Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bedla Litevská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Brambory oloupeme a nastrouháme jako na bramborák, vodu která se vytvoří slijeme. Osolíme, opepříme, přidáme jemně nakrájené a orestované škvarky, rozetřený tvaroh, vejce a promícháme.
Pekáč vymažeme sádlem, nejlépe se osvědčil hluboký, který je součástí každé trouby. Hmotu rozetřeme po celém obvodu a dáme do vyhřáté trouby, pečeme kolem 45 - 60 minut až je povrch pěkně zlatavý.
Omáčka:
na troše sádla a pokrájené slanině usmažíme jemně nakrájenou cibuli,
necháme mírně vychladit, vmícháme kysanou smetanu, dochutíme solí,
pepřem.
Z hotového pokrmu nakrájíme čtverce, poléváme vzniklou omáčkou.
Zdroj: Kuchařka Sovětské kuchyně
Recept je z kategorií: Bramborová jídla
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
… ba ne!
Osvěta je to…
2451 příspěvků 31.07.13 13:55
Silwi: litevský kugelis a židovský kugl jsou podle mě dvě úplně rozdílná jídla; nevím, co by pravověrný aškenázský žid (klidně i z Litvy) řekl na škvarky a sádlo. No, asi nic, protože by to nejedl a nevařil; pokud ano, použil by asi škvarky a sádlo třeba husí, ovšem pak už ne tvaroh, milchig a fleischig k sobě nepatří.
P. S. To není nic proti bedlině původnímu receptu, vypadá pěkně a jedle; jen bezvýznamná terminologická vsuvka.
Příspěvek upraven 31.07.13 v 15:20
2 příspěvky 31.07.13 11:39
Tade se da jaka koliv omacka
2 příspěvky 31.07.13 11:32
Ja to delam bez tvarohu, a mne chuti kugel s kureci masem
1418 příspěvků 25.01.09 03:43
tak či tak som sa zberala kúpiť krumple, ešte dobre, že som predým otvorila počitač.
546 příspěvků 25.01.09 03:43
Na tohle jídlo mám chuť! Škoda, že nemohu mléko a smetanu. Budu přemýšlet o alternativní omáčce…
Opsala jsem si jej od mé známé, protože jsem dostala ochutnat. Ona je taková dobrá duše.
Tedy kde pořád bereš takové bramborové dobroty? J.