Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
casino Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Realizaci tohoto prostého receptu lze ještě zjednodušit, pokud si např.
pečení na svátky trochu naplánujeme: při pečení lineckého
(slepovaného), odložíme kus těsta a později, až budeme dělat
linecké-třené (stříkané), tak Margaretky doděláme.
Náplň? Samozřejmě pikantní barevné marmelády…Tedy, vlastně džemy a
pomazánky… Grrrr, čert aby vzal bruselské
Inkousty…
A TADY je
margaretkový Rolls Royce…
Zdroj: A. Půlpánová, Cukrářská technologie (upraveno)
Linecká KOLEČKA
Do osáté mouky a cukru přidáme ztuhlé nasekané (nastrouhané) máslo, žloutky. Rychle (napřed nožem) vypracujeme
hladké těsto a necháme v chladu odležet.
Z těsta vyválíme plát na stéblo a vypichujeme z něj kolečka asi 6 cm.
Předpečeme v troubě při 200 °C asi 3 minuty (těsto zbělá a
naskočí).
Linecké VĚNEČKY
Ideální teplota surovin na třené těsto je 22 až 25°C. Pracujeme
v teple.
Máslo mírně nahřejeme a utřeme (mírně
našleháme) s cukrem. Za stálého míchání přidáváme postupně žloutky.
Nakonec vmícháme vlažnou mouku.
Hotové těsto IHNED zpracováváme; stříkáme
cukrářským sáčkem (nebo lisem na těsto) s řezanou špičkou na
předpečená kolečka.
Polotovary pečeme při 180°C 12 až 15 minut.
Po vychladnutí můžeme zlehka posypat směsí mletého a vanilinového cukru a pak plníme rozvařenou, horkou marmeládou (lžící, naběračkou, z konvičky).
Recept je z kategorií: Cukroví Cukroví stříkané Cukroví vykrajované
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Jolana tu má těsto do lisu s kterým se pracuje moc dobře - http://www.labuznik.cz/…ovane-a-ine/.
Podobné koláčky, tvarem, peču na vánoce, ale stříkaná hmota je jen z ušlehaných bílků, strouhaných ořechů a moučkového cukru, doprostřed tuhá marmeláda a peče se najednou i s lineckýma kolečkama.
3 příspěvky 02.12.12 15:45
No děkuji moc Casino, konečně je mi to jasné. Píst mám elektrický a dva roky mě ležel ve skříni. Chtěla jsem ho již někomu darovat nebo vyhodit, protože jsem si ho zakoupila hlavně kvůli těm stříkaným věnečkům, které mě přes ty šablony nešly vyrobit. Takže nasadit do pístu řezanou špičku, která je v příslušenství také. Mě ale odrazovalo to, že ta špička je celkem malá, ( tak jak u Vás na obrázku )a že to celkem tuhé těsto tak malou špičkou neprojde. No tak to znovu vyzkouším podle Vašeho návodu a dám vědět jak se zadařilo. Jinak je také pravda, že těsto od šablon se samo neutrhne. Byla jsem kpupí tohoto vynálezu tak zklamaná, protože na obrázcích a v časopisech samé krásné tvary, ale skutečnost naprosto jiná. Takže Casio ještě jednou díky za cenné rady.
…ThEORETICKY by to mohlo jít přes tu kovovou šablonu (viz foto + foto MARCIPÁN PEČENÝ Asi jen teoreticky, protože toto těsto se samo od sebe neutrhne od šablony.
protože ta zdobička je na dvě
ruce
a tím pádem jednomu jedna ruka chybí (na
manipulaci, PŘIDRŽENÍ lineckého kolečka!
Já tvořil věnečky přes plastovou řezanou špičku a je to práce na dvě věci
WARNING!
Uvažuje-li kdo o koupi zdobičky (ručního lisu) zkuste si, zda s ní jde pracovat pouze jednoručně! Nakupujte s možností reklamace a vrácení strojku po odzkoušení, protože další problém je v tom, že těsto (je-li moc tuhé) se dostává nad píst
3 příspěvky 02.12.12 09:47
Casino těsto řidší nedělám, vždy jsem postupovala přesně podle receptu. Je pravdou, že se s ním moc dobře nepracuje, protože je tužší. Stříkala jsem věnečky z cukrového sáčku s řezanou trubičkou a ne vždy to šlo dobře. Lis mám také ale elektrický, který jsem si zakoupila v Německu ( hlavně kvůli těm věnečkům ). Bohužel jsem nepřišla na to, která šablona je určena na stříkané věnečky, takže ho zatím nepožívám. Měla bych na Vás velkou prosbu zdali by jste tu šablonu, kterou dáváte do lisu, a kterou stříkáte ty věnečky mohl nafotit a zde na diskuzním fóru zavěsit. Byla bych Vám za to moc vděčná. Děkuji
No, vybralo jsem k nafocení ty nejvydařenější kousky, ale jsou Made in casino


Moc vám neporadím…
Použil jsem Heru…, to těsto na věnečky pečením nepatrně nabude, ale nerozjelo se. Já zatím z třeného tvořil pouze strojkové… Tady jsem zkoušel z cukr. sáčku, ale posléze jsem skončil u ručního lisu (zdobičky), protože s těstem se velice špatně pracuje (je moc tuhé). Teď mi napadlo, zda váš problém není v tom, že těsto vyrobíte řidší abyste to „utáhla“ při vytlačování a ono se pak „rozjede“.
Zkuste dodržet tento OVĚŘENÝ (hihihi) recept a dejte vědět, jak to dopadlo
3 příspěvky 01.12.12 19:13
Casino, Vaše Margaretky na obrázku jsou lákavé. Mě by ale zajímalo jestli se ty stříkané věnečky při pečení nerozjedou. Několikrát jsem totiž uvedený recept zkoušela a vždy se to při pečení rozjelo. Na Vašem obrázku jsou upečené horní věnečky krásně řezané ale jaká je opravdová skutečnost. Podotýkám, že jsem je vždy dělala z kvalitního másla a dodržovala uvedený recept. Kolečka se ale vždy při pečení rozjela. Pak jsem je také zkoušela dle německého receptu - do těsta se přidávalo trochu marcipánu a celkem držely tvar. Máte je opravdu vlastnoručně odzkoušené? Děkuji za další radu a postup
521 příspěvků 30.11.12 17:09
Jo casino, take bych prinesla kompot…
Zavarenina prece muze byt cokoliv zavarene ve
flasce, kysele zeli - ale natri s tim dort 
2451 příspěvků 30.11.12 07:54
Casino: mě nešlo ani tak o tu paní Zemančíkovou, jako o její Sandtnerku - co „pýýýše“ ta Vaše?
Otec mi od mala vtloukal do palice, že rum není rum a marmeláda že je jam! Kdyby mě máti poslala pro zavařeninu, tak bych ze sklepa dovlíkl kompot

No, jinak ta paní měla evidentně problém ještě než to napsala… Možná je to jenom projev rivality mezi Vltavou a Radiožurnálem, ale já to vidím spíše na zácpu při cestě služebním autem kterým jela, jak sama pýýýše
…slepý jak patrona


Každý vidí, že kopretiny jsou jenom to z lineckého
Nevím, jak to mají MAKRONKY s měsíčky, ale to býlí těsně před focením narvaly na zahradě, přesně 200m n/m asi 20m od domu
Tedy nejsem šťoural, to já ne, to pan soudruh nejvyšší vochraňuj, ale stejně by mě zajímalo, kdo nýčko na konci listopádu mazal na Lysou horu, ke dvanácti měsíčkum pro kopretiny.
2451 příspěvků 28.11.12 10:01
Casino, snad se nebudete zlobit, že nepíšu přímo k receptu, ale k té marmeládě tu mám jeden zajímavý článek, před časem jsem na něj náhodně narazila: http://www.denikreferendum.cz/…-a-marmelada, mrkněte na něj a pak i do své domácí Sandtnerky (já se do té naší už snad konečně taky podívám, snad v sobotu, i když jsem to slibovala snad před rokem či dvěma, měli bychom jet uklízet do domu, kde tu knížku máme), zajímavé, že?