Recept Lepenice

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nakrájené houby podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Potom přidáme knedlíky nakrájené na kostičky, máslo a osmahneme. Horké zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci při podávání ozdobíme zelenou petrželkou a plátky rajčat.

Recept je z kategorií: Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 6526x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 10 plátků houskových knedlíků
  • 200 g míchaných hub
  • 30 g másla
  • 2 vejce
  • sůl
  • zelená petrželka
  • 4 rajčata

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lepenice

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Lepenice

Milý Tome Buntře, Vaše jídlo lepenice JE! Pravda, hodně, hodně vylepšená (to by se našim předkům, kteří lepenici vymysleli a měli jako chudé jídlo, určitě moc a moc líbilo:-))) ale pořád to lepenice je. Dala bych si! Hned, i teď po ránu! Ale pozor, musí to být opravdu KYSANÉ zelí! Ne marinované, nebo v sladkokyselém nálevu apod.A mně by stačila i jen s tou osmaženou cibulkou.I když, nepopírám, ten váš způsob úpravy, zdá se být velice příjemným…! :-)))
A naše psice, stejně jako váš pes, taky! I ona totiž miluje kysané zelí! Je to foxteriérka a jmenuje se Miluška a po segedínu by se utloukla! Takže tvého psa chápu!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Lepenice kontra lepenice

Musím se přidat k polemice nad jídlem od Pepína s názvem Lepenice. A musím souhlasit s Pavlou. Lepenice prostě JE směs dušeného KYSANÉHO zelí a šťouchaných brambor. Myslím, že by se neměl požívat název zavedeného jídla, se kterým je pevně spojen pro něco úplně jiného, co s tím původním jídlem nemá pranic společného. Jasně, Pepíno si může svým jídlům říkat jak chce, ale pak by bylo dobré upozornit na odlišnost třeba tím, že to nazve např. Moje lepenice, nebo Lepenice jinak apod. I když v tomto případě by stačilo třeba Knedlíky s houbami a vejci :-))))).
Jde o to, že zavedené gastronomické názvy potom úplně pletou a matou. Pak si dáte v restauraci Segedínský guláš - a bude třeba s hovězího a hrášku, cmunda po kaplicku bude plněná párky, cibulí a kečupem (to se stalo mě) nebo Tournedos Rossini bude z vepřového steaku v trojobalu a nebo kulajda bude se zelím a paprikou..... Blbý, co?
Neměňme tedy jména zavedených receptur. Stačí trocha fantazie a jméno pro náš oblíbený recept bude na světě aniž by bylo zavádějící.

Labužník Bibi
47 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lepenice

OOOOO, boze, sbihaji se mi sliny. Basnik by to lepe nepopsal. Lepenice - vzdy zeli, brambor - ovsem ty kotletky - to zni nadherne. Taky si tady (v Kanade) skvarim :,-(lo, neb to, co tady jako :,-(lo prodavaji je v podstate nas „ztuzeny tuk“ a zeli kupuju nemecke - neni ze sudu jako polske, ale neni tak slane - tudiz mi vic vyhovuje. Ovsem ta lepenice - hned zitra to zkusim.

Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lepenice

Pavla,Glama a Eja asi se mnou nebudou souhlasit,jelikož lepenice je lepenice a nic jiného(Pepino je však jiného názoru),ale já jí dnes dělal takto.Vykostil jsem čtyři uzené kotlety(jsme dva),které se zde v Norsku jmenují „letní kotlety“ a nakrájel je na kostičky,nakrájel jsem nadrobno jednu velkou cibuli a na olivovém oleji jsem vše smažodusil do zlatova.Poté byla otevřena litrová sklenice kyselého zelí z které byla přidána do díla zhruba jedna třetina.Kosti a tučný ořez jsem nechal samozřejmě v díle dusit,aby byla silnější šťáva.Když byla šťáva téměř vydušena na tuk vyňal jsem tučný ořez a kosti a vedle jsem již šťouchal brambory nakrájené na větší kusy a vařené v osolené vodě.Né na kaši,musí to být trochu drsnější na jazyku.Našťoucháno a už tam liji tu pochoutku.Vlhký brambor se brání tuk,škvíří,už to míchám a libá vůně se nese bytem a náš rottweiler běhá po bytě sem tam jak pominutej!!!A už to nesu na stůl.Lidi to je dobrota!!!A sytá.Nedá se to „sežrat“Někdo by se mohl pozastavit nad olivovým olejem.Tak my na něm děláme velmi často,ale na speciální jídla si škvařím sádlo a rozpouštím lůj jako barbar,jelikož tyto ingredience v syrovém stavu se zde vůbec nevyskytují.Ještě,že máme syna řezníka.A zelí??Léta jsem používal sterilované kysané zelí z teplické krouhárny,prý nejlepší v republice ve sklenicích a letos jsme poprvé koupili balení(osm sklenic) z provozovny HAMÉ.Teplické zelí se nám zdá lepší a kyselejší,Hamé zelí je mdlejší.Zde v zemi se kyselé zelí vyskytuje pouze v průmyslovém balení,sáčkováno po 0,5 kg červené a bílé a baleno v kartonech,ale velmi dobré avšak hodící se jako příloha k vepřové,krocanu atd.Segedínský guláš ani lepenice se z toho nevykouzlí.Občas,když člověk probíhá ty cizinecké krámky narazí na sterilizované německé kyselé zelí i na Tatranky,ale to není pravidlem.To spíš někdo něco neproclil.Tak to byla naše lepenička.Je už po půlnoci a hlad se nehlásí.Asi to bylo vyrobeno poctivě.Zdraví VásTom.

Pepino
44 příspěvků 03.09.01 15:41
Lepenice nebo ne...

pavlo diky…

Labužník Pavla02
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Lepenice

To máte sice pravdu, že guláš není jen jeden, ale vždycky je to na stejném základu. Ovšem lepenice, kterou tu prezentujete Vy, je úplně o něčem jiném. No nic, pokud to chcete nazývat lepenice, prosím .......

Pepino
44 příspěvků 25.01.09 03:43
Lepenice

ale je , samozřejmě že jiná, guláš taky není jen jeden :))

Labužník Pavla02
3 příspěvky 31.08.01 04:05
Tohle neni lepenice

prava lepenice se pripravuje z varenych brambor a kysaneho (duseneho) zeli smichaneho s bramborami

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz