Recept Variace rýže Lontong

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tato rýže pochází z Jávy a používá se jako příloha ke grilovanému nebo rožněnému masu. Vaří se v listech banánovníku - video.

Postup

Připravíme si sáček buďto z husté tkaniny nebo vodu prouštějící folie.
Správný rozměr je 15×3,5 cm. Jde to vyrobit velice snadno. Naplníme ho ze 2/3 dobře propranou rýží, na vrchu zašijeme a poté vaříme na mírném ohni 2-3 hodiny.

Rýže se vaří a zároveň se stlačuje. Výsledkem je váleček rýže, který je kompaktní. Po vychladnutí vyjmeme rýži ze sáčku a krájíme na kolečka cca 1 cm tlusté. Na talíři vypadá tato příloha velice efektně.

Recept je z kategorií: Pokrmy z rýže Rýže


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.12.11 vloženo
  • 1597x zobrazeno

Čas přípravy

  • 3 hod

Ingredience

  • rýže
  • hustá tkanina nebo vodu propouštějící folie

Doporučená příloha

  • Grilované, rožněné maso

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Variace rýže Lontong

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
wydra  02.01.12 12:15

Wolfg, a proc tu neni fotka ? :cert:

 
ufo65
44 příspěvků 02.01.12 11:29

Té poslední větě jsem se fakt zasmál.Ale je vidět zlaté české ručičky.

 
Wolfg
583 příspěvků 02.01.12 11:22
český způsob

Konečný produkt se mi líbil, leč postup mi připadal zdlouhavý. Ušít trubku, nasypat rýži, zašít, vařit, rozpárat a obal zahodit. Nebo s ním do pračky? Mám na to jiný pohled, ale jeden názor - žádný názor. Domorodci zřejmě nemají český fortel. Vzpomenuv na hňácání válečků z půdy pro sázení mladých rostlinek, aplikoval jsem nápad v kuchyni. Inu, uvařiv nepropláchnutou rýži v papiňáku, vzal jsem nepoužitou (pro šťouraly) odpadní trubku 32, uříznutou na délku 20cm. Tu postaviv kolmo na stůl, nacpal ji po částech vařenou rýží i upěchoval dřevěným kolíkem a tím samým vytlačil z trubky hotový válec. Kolečka lze krájet nití jako knedlík. Váleček má 27mm, ale pokud by se zdálo málo, trouby se dělají do průměru půl metru :?

 
ufo65
44 příspěvků 01.01.12 16:28

Váš kamarád má moje sympatie.Rád vařím recepty z východu a nemusí to být jenom čína,ale i v jiných zemích se vaří naprosto úžasně.

 
Bento
794 příspěvků 01.01.12 12:48

Vcera som sa bavil o tomto recepte s mojim dobrym kamaratom -poradcom -sefkucharom z Laosu.
Tam sa robi daco podobne ale je to v bambuse ;)
 http://www.youtube.com/watch?…

 
zébulon  31.12.11 13:37

Jasne, ze to neni knedli, jen na tech obrazcich to vypada jako ryzovy knedlik. Z tve reakce jsem si tedy odvodila, ze odpoved je, ze se to dela hlavne kvuli efektu. OK. A netreba hned tlouci hlavou o zed, ja sem chodim kvuli vareni, ne kvuli tomu, abych nekoho zbytecne prudila. Proste me to zajimalo.

 
ufo65
44 příspěvků 31.12.11 13:20

Chci podotknout že to NENÍ knedlík! Toto je v průměru 2,5 cm.Je to váleček který se krájí na kolečka které se dávají k rožněnému nebo grilovanému masu.Takto komplikovaně se vaří proto,protže bych chtěl vidět jak by jsi uvařil váleček v průměru 2,5 cm jen tak v hrnci.Toto je recept podle kterého vaří tam odkud pochází. :zed:

 
zébulon  31.12.11 13:12

Ve vysledku ryzovej knedlik? Zajimave. Delat to nebudu, to je jiste, ale zajimave to je. Ma to nejaky duvod, proc se ryze vari takhle komplikovane? Napriklad priloha ke specialnimu jidlu, jina chut, nebo je to jen kvuli efektu?

 
ufo65
44 příspěvků 31.12.11 12:56

Já neříkám nic, jen je to pro mě do Indonésie opravdu dost daleko.A tu rouru už jsem tu hledal ale nikde nejde sehnat.

 
Bento
794 příspěvků 31.12.11 12:47

Ja to nekritizujem len naposledy som to jedol tak ako som pridal ale , nasiel som na webe , dakdo kdo „spekuloval“ si doniesol ruru na to z Indonezie. ;)
 http://indonesiaeats.com/…ake-lontong/

 
ufo65
44 příspěvků 31.12.11 12:29

A ano to důležité jsem vynechal.Opravdu se to vaří tak dlouho protože jinak by byla rýže uprostřed nedovařená.Mám to vyskoušené.

 
ufo65
44 příspěvků 31.12.11 12:22

Nevím,neskoušel jsem to se střívkem protože si myslím že by asi prasklo.Já si vždy vzal hustou látku a vystřihl jsem si tvar který jsem sešil a v tom jsem to vařil.Výsledek byl vždy k naprosté spokojenosti.

 
casino
4463 příspěvků 31.12.11 12:19
ZAJÍMAVÉ...

…v prvé řadě recept sám, ale i odkaz od Bento :)
Ale možná, čistě preventivně, než labužníci kvůli banánovému listoví zdecimují botanické zahrady vůkol, by bylo fajn dát sem nějaké náhradní řešení… :think: (jitrnicové umělé střívko po naplnění perforované vidličkou :think: …Opravdu se to vaří „…na mírném ohni 2–3 hodiny.“? Nešlo by to cpát spařené (či předvařené) a pak už jen „hodinku“ dopovařit? :mrgreen:

 
ufo65
44 příspěvků 31.12.11 12:04
lon-tong

Ano v originálu se to má dělat v banánovém listu,ale kde tu proboha seženu banánový list.Jedině snad v botanické zahradě a to by mi asi dali do nosu kdybych jim to chtěl šlohnout.Jinak ta rýže je úplně fantastická.Dělal jsem ji už mnohokrá.

 
Bento
794 příspěvků 31.12.11 11:58

Ja som to naposledy jedol na Borneu a vyzeralo to takto .
 http://www.youtube.com/watch?…

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz