Recept Lepenice
Pepino Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Nakrájené houby podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Potom přidáme knedlíky nakrájené na kostičky, máslo a osmahneme. Horké zalijeme rozšlehanými a osolenými vejci při podávání ozdobíme zelenou petrželkou a plátky rajčat.
Recept je z kategorií: Teplé předkrmy
- 11357x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 10 plátků houskových knedlíků
- 200 g míchaných hub
- 30 g másla
- 2 vejce
- sůl
- zelená petrželka
- 4 rajčata
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Lepenice
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Lepenice
Milý Tome Buntře, Vaše jídlo lepenice JE! Pravda, hodně, hodně vylepšená (to by se našim předkům, kteří lepenici vymysleli a měli jako chudé jídlo, určitě moc a moc líbilo:-))) ale pořád to lepenice je. Dala bych si! Hned, i teď po ránu! Ale pozor, musí to být opravdu KYSANÉ zelí! Ne marinované, nebo v sladkokyselém nálevu apod.A mně by stačila i jen s tou osmaženou cibulkou.I když, nepopírám, ten váš způsob úpravy, zdá se být velice příjemným…!
A naše psice, stejně jako váš pes, taky! I ona totiž miluje kysané zelí! Je to foxteriérka a jmenuje se Miluška a po segedínu by se utloukla! Takže tvého psa chápu!
Musím se přidat k polemice nad jídlem od Pepína s názvem Lepenice. A musím souhlasit s Pavlou. Lepenice prostě JE směs dušeného KYSANÉHO zelí a šťouchaných brambor. Myslím, že by se neměl požívat název zavedeného jídla, se kterým je pevně spojen pro něco úplně jiného, co s tím původním jídlem nemá pranic společného. Jasně, Pepíno si může svým jídlům říkat jak chce, ale pak by bylo dobré upozornit na odlišnost třeba tím, že to nazve např. Moje lepenice, nebo Lepenice jinak apod. I když v tomto případě by stačilo třeba Knedlíky s houbami a vejci
.
Jde o to, že zavedené gastronomické názvy potom úplně pletou a matou. Pak si dáte v restauraci Segedínský guláš - a bude třeba s hovězího a hrášku, cmunda po kaplicku bude plněná párky, cibulí a kečupem (to se stalo mě) nebo Tournedos Rossini bude z vepřového steaku v trojobalu a nebo kulajda bude se zelím a paprikou..... Blbý, co?
Neměňme tedy jména zavedených receptur. Stačí trocha fantazie a jméno pro náš oblíbený recept bude na světě aniž by bylo zavádějící.
47 příspěvků 25.1.09 03:43
OOOOO, boze, sbihaji se mi sliny. Basnik by to lepe nepopsal. Lepenice - vzdy zeli, brambor - ovsem ty kotletky - to zni nadherne. Taky si tady (v Kanade) skvarim
lo, neb to, co tady jako
lo prodavaji je v podstate nas „ztuzeny tuk“
a zeli kupuju nemecke - neni ze sudu jako polske, ale neni tak slane - tudiz mi
vic vyhovuje. Ovsem ta lepenice - hned zitra to zkusim.
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Pavla,Glama a Eja asi se mnou nebudou souhlasit,jelikož lepenice je lepenice a nic jiného(Pepino je však jiného názoru),ale já jí dnes dělal takto.Vykostil jsem čtyři uzené kotlety(jsme dva),které se zde v Norsku jmenují „letní kotlety“ a nakrájel je na kostičky,nakrájel jsem nadrobno jednu velkou cibuli a na olivovém oleji jsem vše smažodusil do zlatova.Poté byla otevřena litrová sklenice kyselého zelí z které byla přidána do díla zhruba jedna třetina.Kosti a tučný ořez jsem nechal samozřejmě v díle dusit,aby byla silnější šťáva.Když byla šťáva téměř vydušena na tuk vyňal jsem tučný ořez a kosti a vedle jsem již šťouchal brambory nakrájené na větší kusy a vařené v osolené vodě.Né na kaši,musí to být trochu drsnější na jazyku.Našťoucháno a už tam liji tu pochoutku.Vlhký brambor se brání tuk,škvíří,už to míchám a libá vůně se nese bytem a náš rottweiler běhá po bytě sem tam jak pominutej!!!A už to nesu na stůl.Lidi to je dobrota!!!A sytá.Nedá se to „sežrat“Někdo by se mohl pozastavit nad olivovým olejem.Tak my na něm děláme velmi často,ale na speciální jídla si škvařím sádlo a rozpouštím lůj jako barbar,jelikož tyto ingredience v syrovém stavu se zde vůbec nevyskytují.Ještě,že máme syna řezníka.A zelí??Léta jsem používal sterilované kysané zelí z teplické krouhárny,prý nejlepší v republice ve sklenicích a letos jsme poprvé koupili balení(osm sklenic) z provozovny HAMÉ.Teplické zelí se nám zdá lepší a kyselejší,Hamé zelí je mdlejší.Zde v zemi se kyselé zelí vyskytuje pouze v průmyslovém balení,sáčkováno po 0,5 kg červené a bílé a baleno v kartonech,ale velmi dobré avšak hodící se jako příloha k vepřové,krocanu atd.Segedínský guláš ani lepenice se z toho nevykouzlí.Občas,když člověk probíhá ty cizinecké krámky narazí na sterilizované německé kyselé zelí i na Tatranky,ale to není pravidlem.To spíš někdo něco neproclil.Tak to byla naše lepenička.Je už po půlnoci a hlad se nehlásí.Asi to bylo vyrobeno poctivě.Zdraví VásTom.
44 příspěvků 3.9.01 15:41
pavlo diky…
3 příspěvky 25.1.09 03:43
To máte sice pravdu, že guláš není jen jeden, ale vždycky je to na stejném základu. Ovšem lepenice, kterou tu prezentujete Vy, je úplně o něčem jiném. No nic, pokud to chcete nazývat lepenice, prosím .......
44 příspěvků 25.1.09 03:43
ale je , samozřejmě že jiná, guláš taky není jen jeden
3 příspěvky 31.8.01 04:05
prava lepenice se pripravuje z varenych brambor a kysaneho (duseneho) zeli smichaneho s bramborami