvod

Realizaci tohoto prostého receptu lze ještě zjednodušit, pokud si např. pečení na svátky trochu naplánujeme: při pečení lineckého (slepovaného), odložíme kus těsta a později, až budeme dělat linecké-třené (stříkané), tak Margaretky doděláme.
Náplň? Samozřejmě pikantní barevné marmelády…Tedy, vlastně džemy a pomazánky… :twisted: Grrrr, čert aby vzal bruselské Inkousty…
TADY je margaretkový Rolls Royce…

Zdroj: A. Půlpánová, Cukrářská technologie (upraveno)

Postup

Linecká KOLEČKA
Do osáté mouky a cukru přidáme ztuhlé nasekané (nastrouhané) máslo, žloutky. Rychle (napřed nožem) vypracujeme hladké těsto a necháme v chladu odležet.
Z těsta vyválíme plát na stéblo a vypichujeme z něj kolečka asi 6 cm. Předpečeme v troubě při 200 °C asi 3 minuty (těsto zbělá a naskočí).

Linecké VĚNEČKY
Ideální teplota surovin na třené těsto je 22 až 25°C. Pracujeme v teple.
Máslo mírně nahřejeme a utřeme (mírně našleháme) s cukrem. Za stálého míchání přidáváme postupně žloutky. Nakonec vmícháme vlažnou mouku.
Hotové těsto IHNED zpracováváme; stříkáme cukrářským sáčkem (nebo lisem na těsto) s řezanou špičkou na předpečená kolečka.
Polotovary pečeme při 180°C 12 až 15 minut.

Po vychladnutí můžeme zlehka posypat směsí mletého a vanilinového cukru a pak plníme rozvařenou, horkou marmeládou (lžící, naběračkou, z konvičky).

Recept je z kategorií: Cukroví Cukroví stříkané Cukroví vykrajované


Reklama

Nahlásit recept

  • 27.11.12 vloženo
  • 7703x zobrazeno

Počet porcí

  • 50 porcí

Ingredience

  • Těsto linecké-ZÁKLADNÍ
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla (Hera)
  • 100 g cukru moučky
  • 2 žloutky (1 celé vejce)
  • špetka soli
  • .
  • Těsto linecké-TŘENÉ
  • 250 g hladké mouky 250
  • 60g cukru mletého 60
  • 200 g másla (Hera) 200
  • 2 žloutky
  • kůra (citronová, pomerančová)
  • špetka soli
  • .
  • mletý a vanilkový cukr
  • marmeláda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 28.11.12 10:07

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Margaretky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
danda  02.12.12 17:17

Jolana tu má těsto do lisu s kterým se pracuje moc dobře - http://www.labuznik.cz/…ovane-a-ine/.
Podobné koláčky, tvarem, peču na vánoce, ale stříkaná hmota je jen z ušlehaných bílků, strouhaných ořechů a moučkového cukru, doprostřed tuhá marmeláda a peče se najednou i s lineckýma kolečkama.

 
Reneke
3 příspěvky 02.12.12 15:45
Casino

No děkuji moc Casino, konečně je mi to jasné. Píst mám elektrický a dva roky mě ležel ve skříni. Chtěla jsem ho již někomu darovat nebo vyhodit, protože jsem si ho zakoupila hlavně kvůli těm stříkaným věnečkům, které mě přes ty šablony nešly vyrobit. Takže nasadit do pístu řezanou špičku, která je v příslušenství také. Mě ale odrazovalo to, že ta špička je celkem malá, ( tak jak u Vás na obrázku )a že to celkem tuhé těsto tak malou špičkou neprojde. No tak to znovu vyzkouším podle Vašeho návodu a dám vědět jak se zadařilo. Jinak je také pravda, že těsto od šablon se samo neutrhne. Byla jsem kpupí tohoto vynálezu tak zklamaná, protože na obrázcích a v časopisech samé krásné tvary, ale skutečnost naprosto jiná. Takže Casio ještě jednou díky za cenné rady. :mavam:

 
casino
4466 příspěvků 02.12.12 12:24
Reneke...

…ThEORETICKY by to mohlo jít přes tu kovovou šablonu (viz foto + foto MARCIPÁN PEČENÝ Asi jen teoreticky, protože toto těsto se samo od sebe neutrhne od šablony.
Já tvořil věnečky přes plastovou řezanou špičku a je to práce na dvě věci :twisted: protože ta zdobička je na dvě ruce :twisted: :twisted: :twisted: a tím pádem jednomu jedna ruka chybí (na manipulaci, PŘIDRŽENÍ lineckého kolečka!

WARNING!
Uvažuje-li kdo o koupi zdobičky (ručního lisu) zkuste si, zda s ní jde pracovat pouze jednoručně! Nakupujte s možností reklamace a vrácení strojku po odzkoušení, protože další problém je v tom, že těsto (je-li moc tuhé) se dostává nad píst :twisted:

 
Reneke
3 příspěvky 02.12.12 09:47
Ještě jednou Margaretky

Casino těsto řidší nedělám, vždy jsem postupovala přesně podle receptu. Je pravdou, že se s ním moc dobře nepracuje, protože je tužší. Stříkala jsem věnečky z cukrového sáčku s řezanou trubičkou a ne vždy to šlo dobře. Lis mám také ale elektrický, který jsem si zakoupila v Německu ( hlavně kvůli těm věnečkům ). Bohužel jsem nepřišla na to, která šablona je určena na stříkané věnečky, takže ho zatím nepožívám. Měla bych na Vás velkou prosbu zdali by jste tu šablonu, kterou dáváte do lisu, a kterou stříkáte ty věnečky mohl nafotit a zde na diskuzním fóru zavěsit. Byla bych Vám za to moc vděčná. Děkuji :mavam:

 
casino
4466 příspěvků 02.12.12 01:28
I vy lichotnice!

No, vybralo jsem k nafocení ty nejvydařenější kousky, ale jsou Made in casino :)
Moc vám neporadím… :nevim:
Použil jsem Heru…, to těsto na věnečky pečením nepatrně nabude, ale nerozjelo se. Já zatím z třeného tvořil pouze strojkové… Tady jsem zkoušel z cukr. sáčku, ale posléze jsem skončil u ručního lisu (zdobičky), protože s těstem se velice špatně pracuje (je moc tuhé). Teď mi napadlo, zda váš problém není v tom, že těsto vyrobíte řidší abyste to „utáhla“ při vytlačování a ono se pak „rozjede“.
Zkuste dodržet tento OVĚŘENÝ (hihihi) recept a dejte vědět, jak to dopadlo :mavam:

 
Reneke
3 příspěvky 01.12.12 19:13

Casino, Vaše Margaretky na obrázku jsou lákavé. Mě by ale zajímalo jestli se ty stříkané věnečky při pečení nerozjedou. Několikrát jsem totiž uvedený recept zkoušela a vždy se to při pečení rozjelo. Na Vašem obrázku jsou upečené horní věnečky krásně řezané ale jaká je opravdová skutečnost. Podotýkám, že jsem je vždy dělala z kvalitního másla a dodržovala uvedený recept. Kolečka se ale vždy při pečení rozjela. Pak jsem je také zkoušela dle německého receptu - do těsta se přidávalo trochu marcipánu a celkem držely tvar. Máte je opravdu vlastnoručně odzkoušené? Děkuji za další radu a postup

 
Anitta
521 příspěvků 30.11.12 17:09

Jo casino, take bych prinesla kompot… :mrgreen: Zavarenina prece muze byt cokoliv zavarene ve flasce, kysele zeli - ale natri s tim dort :cert:

 
di
2451 příspěvků 30.11.12 07:54

Casino: mě nešlo ani tak o tu paní Zemančíkovou, jako o její Sandtnerku - co „pýýýše“ ta Vaše?

 
casino
4466 příspěvků 30.11.12 01:27
di, ta paní má samozřejmě pravdu…

Otec mi od mala vtloukal do palice, že rum není rum a marmeláda že je jam! Kdyby mě máti poslala pro zavařeninu, tak bych ze sklepa dovlíkl kompot :P
No, jinak ta paní měla evidentně problém ještě než to napsala… Možná je to jenom projev rivality mezi Vltavou a Radiožurnálem, ale já to vidím spíše na zácpu při cestě služebním autem kterým jela, jak sama pýýýše :mrgreen:

 
casino
4466 příspěvků 30.11.12 01:06
No, šťoural a patron a ještě...

…slepý jak patrona :mrgreen:
Každý vidí, že kopretiny jsou jenom to z lineckého :P
Nevím, jak to mají MAKRONKY s měsíčky, ale to býlí těsně před focením narvaly na zahradě, přesně 200m n/m asi 20m od domu :)

 
gmp
1603 příspěvků 29.11.12 21:50
+

Tedy nejsem šťoural, to já ne, to pan soudruh nejvyšší vochraňuj, ale stejně by mě zajímalo, kdo nýčko na konci listopádu mazal na Lysou horu, ke dvanácti měsíčkum pro kopretiny. :think:

 
di
2451 příspěvků 28.11.12 10:01

Casino, snad se nebudete zlobit, že nepíšu přímo k receptu, ale k té marmeládě tu mám jeden zajímavý článek, před časem jsem na něj náhodně narazila: http://www.denikreferendum.cz/…-a-marmelada, mrkněte na něj a pak i do své domácí Sandtnerky (já se do té naší už snad konečně taky podívám, snad v sobotu, i když jsem to slibovala snad před rokem či dvěma, měli bychom jet uklízet do domu, kde tu knížku máme), zajímavé, že?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Kuře na medu Kuře na medu
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz