Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Maďarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Odejmout stonky a semeníky z paprik. Nakrájet je na kolečka, nebo proužky. Odejmout stonky z rajčat a rozmačkat je, nebo nakrájet na plátky. Cibuli nasekat na hrubo a za stálého míchání ji osmažit na oleji do sklovita. Sejmout s ohně a přimíchat mletou papriku. Přidat papriky, osolit je, promíchat, přikrýt poklicí a jemně dusit asi 10 minut. Přidat rajčata a dusit vše do měkka. I Klobásku nakrájet na plátky, nebo ji nechat celou. přidat ji do leča chvíli před ukončením jeho dušení. II Rýži osmažit na troše oleje a přidat ji do základního receptu. Nechat ji nabobtnat ve šťávě ze zeleniny. Je-li nutné, přilít trochu vody. Obvykle je nutné trochu víc osolit. III Osmažit těstoviny v troše horkého oleje a pokračovat jako v předešlém receptě. IV Nakrájet slaninu na kostičky a vyškvařit ji. Vyjmout škvarečky a tuku použít místo oleje. V Našlehat vejce do hladka a trochu je osolit. Potom je nalít na hotové lecsó a za stálého míchání nechat vejce ztuhnout (musí však zůstat mokrá/měkká). Pro tento recept se hodí jak základní lecsó, tak lecsó se slaninovým výpekem i klobáskou. TIP: Základní recept lze naložit do lahví: Horkým lečem s naplní sterilizované zavařovačky a povrch se zaleje lžící horkého tuku. Lahve se ihned uzavřou a zabalí do novin. Nebo se lečo nechá vychladnout a naplní se jím nádobky vhodné do mrazáku a zmrazí se. Lečo se výborně hodí během zimních měsíců na přípravu různého ¨Lecsó¨,¨Pörkölt¨i jiných pokrmů.
Recept je z kategorií: Zeleninová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
4.9.18 10:41
Snažím se dodržovat tento poměr druhů zeleniny. Přidávám sekanou chilli papričku. Letos je ve skleníku úroda paprik i rajčat opravdu velká a tak zavařuji, zavařuji, zavařuji. V zimě je to výborná přísada do základů pod dušená či pečená masa. S výhodou používám k bleskové přípravě žebírek po srbsku
Lečo bez vajec mám ráda k svačině s bílým domácím pečivem i bez něj. A pořádnou porci do hlubokého!
Líbí se mi Uvaření se již líbí 4 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Lecsó - maďárský základní recept a jeho obměny
bude mi cti:)
pozorně jsem si přečetla tvůj komentář ;o) Nebudeš-li protestovat, tak nějaké ty Tvoje vychytávky připíši do receptu jako TIP, OK?
Zdraví Tě,
díky za Tvůj čas a recept i řadu vychytávek ;o) Momentálně musím někam letět, ale později Ti odepíši.
Přeji Ti příjemný den!
Ahoj Babi, mam ted uz dovolenou, takze mohu travit vice casu u pocitace (kdyz prave nedovadim v kuchyni). Jsem rada, ze Ti moje rada co se jazyka madarskeho pomohla:)
Tedy - rajcata sparim a oloupu, papriky
(pouzivaji se ty blede zelene ci zlute - ne moc duznate..myslim ze v Cechach se
jim rika slovenske, Madari jim rikaji TVpaprika a v US netusim:)) zbavim
jadrincu (nejjednodussi je radne zatlacit na stopku smerem dovnitr papriky -
stopka se oddeli spolu s jadrincem, coz pak uz jen jednoduse vytahnes a
zbloudila seminka vyklepes..ale to jiste znas) a nakrajim (bud na sirsi platky
nebo tradicne podelne po paprice na takove delsi listecky. Nakrajenou cibuli
(podle casu a chuti bud na hrubo nebo najemno) osmahnu na trosce veproveho
la a kdyz zesklovati, rozkrajim na to sprarena
rajcata - pak to dusim, az jsou rajcatka vice mene rozvarena. Nakonec do toho
dam pokrajene papriky (dobre je tam mit alespon jednu palivou) a vse necham
probublavat, aby papriky zmekly. Nesmi se ale rozvarit. Na zaver jen dosolim.
(Kdyz se manzel nediva a ja mam neprilis vyrazna-dozrala rajcata, tak tam dam
i trosinku cukru a octu:) a kdyz to nema radne cervenou barvu, tak i spetku
papriky…to na mne ale neprozrazuj:)).
Muj manzel, jakozto Madar, citil potrebu mne naucit recept na lecsó, tak jak to delavala jeho maminka. Dovoluji si tedy pripojit jeho verzi - /zvlast do seznamu receptu to psat nechci - nijak zvlast se od Tveho nelisi, jen je tam par „vychytavek“:)). Ja manzeluv recept jen vysperkovala tim, ze pred pouzitim rajcata sparuji a loupu - Madari to normalne nedelaji, rajcata kraji do lecsó jen tak.
Ahoj babi,
prosím tě napiš mi rovnou na drobek@eml.cc, takhle tím otravujem veřejnost.
Kuchařka vyšla s mým vědomím a souhlasem v Dona nakladatelství, netušil jsem, že je v mání i v Albertě. Pokud to vydal ještě někdo další, bude to asi zajímavé. Buď to Dona ví a neřekli mi to, nebo to neví. V obou případech něco řeknu já, dej mi prosím vědět.
Neměl jsem za to ani halíř, vše jsem dal na charitu, ale i tak. Nebo snad právě proto? Ostatně, kolik by to bylo, kdyby to převedli na dolary…
já si myslele, že o tom víš a že to je pod Tvoji záštitou! No, jestli jsem Ti dala nepříjemný šok, tak se velice omlouvám a je mi to líto! Za kuchařku jako takovou se stydět nemusíš, je pěkná a plná originálních receptů ;o)
Moře pozdravů od
Ahoj Babi, život je dlouhá řada šoků, hezkých i těch, inu, míň hezkých. Jeden jsem právě potkal, ona ja ta kuchařka k mání i v Albertě?
A já se za ni už málem stydím, od doby vydání jsem na mou stránku přidal něco receptů, naposled, je to asi půl roku, jsem se domluvil s Pepíčkem o připojení mé kuchařky k Labužníku, aby mohli lidé recepty přidávat.
Tím jsem to chtěl předat z mého vlastnictvé veřejnosti.
Pepíček tehdy převzal mou doménu, grilovani.org, ale zřejmě pro spoustu práce k propojení ještě nedošlo, navíc jsem někd zabordelil údaje jak se dostat ftp na server a tak nic nepřidávám.
Přeju i tobě a vlastně všem Labužníkům krásné Vánoce a vše nej a nej do Nového Roku odtud, z dalekého Idaha.
kdykoliv jdu v Albertě kolem knih a uvidím Tvoji zdařilou grilovací kuchařku, tak si na Tebe vzpomenu. Ale k té socialistické nostalgii. Já jsem jako dítě milovala hráškovou kaši s vepřovým (toho tam moc nebylo) tak, že jsem se ji jednou přejedla a od té doby nemohla ani cítit. Musím však říct, že na příklad v Kanadě, i když tam byly mraky různých hotových jídel v krabicích, konzervách, nebo zmražených jsem tomu zrovna neholdovala. Něco jiného však bylo ¨Take Out¨, nebo ¨Delivery¨(pokrmů různých národností), když člověk letěl domů pozdě a neměl čas vařit. Představ si, že toto je už čtvrtý pokus Ti odepsat na Tvůj komentář, ančto mně to vždycky ulítne.
Tak bych Ti ráda popřála v pěkné pohodě prožít sváteční dny na tom jihu od Great Lakes (já žila na sever od nich)! Zdraví,
Takže, když si člověk dá na stůl vázu s květinami a mísu s ovocem včetně jablek…!? Tak to jsem nevěděla.
Přeji Ti příjemný den!
neříkáš mně nic nového. Přečti si komentář z roku 2002 ZDE .
Trik s jablky funguje i na řezané květiny - nemají být v blízkosti mísy s jablky, protože rychle vadnou.
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Pokud chces nechat dozrát rajcata tak je dej do igelitového sácku, pridej k nim jedno zralé jablko a zavaz. Za dva, tri dny jsou zralá. To proto ze zralé jablko (ale i jiné ovoce) uvolnuje plyn ethylen který pusobí zrání ovoce. Toto je starý trik.
rajčata se mi osvědčilo kupovat dopředu a v ošatce u okna je nechat opravdu dozrát (možná, že děláš to stejné). Fakt je, že někdy nahnijou, ale někdy se podaří je ¨sklidit¨voňavá a plná šťávy. Ten efekt slupek si můžeš patentovat jako zeštíhlovací kůru, ale naneštěstí na příklad na mě nepůsobí. Nemyslím si, že je to zvrhlost jíst lečo v prosinci, dala bych si ho ihned ;o)
Příjemný večer!
Babi,
málo platné, ono to socialistické lečo ze sklenice, jak ho pamatuju, mělo své kouzlo, chuť kterou se mi dlouho nedařilo napodobit a ostatně nikdy nepodaří. Je to tím, že klobáska byla v leču dlouho ba předloho a rozležela se tak, jak to doma nelze. Jen jednou jsme lečo zapomněli v ldnici, zcela vzadu a našli ho při úklidu asi po půl roce. To byla dobrota.
Taky jsem si dal práci s výzkumem, jak to lečo zahustit. Přišel jsem na to, že nejlepší způspb je, po dokončení vaření, jako poslední ingredienci přidat plechovičku protlaku. Stane se neuvěřitelná věc, zeleninová štáva, zelenina, vejce, klobása, vše se spojí hustou šťávou srovnatelnou s kupovaným lečem.
Ostatně, někde tady v Labužníku je recept, jmenuje se to tuším Lečo jako od Vitany.
Tak vám tam doma přeju krásné Vánoce - hergot já mám už zase hlad. A na lečo.
vždyť já vím, ale i když se něco dostalo koupit, tak jsem si většinou věci připravila sama. Některé ty ¨E¨ mě opavdu hrozí. Navíc, domácí příprava vesměs jinak chutná. Nemíním však říct, že jsem nikdy nekoupila konzervu rajčat, nebo něčeho podobného ;o)
Moře pozdravů za oceán!
Je to asi zvrhlost dělat lečo v prosinci, ale v lednici je ještě kus dobré pikantní klobásky, takže jestli potkám cestou rajčata, která se budou tvářit, že nejsou úplně „umělohmotná“, tak asi bude k večeři. Mňam.
Ale - rajčata LOUPU…jsem skoro totální všežravec, ale slupky od rajčat v jakémkoli jídle u mne fungují jako redukční dieta, prostě nejím…:)
cenné rady ;o)
Zdraví,
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Zde se leco také nedostane koupit. Proto je delám sám ale vzdy v mikrovlnce. Jde to rychle a zaspiní se toho jen málo.
Moji milí,
nebudete tomu věřit, ale jsou na světě místa, kde to lečo od Vitany nekoupíte, kdybyste se zbláznili.
A tak k čertu se zasviněnou kuchyní, co na tom, že to trvá. Určitě je to rychlejší, než si zaletět do česka. I s tím mytím nádobí.
551 příspěvků 25.1.09 03:43
A co kdyby sis koupil hotové lečo ve sklenici. Ale to by se zase musela ta sklenice otvírat. Čas bys ale ušetřil tím, že by jsi tu sklenici vyhodil špinavou! A problém je vyřešený!
jaká je tedy alternativa? Co bys poradil?
Dobrou noc!
2 příspěvky 25.1.09 03:43
určitě dobrej recept, ale všechno strašně trvá… a zafláká se celá kuchyně