Recept Krejzlíkový čokoládový dortík ke Sv. Valentýnovi

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Krejzlíkový čokoládový dortík ke Sv. Valentýnovi

Postup

Každá část dortíku se může připravit dopředu. Mřížku v troubě dát na třetí spodní posici (pod středem trouby). Předehřát trouby na 180°C. Vyložit dno dortové formy na pružinu velikosti 20cm a alespoň 5cm vysoké pečícím papírem a dát ji stranou. Nalít máslo do asi 900ml velké mísy, zamíchat tam vanilku. Máslo musí být horké, takže ho rozehřát těsně před použitím. Mezi tím třikrát navíc přesít mouku společně s kakaem. Nejlépe na kus pečícího papíru a dát stranou. Našlehat vejce s cukrem v ohnivzdorné míse a tu postavit nad pomalu vařící vodu/páru. Spodek se nesmí dotýkat vody. Prohřát vejce za stálého šlehání, až jsou na dotek teplá. Pomocí ručního šlehače, na vysoké rychlosti našlehat vejce až zchladnou a ztřínásobí se v objemu. Když se šlehač zdvihne, tak vejce udrží vzniklou stuhu, Nasypat na našlehaná vejce 1/3 suchých ingrediencí a pomocí stěrky je lehce vmíchat dovnitř. Když je barva skoro bez pruhů, zamíchat lehce zbytek suchých ingrediencí. Pomocí lžíce vložit asi 1 hrnek směsi do horkého másla v míse s vanilkou a dobře zamíchat. Přidat zbytek smšsi a lehce vše smíchat. Přendat těsto do připravené formy a péct ho po 25-30min., nebo až povrch vyskočí nahoru, když se stiskne dolů prstem. Postavit formu na mřížku a nechat dortík vychladnout. Když je úplně vychladlý, tak projet kulatým nožem po obvodu formy a vyklopit dort na kus pečícího papíru. (do tohoto bodu se může dobře zabalený dortík uschovat 2 dny v chladničce, nebo 3 měsíce v mražáku. Nechat zabalený rozmrazit při pokojové teplotě. Rozehřát čokoládu v ohnivzdorné misce postavené nad málem vařící vodou/nad parou. Miska se nesmí vody dotýkat. Čokoláda se zahřívá tak na 45°C (kapka na horním rtu se zdá být teplá) Tvarování vějířků podle článku "ZDE":https://www.labuznik.cz/article.php?ID=26 Je dobré trochu trénovat, protože se vějířky někdy hned nepovedou. Když vám praskají, nebo když se tvoří rolky místo vějířků tak to znamená, že čololáda je příliš studená. Nechat ji zahřát při pokojové teplotě. Na druhou stranu, když se čokoláda rozpouští a je mazlavá, tak ji na chvíli zchladit. Úhel nože je také důležitý. Uschovat vějířky v chladnu v krabici. Sirup: V malém kastrolku přivéct vodu a cukr do varu za občasného míchání asi po 2-3min. Dát vychladit a přidat eau-de-vie. Ochutnat a popřípadě přidat více likéru. Dát stranou. Náplň: Našlehat creme fraiche s vanilkou do měkkých kopečků, přidat 2 lžíce cukru a našlehat do husta. Ochutnat, přidat více cukru chcete-li a našlehat do pevna. Přikrýt a dát do chladničky do upotřebení. Jak dát dortík dohromady: Rozkrojit upečený dortík na 3 vrstvy. Jednu vložit na dno formy a potřít ji částí likérového sirupu. Posekanou čokoládu vložit do ohnivzdorné misky postavenou nad parou pomalu vařící se vody. Nechat ji rozpustit. Pomocí stěrky tam lehce vložit 4 lžíce creme fraiche a potom 1/2 hrnku. Pracovat rychle, než vše ztuhne, natřít na první vrstvu dortíku ve formě. Navlhčit druhou vrstvu likérovým sirupem a navlhčenou stranou ji položit do formy. Jemně stlačit dolů. Potřít její povrch likérovýn sirupem a nahoru poskládat ovoce s mírným rozestupem. Uschovat si tu nejlepší malinu na ozdobu. Našlehat zbytek creme fraiche, až drží dohromady. Vložit 1 1/2-2 hrnky creme fraiche na ovoce. Opatrně uhladit mezi ovocem a pak nahoře. Navlhčit zbývající vrstvu likérovým sirupem a položit ji vlkou stranou dolu na crene fraiche. Jemně vše stisknout dolů. Přikrýt dortík a misku se zbývajícím creme fraiche a dát do chladničky alespoň na 2-3 hodiny, nebo až po 24 hodin. Objet dortík nožem a uvolnit ho ode stran formy. Sundat stranu formy a dortík položit na kus pečícího papíru i se dnem formy, po dobu zdobení. Jak vyrobit prstenec kolem dortíku: Uříznout si pruh z tuhého plastiku, nebo papíru (musí se ale ohýbat), který je stejně vysoký (no o chlup vyšší) jako dortík a dostatečně dlouhý (asi o 8cm delší než obvod) tak, aby se dal omotat kolem dortíku. Před sebe položit velký kus pečícího papíru (zachytí ukápnutí atd.) Rozehřát čokoládu na 45°C a umíchat ji dohladka. Nalít ji na střed pruhu podélce a rozetřít ji tak, že trošínku přetíká přes okraj pruhu. Nožíkem podebrat hranu pruhu a potom pod něj dát dlaň. Pruh nadzdvihnout a opatrně jej položit čokoládou oproti dortíku. Přebývající konec nechat odchlípnutý (tím se nakonec uzavře čokoláda) Vložit dortík na 1 hodinu do chladničky. Poslední dokončení: Navrch dortíku rozetžít zbytek creme fraiche. Opatrně vyjmout vějířky z krabice a zapichovat je do krému tak jako na obrázku. Krejzlíčky nahoře ozdobit tou perfektní uschovanou malinou. Nechat vychladit na 15min. Odloupnout asi 2cm plastiku nakonci čokoládového prstence. Pod čokoládu dát kapku nebo dvě rozpuštěné čokolády jako lepidlo. Jemně přitlačit. Velice opatrně odloupnout plasti po celé délce. Jestli že se plastik lepí k čokoládě dát na chvíli do chladničky. Krájet dortík pomocí dlouhého do horké vody namočeného nože. Ten první dílek je nesnadný ukrojit, tak ukrojte pořádně široký ;o) TIP. I když jednotlivé části se mohou připavit hodně dopředu, úplně sestavený dortík je lépe podávat ten stejný den. Dortík může být naplněn šlehačkou, místo čokoládových vějířků se může použít ovoce atd. Přesto však tento velice profesionálně vypadající dortík je krásný (a navíc nesmírně dobře chutná). Bude zde obrázek, který stojí za prohlédnutí................

Recept je z kategorií: Dorty

Nahlásit recept

  • 09.02.05 vloženo
  • 7159x zobrazeno

Počet porcí

  • 12 porcí

Ingredience

  • 1 hrnek=250ml
  • 3 lžíce horkého přepuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu, nebo vanilkový cukr
  • 1/3 hrnku + 1 lžíce polohrubé mouky, prosité
  • 1/3 hrnku + 1 lžíce neslazeného kakaa, prositého (nejlépe holandské)
  • 4 velká vejce
  • 2/3 hrmnku jemného krystalového cukru
  • na ozdobu 450g hořké, nebo středněhořké čokolády, na jemno posekané na krejzlíky
  • Sirup:
  • 1/3 hrnku vody
  • 1/3 hrnky jemného krystalového cukru
  • 14-1/3 hrnku eau-de-vie de framboise/malinový likér, nebo bílého rumu
  • Náplň:
  • 3 hrnky "creme fraiche":http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5757
  • 2 lžičky vanilkového extraktu, nebo vanilkový cukr
  • 2-3 lžíce cukru
  • 40g hořké, nebo středně hořké čokolády, nasekané
  • 3 lžíce vařící vody
  • čerstvé maliny, nebo dobře okapané z konzervy
  • 100g hořké nebo středně hořké čokolády na prstenec kolem dortíku

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Krejzlíkový čokoládový dortík ke Sv. Valentýnovi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz