Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
spiser Německá kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Bez vajec, nízkokalorická.
Mandle a vodu dejte do mixeru a mixujte při nejvyšší rychlosti až se vytvoří hustý krém. (V případě nutnosti přidejte 1-2 PL vody.) Do mixeru přidejte česnek, sůl, citronovou štávu, cayennský a černý pepř. Mixer zapněte na nejvyšší rychlost a otvorem ve víku přidávejte olej stejně jako při přípravě vaječné majonézy. Zbytek oleje lze opatrně vmíchat do mandlonézy. Na snímku je mandlonéza dost řídká, protože jsem si ji připravil na marinaci sleďů.
Recept je z kategorií: Majonézy Speciality
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Mandlonéza
521 příspěvků 17.1.12 22:52
Esmeralda, olej tam zkratka musi byt
Spisere, Spisere…
na mandličkách a jejich množství už jsme se konečně domluvili, po 100 mg a 200 gramech máme tedy dané 100 g množství. O.K.
Nicméně tvůj výrok a tvá věta v úvodu mě donutila chvíli se věnovat počtům a výpočtům.
Vycházím z těchto hodnot:
žloutek - 360kcal/ 100 g
vejce - 157kcal/100 g
olej - 895kcal/100 g
mandle - 615kcal/100 g
1 žloutek - cca 15 g
1 vejce cca 60 g
Základní majonéza I.
3 žloutky
420 g oleje
- 100 g - 843 kcal
Základní majonéza II.
2 žloutky
200-250 g oleje
- 100 g - 825 - 837 kcal
Majonéza z celého vejce
1 vejce
200-250 g oleje
- 100 g - 725 - 752 kcal
Mandlonéza
100 g mandlí
300-400 g oleje
100 ml vody
- 100 g - 660 - 700 kcal
Co z toho vyplývá? Každý závěr učiň sám. Spiserova majonéza s mandlemi je méně kalorická co do počtu kalorií na gram, asi jí však vzhledem k vodě obsažené a řídkosti sní člověk na porci trochu více. Pokud si bude dávat pozor, pak sní méně kalorickou a zajímavou mandlovou omáčku.
Nic proti omáčce, naopak, myslím, že to může být voňavé obohacení studenách omáček, jen nevím, jestli je to nízkokalirocké.
Doufám, že jsem neproměnila nízkocholeriky ve vysoko-, Casino
Příspěvek upraven 17.01.12 v 21:53
4813 příspěvků 17.1.12 21:19
Anitta, a co ten olej?
300 ml = 2604 cal !!!!
Příspěvek upraven 17.01.12 v 21:19
No, možná chtěl autor napsat nízko-cholesterolická (či -cholerická?
521 příspěvků 17.1.12 16:25
Muze to byt dobry, ale v cem je mandloneza nizkokaloricka?

100g mandli - 700 cal.
1 vejce - 60 cal.........
717 příspěvků 17.1.12 15:04
Opraveno. Díky za upozornění! Jan.
Díky za vysvětlení, prosím tedy o opravu v receptu, 100 miligramů je trochu málo, nemyslíš???
717 příspěvků 17.1.12 13:41
V originálním německém receptu je uvedeno „½ hrnku“. V Německu se jedním hrnkem rozumí 200 g nebo 200 ml. Sám jsem použil necelých 100 g ale příště použiji celých 100 g a možná i víc protože mi mandlonéza chutná. Včera jsem ji měl se studenou sekanou (pečenou s ovesnými vločkami namočenými ve smetaně v mikrovlnce), chlebem a naloženou okurkou a už není.
Příspěvek upraven 17.01.12 v 14:53
Kolik že má být mandlí? Opravdu 100 mg?????
717 příspěvků 17.1.12 08:55
Mandlonéza se dá použít všude tam kde se používá vaječná majonéza. Je mnohem méně kalorická než obyčejná majonéza. Příště ale vypustím česnek. Ten příliš dominuje chuti.
Báječný recept pro vegany!
Nemusí být jen sojanéza..
Díky!
esme, no prece na marinaci sledů !
4813 příspěvků 16.1.12 20:53
Jeníku, zajímavý recept. K čemu by se tak dala tato omáčka použít?
Ale ten přívlastek „nízkokalorická“ bych tam nedávala. Olej a ještě ořechy?
Kalorie jsou moje dobré kamarádky. Určitě by to neodsouhlasily.